Bir yıl önce Türkiye' ye gelen Avusturya'nın tohum ve gübre serpme makineleri konusunda uzman firması APV' nin makineleri Amerika'dan Avustralya 'ya kadar 40 tan fazla ülkede beğeniyle kullanılıyor.
Elektronik kontrollü APV tohum ve gübre serpme makineleri, değişen traktör hızı, farklı ekipman genişlikleri ve farklı tohumlar için tam dozajlama yaparak çiftçinin en mükemmel serpme değerlerini sürekli olarak elde etmesini sağladığını söyleyen APV Türkiye Satış Müdürü Murat Türkgeldi ile www.tarim.com.tr olarak bir röportaj gerçekleştirdik.
TOPRAK İŞLEME İLE AYNI ANDA HASSAS EKİM VE GÜBRE SERPME
APV makinelerinin en temel farkı ve özelliği, çiftçilerin farklı kullanım amaçlarına göre istenilen her tür toprak işleme aletinin üzerine yada direkt olarak traktörün arkasına veya önüne kolayca monte edilerek toprak işleme ile aynı anda gübre serpme ve tohum ekiminin en hassas şekilde gerçekleştirilebilmesi olduğunu anlatan APV Türkiye Satış Müdürü Murat Türkgeldi, "Tüm APV makinelerinde bulunan elektronik kumanda sayesinde çiftçi traktörün tarladaki hızına, ekipman çalışma genişliğine ve tarlaya atılacak tohum ve gübre miktarına göre otomatik dozajlama yaparak hem tarlaya fazla gübre ve tohum atmanın önüne geçmiş oluyor, hemde tarlanın her metrekaresine eşit ve homojen bir şekilde serpme yapabiliyor. Bu sayede, çiftçi gübreden, tohumdan, mazottan, işçilikten ve zamandan kazanıyor" dedi.
TEKNOLOJİ, TASARRUF VE KONFOR BİR ARADA!
"Gelecek için yenilikler" sloganıyla yola çıkan firma, akıllı teknolojiye sahip cihazlarla kolaylıkla kullanılabilen en uygun ve en modern tarım makinelerini üretiyor ve daima yenilikçi anlayışla yeni ürünler geliştiriyor.
APV Türkiye Satış Müdürü Murat Türkgeldi, "APV' nin makineleri kuyruk milinden bağımsız olarak traktörden alınan elektrik veya hidrolik gücü ile çalışıyor. Bu sayede elektronik hassas dozajlama ve hız ayarı yapmak mümkün oluyor. Makinelere monte edilen hız sensörü sayesinde ekim sırasında traktörün değişen hızlarına göre makine tohum ve gübre miktarını otomatik olarak ayarlayarak homojen serpmeyi garanti ediyor. Depo dolum sensörü sayesinde çiftçi kabine monte edilen kumanda ekranından depodaki tohum seviyesini koltuğundan hiç kalkmadan kolayca takip edebiliyor. Arka çeki demiri sensörü sayesinde tarlada sıra başlarındaki dönüşlerde ekipman kaldırılıp tekrar indirildiğinde makine otomatik olarak tohum serpmeyi durdurup tekrar başlatıyor. Bu sayede sıra başlarında tohum ve gübre zaiyatının önüne geçilmiş oluyor. İş sonunda çiftçi depoda kalan tohumu tek tuşla boşaltabiliyor. Tüm bunların yanısıra çiftçiler, Türkçe dahil farklı dil ve ölçüm birimi seçeneklerini kullanarak çalışma ile ilgili sürülen arazi miktarı ve harcanan zaman gibi istatiki bilgilere kumanda ekranından ulaşabiliyor. Traktörü kullanan çiftçi, ister Ağustos sıcağında olsun, isterse Şubat ayazında, dört mevsim şartlarında kabinindeki konforundan hiç taviz vermeden ve koltuğundan hiç kalkmadan önündeki elektronik kumanda sayesinde APV tohum serpme makinesini kolayca kullanabiliyor" dedi.
GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ VE FARKLI AMAÇLAR İÇİN KULLANIM
APV'nin 40 litreden 1600 litreye kadar farklı depo kapasitelerine sahip pnömatik tohum ve gübre serpme makineleriyle 12 metre ekipman çalışma genişliğine ve 32 hortum çıkışına kadar ekim yapmak mümkünkür diyen Türkgeldi, "Aynı zamanda tek ve çift diskli tohum serpme makineleri ile 30 metre iş genişliğine kadar serpme yapılabiliyor. Firmanın sunduğu çeşitli ekim merdaneleri sayesinde en küçük mikro granül gübreden en iri taneli tohumlara kadar hassas bir şekilde serpme yapmak mümkün oluyor. Örneğin, APV PS300 M1D model 300 litre depo kapasiteli ve elektrik fanlı, korozyona karşı dayanıklı gübre ve tohum serpme makinesi ile önce taban gübresini, arkasındanda tarlaya dönüm başına düşük miktarlarda atılan ve hassas dozajlama gerektiren yonca, kanola gibi ince tohumları ekebilirsiniz. PS300 modelinin çift bölmeli depolu versiyonu ile aynı anda hem gübre hemde tohum serpebilirsiniz. Yada iki farklı tohumu kumandadan farklı kilolara göre ayarlayıp deponun ayrı bölmelerine koyarak tarlaya aynı anda farklı miktarlarda ekebilirsiniz. 4 adet civata ile monte edebileceğiniz makineyi ekim sonrasında ara çapa ekipmanınızın üzerine monte edip ara çapa sırasında gübreleme yapabilirsiniz. PS800 model 800 litre depolu hidrolik makine ile buğday, arpa gibi daha iri taneli tohumları dönüm başına yüksek miktarlarda en mükemmel şekilde tarlaya serpebilirsiniz" dedi.
