Büyükşehir Belediye Başkanlığınca 2015 yılında İl genelinde uygulamaya koyolan ve beş yıl boyunca da sürdürülecek olan "Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi" kapsamında bin civarında çiftçilere 6000 adet çift katlı arı kovanı karşılıksız olarak dağıtılmıştır.
Projenin başlangıç aşamasında sekiz İlçemizde düzenlediğimiz ve binin çok üzerinde katılımcının iştirak ettiği birer haftalık programımız boyunca ve daha sonraları çeşitli kanallarla söz konusu projeden yararlanabilme şartları izah edilerek açıklamalarda bulunulmuştur.
İlimiz tarım sektörüne dolayısıyla da genel ekonomisine ilgili uzman çevrelerce ciddi ölçülerde katkı sağlayacağı belirtilen ve ülke genelinde de kabul görüp, örnek alınmak suretiyle yaygınlaştığı gözlenen Arıcılığı Geliştirme Polinasyon projemizden yararlanabilmek için zorunlu olarak bazı sınırlamalar getirilmiştir.
Her şeyden önce söz konusu proje zirai bir proje olduğundan hedef kitlesi çiftçiler ve uygulama alanı da kırsal kesimdir. Ancak yılın belli dönemlerinde kentlerde oturan bazılarının, kırsaldaki tarımsal faaliyetlerini sürdürdükleri bilindiği için ilçe merkezlerinde oturup ta kırsal mahallelerde arazisi olanlara da kovan verilmiş, onlarda projeye dahil edilmişlerdir.
Büyükşehir Belediyemizin "Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi" iki ana temele dayalı olarak özenle hazırlanmış bir projedir.
Projenin sağlayacağı ekonomik kazançların öncelikle ve özellikle küçük ve dar gelirli tarımsal işletmelerde kalması esas alınmıştır.
Bilindiği gibi 6537 sayılı yasa Tekirdağ İlimizdeki 120 dekar kuru, 50 dekar sulu veya 20 dekar dikili arazi sahibi işletmeleri yeter gelirli işletme kabul etmektedir.
Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon projesinden kovan almak suretiyle yararlanabilmek için konulan bu kriter, halen tarımsal üretimle uğraşsalar bile emeklilik gelirleri yukarıda verilen ölçülerdeki işletmelerin yıllık gelirinden fazla olan emeklilerimiz içinde zorunlu olarak kabul edilmiştir.
Halen herhangi bir yerde çalışanlar ile 30'un üstünde kovan sahiplerine de kovan verilmemektedir.
İl genelinde çok geniş bir kesime yönelik olarak uygulanan bu projede bilmeden de olsa kimi yanlışlıkların ya da olumsuzlukların yaşanılması doğal karşılanılmalıdır.
Son günlerde yerel basınımızdan bir gazetede yer alan habere göre, sanki verilen kovanların neredeyse tümü geri alınıyormuş havasını estiren bir haber yayınlanmıştır.
Dağıtımın başlamasından günümüze kadar İl genelinde sadece bir şikayet söz konusu olmuştur. Bu şikayete bağlı olarak yapılan incelemeler sonucunda ise Malkara İlçemizin merkez mahallelerinden yalnızca birinde yukarıda bahsedilen seviyenin üstünde aylık gelire sahip üç emekli hemşehrimizin aldığı kovanların iadesi istenilmiştir.
Bu güne kadar yaşanılan ve tespit edilen yanlış dağıtım yalnızca budur.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı dağıtımlar esnasında proje yararlanıcılarından bir taahhütname almaktadır.
Bu taahhütname de kovan alan arıcıların riayet etmeleri gereken hususlar açıklanmaktadır.
İlgili Daire Başkanlığı proje uygulama süresince kovan alarak arıcılık işletmesi tesis eden katılımcıları zaman zaman denetlemek suretiyle takip edecektir.
Özetle, sadece şimdi değil, ileriki dönemlerde de projenin gereklerini yerine getirmeyenlerden de kovanlar alınmak suretiyle yine İlimiz üreticilerinden bir başkasına verilecektir.
Tekirdağ Yeni Haber Gazetesi