Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yetiştiricilerin birbirlerine uzak alanlarda faaliyet gösterip birim alandan daha fazla verim almasına dayanan Arı Konaklama Sistemi (ARKONSİS) ile kovan başına 10 kilogram olan bal üretimi 20-25 kilograma çıktı.
YILMAZ ORUÇ - Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yetiştiricilerin birbirlerine uzak alanlarda faaliyet gösterip birim alandan daha fazla verim almasına dayanan Arı Konaklama Sistemi (ARKONSİS) ile kovan başına 10 kilogram olan bal üretimi 20-25 kilograma çıktı.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği Şube Müdürü Saffet Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ARKONSİS'i iki yıldır uyguladıklarını söyledi.
Arıcılar için Yalova ormanlarından elde edilen en değerli ürünün kestane ve ıhlamur balı olduğunu belirten Yıldız, şöyle konuştu:
"23 bin kovana sahip olan Yalova'daki arıcılarımızın disiplinli bir şekilde konaklaması amacıyla program yaptık. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı aracılığıyla yürüttüğümüz bu programda ARKONSİS'i uyguladık. Arıcılar daha önce koordinatları alınmış, fotoğrafları çekilmiş, nitelikleri kaydedilmiş alana konaklamak için bize başvurduğunda sistem üzerinden o kişiyi kaydedip alan müsaitse kapasitesine göre konaklamasını gerçekleştiriyoruz. Amacımız; 23 bin kovana sahip olan Yalova'da bir o kadar da dışarıdan gelen gezginci arıcıları bir arada düzgün bir şekilde konaklatmaktır. Birbirleri arasındaki mesafeyi korumak, var olan arılar arasındaki yağmalamayı önlemek, arıdan arıya gecen hastalıkların yayılmasını kontrol altında tutabilmek, bunun yanında arılardan ortaya çıkan ürünlerin analizlerinin iyi değerlendirmektir."
Yıldız, sistem sayesinde arıcıların yıllık üretimi, geldiği yerler, çalışmaları, bulundukları alanların nektar ve su durumu, yaban hayvanı tehdidi, ulaşımı gibi temel bilgileri de analiz ettiklerini anlattı.
Arıcılar arasında daha sık konaklama yapanların daha dengeli bir dağılımla konaklamasını sağladıklarını vurgulayan Yıldız, "Geçmişte yaşanan kargaşaları da önlemiş olduk. Hem biz hem de üreticiler bu programdan çok yararlandı. İnşallah bu programı geliştirerek tüm Türkiye'de yaygınlaştırmak istiyoruz" ifadesini kullandı.
"Yalova balı, kendine has bir markadır"
Müdürlükte görevli Ziraat Mühendisi Şerafettin Güngör ise ARKONSİS'in bal üretimine büyük katkı sağladığını dile getirdi.
Yalova'nın arıcılık potansiyeli bakımından çok yüksek potansiyele sahip olduğunu bildiren Güngör, "Hem kestane hem ıhlamur hem de flora nektar kaynaklarının zenginliği dikkate alındığında Yalova balı, kendine has marka oluşturmuş bir baldır. Dolayısıyla verim de ARKONSİS'le sağlanan düzen sayesinde ciddi oranda artırmıştır. Örneğin ARKONSİS öncesi kovan başına 10 kilogram olan değer, geçen yılın verileriyle 20-25 kilograma ulaşmıştır. Bu da sevindirici bir durumdur" değerlendirmesinde bulundu.
Sondakika