Meyvecilik sektöründe büyük zararlara yol açan, birçok ülkenin karantina listesinde bulunan Akdeniz meyve sineğinin Türkiye'deki izlenebilirliğini sağlamak amacıyla 44 ilde araştırma projesi yürütülüyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü liderliğinde 44 ilde gerçekleştirilen projeyle, meyvecilik sektöründe büyük zararlara yol açan Akdeniz meyve sineğinin Türkiye'deki yayılım haritası çıkarılıyor.
Adana'da bulunan müdürlüğün liderliğinde, dünya ve Türkiye'de meyvecilik sektöründe büyük zararlara neden olan, birçok ülkenin karantina listesinde yer alan Akdeniz meyve sineğiyle mücadele kapsamında proje hazırlandı.
"Akdeniz Meyve Sineği İzleme Projesi", 44 ildeki gıda tarım ve hayvancılık müdürlükleri tarafından yürütülüyor.
Araştırma projesi kapsamında kurulan tuzaklarla, bu canlının ilk ortaya çıkışından popülasyonunun en üst seviyede olduğu döneme, son görülme tarihinden etkilendiği fiziki, coğrafi ve biyolojik şartlara kadar tüm veriler derleniyor.
Enstitünün Bitki Zararlıları Bölümü Başkanı ve proje lideri Dr. Adalet Hazır, zararlının, sert ve yumuşak çekirdekli meyvelerden sebzelere ve süs bitkilerine kadar yaklaşık 260 konukçusu bulunması, yılda 7-8 döl vermesi, sıcak ve soğuk iklimlere adaptasyonunun yüksek olması nedeniyle Türkiye ve dünyada geniş yayılım gösterdiğini söyledi.
Zararlının meyvenin kabuğunun bir milimetre altına yumurtalarını bıraktığını, larvaların burada beslenerek ürünün kurtlanmasına ve çürümesine yol açtığını belirten Hazır, "Zararlı nedeniyle meyvenin ticari değeri ortadan kalkmaktadır. İhracatta da toleransı sıfırdır. Büyük değer kaybı yaşatır. Bir tırda bir tek meyveye dahi bulaşmış olduğu tespit edilirse o ürünün ihracatı engellenir." ifadelerini kullandı.
"Veriler harita için değerlendiriliyor"
Bakanlık tarafından 44 il müdürlüğüne, belirlenen istasyon sayısı kadar feromon (aynı türün üyeleri arasındaki sosyal ilişkileri düzenleyen kimyasal madde) tuzak dağıtıldığını bildiren Hazır, bunların istasyonlara yerleştirildiğini dile getirdi.
Zararlıyla ilgili elde edilen önemli donelerin kayıt altına alındığını anlatan Hazır, şunları kaydetti:
"Doneler, il müdürlüğü teknik personeli tarafından aylık olarak bize gönderiliyor. Tüm bu veriler haritalandırma yapılmak üzere değerlendirmeye alınıyor. Ülkenin Akdeniz meyve sineği açısından haritasını çıkarıyoruz. Bu bilgiler ileride mücadelemize yön vermekte kullanılacak. İllerde eradikasyon çalışmalarının başlatılması, popülasyonu düşürücü ve ürünü tehdit etmesini önleyici tedbirler alınmasının sağlanması gibi hedefler izlenecek."
AA