AKSARAY'DA KADIN ÇOBANLAR YETİŞİYOR

Nüfusunun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray'da, kadınlara çobanlık eğitimi veriliyor. Eğitim alırken günlük 20 TL'de para alan kadın çobanlar, eğitimlerinin ardından sertifika alarak çobanlık yapacak.

Türkiye'de ilk kez Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Ziraat Odası Başkanlığı ve İŞKUR tarafından ortaklaşa imzalanan protokol kapsamında Aksaray'da kurs açılırken, Aksaray'ın merkeze bağlı Elmacık köyünde 90 kadına çobanlık eğitimi veriliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğindeki uzman ekiplerce verilen eğitimlerde, kadın çobanlara İŞ-KUR tarafından günlük 20 TL eğitim parası ödeniyor. Böylelikle kadınlar hem para kazanıp hem de eğitim alıyor.

"BİLİMSEL METOTLA ÇOBANLIK YAPILACAK"
Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, 90 kadının çobanlık eğitimi aldığını belirterek şöyle konuştu: "90 tane kardeşimizin katıldığı çobanlık kursu bugün Elmacık köyünde açıldı. Bizim için çok iyi oldu. Genelde bu işi erkekler yapıyor. Aslında bu işin gerisinde gerek büyükbaş, gerek küçükbaş hayvancılıkta lokomotif bayan kardeşlerimiz. Çünkü kışın bunların bakımlarını bayan kardeşlerimiz yapıyor. Ben köyde yaşadığım ve bu işle uğraştığım için biliyorum ki, erkeklerimiz kışın ne yazık ki bu işle ilgilenmez. Hayvancılıkla ilgili bakım ve besleme konularının iyileştirilmesi bu konularda bilimsel metotların bir işletmede uygulanması için hanım kardeşlerimizin de eğitilmesi şart. Bununla ilgili bir müracaat oldu."

Tarım il müdürlüğü, İŞKUR müdürlüğü, Koyun keçi birliği ve ziraat odası ile müracaatların değerlendirildiğini belirten Aktürk, şunları söyledi: "Bugün Elmacık köyünde bu kursu açmış olduk. 90 hanım ablamız bugün kursta eğitim alıyor. Bilimsel metotlarla bu işi yapmak, bakım besleme işini doğru düzgün yapmak ve verimliliği artırmak için onlarda taşın altına ellerini koydu. Çok memnun olduk, kendilerine teşekkür ediyoruz. İnşallah hanım kardeşlerimizde bu işe ilgi gösterirler ve hem bilgi ve becerilerini geliştirir hem de evlerine katkıda bulunurlar." 

"KADINLARIN EL DEĞMEDİĞİ YERDE BEREKET OLMAZ"
Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise, kadınlara çobanlık eğitiminin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirterek, "Aksaray'daki üreticilerin ne kadar çalışkan olduğu, kentin tarım ve hayvancılık kenti olduğu bir kez daha görülmüş oluyor. 90 hanım kardeşimiz bugün burada eğitim alıyor. Eğitim veren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Biz koltuklarda oturmuyoruz. Biz her zaman için tarım il müdürlüğü başta olmak üzere tüm sivil toplum örgütlerimizle birlikte her zaman sahadayız. Gece gündüz demeden üreticilerimizin yanındayız. İnşallah bu daha faydalı olacak. Zaten hanım kardeşlerimizin elinin değmedik yerde bereket olmaz. Bu tarım ve hayvancılıkta da böyledir. Burada hanım kardeşlerimiz bilinçlenecekler" şeklinde konuştu.

EĞİTİM ALAN KADINLARA GÜNLÜK 20 TL HARÇLIK
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun ise eğitim alan kadınlara İŞKUR tarafından 20 TL eğitim ücreti ödendiğini belirterek, kadınlarında artık sertifikalı çoban olacağını söyledi. Sertifika alan kadın çobanların büyük işletmelerde çalışabileceğine değinen Zabun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye genelinde bakanlığımız, ziraat odaları merkez birliği, koyun keçi yetiştiricileri birliği ve İŞKUR ile birlikte ülke genelinde sürü yöneticiliği kursları devam ediyor. Bu kapsamda 90 bayanın katılımı ile eğitimler başladı. Üç hafta sürecek eğitimle bayan çiftçilerimize sürünün nasıl yönetileceğini, koyunculuğun nasıl yapılacağını, besleme, aşılama, yetiştirme, ıslah ve hastalıklarla mücadele gibi konularda bilgi veriyoruz. Burada önemli olan bayanların katkı sağlaması. Bu bizim için çok önemli. Zaten köylerde hayvancılığı ahırda bizzat yapan bayanlarımız. Çobanlık kursunu erkeklerimize veriyoruz ama bayanlarımızın da ilgi gösterip 90 kişi birden katılması bizi sevindirdi. Eğitim sonrası kadın çobanlara sertifikalarını vereceğiz. Eğitim alan kadın çobanlara da İŞKUR tarafından günlük 20 TL harçlık veriliyor. Bu kursları tamamlayanlar da çiftliklerde istihdam edilecek. Sertifikalı çobanları çalıştıran işletmelere de bakanlığımızdan yıllık 5 bin TL destek alacak." 

Çobanlık eğitimi alan kadınlar ise eğitimlerden duydukları memnuniyeti dile getirerek, eğitimlerin son derece verimli geçtiğini söyledi. Çobanlık yapacaklarını belirten kadınlar, "Amacımız bilmediklerimizi öğrenmek" dedi.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.