Burdur İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce anıza ekim makinasıyla toprak işlemesiz tarımın ilk denemesi Merkez ilçeye bağlı Bahçelievler Mahallesinde çiftçi Önder BULUT'a ait 5 dekarlık arazide yapıldı.
Düzenlenen programa Burdur Milletvekilleri Bayram ÖZÇELİK, Reşat PETEK, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ş. Fırat ERKAL, İl Müdür Yardımcısı Mehmet KURAY, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ömer CEBECİ, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Sedat KURTLUK, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür Vekili Hasan ÜNVER, Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Mehmet TUĞRUL, Burdur DSYB Başkanı Kamil ÖZCAN, Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim DEMİR, Burdur Merkez Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Yılmaz BAYDEMİR, üreticiler ve basın mensupları katıldı.
İl Müdürü Ş. Fırat ERKAL yaptığı açılış konuşmasında; “Gelişen çevre bilinci, ekonomik üretim talepleri ve enerji kullanımında tasarrufa gitme zorunluluğu nedeniyle son yıllarda, Dünya’da ve Türkiye’de toprak işlemede köklü değişiklikler yapılmaya başlanmıştır. Bu düşünce ve değişikliklere bağlı olarak geleneksel toprak işlemeye alternatif olan koruyucu toprak işleme, özellikle doğrudan ekim yöntemi hızlı bir şekilde yaygınlaşmaktadır. Doğrudan ekim yöntemiyle; toprağın organik madde içeriği ve faydalı böceklerin popülasyonunun korunması, tarlanın hazırlanması için daha az zamana gereksinimi, hava koşullarına bağımlılığın azaltılması, iş gücü ve yakıttan tasarruf sağlanması, toprak erozyonunun azaltılması, toprak sıkışmasının en aza indirilmesi, kurak ve eğimli topraklarda kuru tarımda suyun daha etkin kullanımı ile daha yüksek verim alınması, toprağın su tutma kapasitesinin artırılması gibi amaçlar hedeflenmektedir.
Anıza ekim makinasıyla çiftçi Önder BULUT’ un arazisine Ankara Merkez Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce geliştirilen, İlimiz de ilk demonstrasyonu Kocapınar Köyü uygulanmış ve sulama yapılmadan dekarda 630 kg verim sağlamış olan, sağlam saplı yatmaya dayanıklı, kardeşlenme kapasitesi yüksek, suya ve azota tepkisi iyi, eş zamanlı olgunlaşmaya sahip, başaklanma zamanı orta, başak kırıcılığı olmayan, kolay harmanlanabilen, yüksek ve stabil verimli Burakbey çeşidi arpa kullanılmıştır. Buradaki uygulamamızda Burdur’da ilk kez hem yeni bir çeşidin hem de anıza ekim makinasının denemesini gerçekleştiriyoruz. İlerleyen günlerde makinanın kullanımının yaygınlaşması yönünde çalışmalarımız olacak ve üreticimizin kullanımına sunacağız.” dedi.
Burdur Milletvekili Bayram ÖZÇELİK konuşmasında tarım ve hayvancılıkta verim ve kaliteyi arttırmada modern tekniklerin kullanımının gerekliliğini vurguladı.
Programda son olarak anıza ekim makinasıyla ekim gerçekleştirildi ve katılımcılara teknik personel tarafından uygulama hakkında bilgiler verildi.
Haber3