10 yıl önce tarım işçisi olarak Şanlıurfa'dan Aksaray'a gelen İbrahim Çümçüdür, Aksaray topraklarında bir ilke imza atarak çilek üretimi gerçekleştirdi.
43 yaşındaki İbrahim Çümçüdür, 10 yıl önce ailesi ile birlikte doğduğu memleketi Şanlıurfa'dan tarım işçiliği yapmak için Aksaray'a geldi. Memleketinde iş bulamadığı için Aksaray'a gelen Çümçüdür, bir süre tarım arazilerinde işçi olarak çalıştı. Ardından küçük bir tarım arazisi kiralayarak çilek üretimine başlayan Çümçüdür, bir ilke imza atarak Aksaray'da çilek yetiştirdi. 7 dekarlık arazide çilek yetiştiriciliği yapan ve son derece verimli bir üretim gerçekleştiren Çümçüdür, şimdi 60 dekarlık arazide 2,5 ton çilek yetiştirip bölgedeki diğer illere gönderiyor. Çilek üretiminin son derece kazançlı bir üretim olduğunu belirten İbrahim Çümçüdür, '10 sene önce Şanlıurfa'dan buraya işçi olarak geldim. Aksaray'da o zamanlar çilek fidesi üretimi yapılıyordu. Daha sonra ben de bu bölgede neden çilek olmasın dedim ve 5 sene önce meyve üretimine başladık. İlk etapta 7-8 dekarlık arazide başladık. Şu anda 60 dekara çıktık. Bu bölgede çileğin yetiştirileceğini diğer çiftçilere göstermiş olduk. Şu anda Aksaray bölgesinden Nevşehir, Niğde ve diğer bölgelere çilek gönderiyoruz. Bu bölgemiz daha önce arpa, buğday tarımı ile uğraşıyordu. En azından çileğin de yapılabileceğini gördük ve gösterdik. Devam ediyoruz, memnunuz. Yıllık dekarında bize 3-4 bin liraya yakın net gelirimiz oluyor. Şu anda dekar başına 2,5 tona yakın çilek üretimi yapıyoruz. 60 dekarda 150-200 tona yakın verim alıyoruz' dedi.
'TÜM ÇİFTÇİLERİMİZE ÖRNEK OLSUN'
Çilek üretimi yapılan tarım arazisini ziyaret eden Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak da, çilek üretiminin Aksaray'daki tüm çiftçilere örnek olmasını temenni ederek, 'Aksaray'ın Yenikent bölgesinde yoncamız, Bayıraltı'nda sarımsak, bu bölgemizde de Aksaray'daki tüm çiftçilerimize örnek olsun diye çilek tarlasındayız. Aksaray'da böyle anam babam ekimin dışında, yani arpadan, buğdaydan vazgeçip bu tarz verimli, kazançlı ekim yapılabilir. Aksaray'da yaklaşık 2 yıldır çilek üretimi Güzelyurt ve Gülağaç bölgesinde yapılıyor. Daha önce Aksaray'da böyle çilek tarlası yoktu. Bu da Aksaray'da bir ilk oldu. İnşallah tüm bölgelerimize örnek olur" şeklinde konuştu.
'HEDEFİMİZ 250 DEKAR ARAZİDE ÇİLEK ÜRETİMİ YAPMAK'
Çilek tarlasını yerinde inceleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun ise, 'Aksaray'da çilek yetiştiriciliği son 2 yıldır başlamış ve hızla artmaktadır. Bugün Güzelyurt ilçemizin Alanyurt köyü içerisinde bulunuyoruz. Burada çilek yetiştiriciliği bundan 2 yıl önce başladı. Şu anda 2 ayrı çiftçimiz toplamda 105 dekar arazi üzerinde çilek yetiştiriyor. Bu bölgede arpa ve buğdaya karşı çilek yetiştiriciliğini kıyasladığımızda 2,5, 3 katı daha fazla net kar elde edilmekte. Çilek yılda iki defa ekilmekte. Yazlık ve kışlık ekim şeklinde. İlimizde de yazlık ekim yapılmakta ve nötr dediğimiz çeşitler burada tercih edilmekte. Verimimiz Akdeniz Bölgelerine göre biraz düşük elbette. Ancak 2,5-3 ton civarında verim alınmakta. Bir çiftçimizin 10 dekar arazisinde yaklaşık olarak bir dekar başına 5-6 bin lira net karı var. 10 dekarda da 50-60 bin lira net karı var. Bunu buğday, arpa ile kıyasladığımızda 2 veya 3 katı bir kar elde ediliyor. Aksaray Tarım ve Kırsal Kalkınma Strateji Planı'nda ilimiz genelinde bin 250 dekar alan üzerinde bir hedef koyduk. İnşallah 5 yıl içerisinde bu hedefe ulaşacağız. Şu anda 100 dekardayız. Bizim amacımız çiftçimiz daha çok para kazansın. Bunun için uğraşıyoruz' diye konuştu.
İHA