Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yakup Kenan Koca, toprağın azot ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılan amonyum nitratlı gübrenin çiftçiler için tek alternatif olmaktan çıktığını söyledi.
Toprağın verimini ve ürünün kalitesini arttırmak için kullanılan amonyum nitratlı gübrelerin bakanlık tarafından toplatılınca çiftçilerin kara kara düşünmeye başladığını belirten Koca, amonyum nitratın toprak ve bitkinin azot ihtiyacını karşılayan gübrelerden biri olduğunu dile getirdi. Koca, "Fakat amonyum nitrat yerine kullanılabilecek birçok azot içerikli gübre mevcut. Üre (N46), amonyum sülfat (N21), 3 15 gibi gübreler de bitkinin azot ihtiyacını karşılamaktadır. Üre, amonyum sülfat ve diğer azot bakımından zengin gübreler maliyeti yüzünden çiftçilerimizi pek cezbetmiyor. Ama içeriğine bakacak olursak 5 kilogram amonyum nitrat 3 kilogram üre gübresine denk geliyor. Böylelikle fiyat farkı da ortadan kalkmış oluyor' dedi.
'AMONYUM NİTRAT YASAKLANDI TARIM BİTTİ DÜŞÜNCESİNE KAPILMAYIN'
Çiftçilerin nitratlı gübre kullanımının geçmişten gelen alışkanlıklarına bağlayan Koca, nitratlı gübre yasaklandı diye çiftçilerin tarımdan vazgeçmeyeceğini söyledi. Koca, "Amonyum nitrat yasaklandı, tarım bitti diye düşünmeyin. Böyle bir düşünceye asla kapılmayın. Halk arasında anam babam usulü adıyla bilinen hayvan gübresi hepsinden daha yararlı ve doğaldır. Toprağın ve bitkinin bütün ihtiyacını karşılamaktadır. Ama maalesef zahmetli bir iş olduğundan çiftçilerimiz bunu tercih etmiyor. Bana göre kullanılması gereken gübrelerden biri de amonyum sülfat çünkü hem azot bakımından amonyum nitrat ile aynı hem de kökenindeki sülfat toprağın yüksek olan PH'nın düşürülmesine katkı sağlamakta hiçbir zararlı etkisi söz konusu değildir. Çiftçilerimiz gönül rahatlığıyla kullanabilirler ben çiftçi olmuş olsam amonyum sülfatı tercih ederdim' diye konuştu.
İHA