OTOMATİK DOZAJLAMALI APV MİKRO GRANÜL GÜBRE MAKİNELERİ TÜRKAY TARIM STANDINDA
APV'nin mikrogranül gübreler için özel bir makine serisininde olduğunu belirten Türkgeldi, "APV mikrogranül gübre makinesini herhangi bir ekim mibzerinin üzerine monte edip hortum çıkışlarını ekim mibzerinin ayaklarına bağlayarak dekara 2.5 - 3 kilo gibi düşük miktarlarda kullanılan mikrogranül gübreyi tam otomatik elektronik ayar ile tohum yatağına hassas bir şekilde atabilirsiniz. Makine en küçük 2-3 ayaklı mibzerden 16 ayaklı mibzere kadar istenilen şekilde monte edilip kullanılabiliyor" dedi.
TÜRK ÇİFTÇİSİNİN TERCİHİ OLACAK
APV Türkiye Satış Müdürü Murat Türkgeldi, "APV makineleri sayesinde çiftçi toprak işleme sırasında ekim işleminide yaptığı için mazottan da, işçilikten de zamandanda kazanıyor" diyerek sözlerini sürdürdü, "Tam dozajlama sayesinde yüksek meblağlar ödediği tohum ve gübreyi hiç ziyan etmiyor yani her şekilde verimlilik ve kazanç sağlıyor. Çiftçi tek bir makineyi istediği zaman istediği ekipmanın üzerine veya traktöre monte ederek hem tohum serpebiliyor, hem gübre serpebiliyor, isterse zirai ilaçlama yapabiliyor veya bu işlemlerin birkaçını aynı anda yapabiliyor. İsterse tarlasını ekip gübreliyor, isterse meyve bahçesine, zaytin bahçesine yada üzüm bağına yaptığı ara çapa esnasında gübreleme yada ilaçlama yapabiliyor."
APV Türkiye Satış Müdürü Murat Türkgeldi Türkiye genelinde bayi ağı oluşturma çalışmalarına devam ettiklerini söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı, "Ayrıca, 2016 yılında ürünlerimizi sergilediğimiz Konya, İzmir, Bursa, Karaevli ve Çorlu tarım fuarlarının yanısıra APV olarak çiftçilerimizle yüzyüze buluşmak ve makinelerimizi Türk çiftçisine tarla üzerinde çalışırken göstermek için Urfa'dan Edirne'ye kadar birçok ilimizi ziyaret ettik ve 2017 yılındada buna devam edeceğiz. Avrupa'da yaygın olarak kullanılan tam otomatik hassas tohum ve gübre serpme makinelerini Türk çiftçiside tanıdıkça ve sağladığı kazançların farkına vardıkça eminiz ki tercihini APV ekim makineleri yönünde kullanacaktır."
Türkiye'de satılan tüm makineleri için bir yıl uluslararası garanti veren APV, makinelerin ilk kurulum ve çalıştırması içinde çiftçiye ücretsiz teknik destek sağlıyor.
Üretiminin yüzde 85'ini başta Avrupa Ülkeleri olmak üzere dünyanın farklı ülkelerine ihraç eden APV' nin Türkiye, Almanya, Polonya, Romanya ve Rusya' da alt şirketleri bulunuyor. Avusturya' daki fabrikasında üretim yapan firma, (Horsch, Kverneland, Amazone ve Pöttinger gibi) dünya çapındaki tarım makineleri üreticilerine OEM tedarikçi olarak kendi markaları ile ürünler de imal ediyor.
APV'nin ürün yelpazesinde pnömatik ve diskli ekim makinelerinin yanısıra çayır işleme ve çayır tohumlama makineleri ve karlı yollar için otomatik tuz serpme gibi makinelerde bulunuyor.
APV firması ve ekim makineleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için firmanın web sitesini ziyaret edebilir ( www.apv.at ) veya 0533 393 30 04 nolu telefondan ve mut@apv.at e-posta adresinden Murat Türkgeldi'ye ulaşabilirsiniz.
Murat Akçor