Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, üretim alanlarının artması ve bilinçli tarım uygulamalarının gelişmesiyle birlikte önümüzdeki yıllarda Gaziantep'te Antep fıstığı rekoltesinin 100 bin ton ve üzeri rakamlarla telaffuz edileceğini söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2016 yılında en çok Antep fıstığı yetiştiren ilin Gaziantep olduğunu belirten Tiryakioğlu, "Antep fıstığının anavatanı Gaziantep'te 2016 yılı içerisinde meyve veren 17 milyon 182 bin ağaçtan yaklaşık 75 bin 298 ton Antep fıstığı rekoltesi elde edildi. Bu rakamlar Antep fıstığında Gaziantep'in toplam ülke üretiminin yarısına yakın bir bölümünü tek başına karşıladığını ortaya koymakta" dedi. TÜİK verilerine göre Antep fıstığı üretiminde ikinci sırada yer alan Şanlıurfa'nın ise yaklaşık 48 bin tonluk bir rekolteyle toplam üretime ciddi bir katkı sağladığını vurgulayan Tiryakioğlu, 2015 yılında 144 bin ton olan Türkiye Antep fıstığı üretiminin ise 2016'da yüzde 18'lik bir artışla 170 bin tona ulaştığını ifade etti.
"Üretimdeki artış sevindirici"
Antep fıstığında yaşanan üretim artışının sektörün geleceği ve ülke ekonomisi adına memnuniyet verici bir gelişme olduğunu vurgulayan Tiryakioğlu, genişleyen tarım arazileri ve bilinçli tarım uygulamaları ile Gaziantep'in önümüzdeki yıllarda rekoltede yüz bin ton ve üzeri seviyelere ulaşmasını beklediklerini dile getirdi. Antep fıstığının sorunlarını ve çiftçi beklentilerini yakından takip ettiklerini ve bu doğrultuda kararlı çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Tiryakioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Antep fıstığında rekolte ve kalitenin artması yönünde Gaziantep Ticaret Borsası olarak son 3 yıldır ciddi girişimler içerisindeyiz. Bölgenin en önemli tarımsal ürünü ve geçim kaynaklarından biri olan Antep fıstığının üretimden, yıllık ürün tahminine, işlenmesine ve ticaretine kadar birçok noktada adeta röntgenini çektik. Antep fıstığı lisanslı depo ve Antep fıstığı işleme pilot tesisi gibi global projelerimizle sektörde ihtiyaç duyulan eksiklikleri gidermek istiyoruz. Bu doğrultuda İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) ile toplam 13 milyon 900 bin TL bütçeye sahip 10 bin ton kapasiteli Antep fıstığı lisanslı depo için gerekli protokolleri imzalayarak çalışmalara başladık. Bunun yanı sıra TÜBİTAK ve Borsamız işbirliğiyle Gaziantep'te 2 Milyon Euro bütçeyle Fıstık İşleme Pilot Tesisi kurmak içinde gerekli adımları attık. Tüm bu projeleri Antep fıstığının geleceğine yönelik yatırımlar olarak görüyoruz."
Eskiden geç yetişmesinden dolayı dikenin yiyemediği ürün olarak bilinen Antep fıstığının artık aşılama ve sulama yöntemleriyle 15-20 yıl yerine, 8-9 yıl gibi bir süre içerisinde ürün vermeye başladığına dikkat çeken Tiryakioğlu, "Antep fıstığımız yükselen rekolte eğilimiyle, bundan sonra inşallah hem iç pazarımıza rahatlıkla yetebilen, hem dikenin yediği, hem de tüm dünyanın beğenerek tükettiği önemli bir ihraç kalemimiz olacak" dedi.
İHA