Son zamanlarda sıkça tüketilen ve gündeme gelen soya fasülyesi spor yapanların ve vegan menülerinin vazgeçilmez besini. Peki soya fasulyesinin bu kadar tercih edilmesinin sebebi ne?
İşte 5 maddede soya fasulyesi;
1.DİĞER BAKLAGİLLERİ YOLDA BIRAKIYOR
Uzak Doğu'da yaygınlaşıp, ardından tüm Dünya'ya yayılan soya fasulyesi, barındırdığı protein ve diğer birçok vitamin açısından diğer baklagillere oranla oldukça faydalı.İçerisinde yüzde 26 oranında protein içeren soya fasulyesi bitki türleri arasında en yüksek protein içeriğine sahip. Soya 8 gerekli amino asidi içeren tek sebze besindir.
2.İÇERİSİNDE YER ALAN VİTAMİNLER
Soya fasulyesi içerisinde, B1 ve B2 vitaminleriyle E ve K vitaminleri içeriyor. Niacin maddesince, mâdenî tuzlar, kalsiyum bakımından zengindir. Buna ilâveten bol miktarda fosfor, demir, bakır, manganez, potasyum ve sodyum barındırır.
3.KULLANILDIĞI YERLER
Soya fasulyesi yiyecek olarak kullanımının yanında boya yapımında da tercih ediliyor. Aynı zamanda soya fasulyesinden; süt, yoğurt, peynir, dondurma, dondurma külahı, pasta, hayvan yemi, yeşil gübre, ilaç, boya, kağıt, kemiksiz et, kahve, salça, sabun, plastik maddeler vb. üretiliyor.
4.FAYDALARI
- Kolesterol seviyesinin düşürür.
- Menopoz semptomlarının azalmasını sağlar.
- Kansere yakalanma riskini en aza indirir.
- Kalp krizi ve osteoporoz gibi birçok kronik rahatsızlığa ilişkin riskin azalmasını sağalar
- Yüksek kaliteli protein sağlayarak kilonun kontrol edilmesine yardımcı olur.
- Vücudun gelişmesini sağlar.
- Şeker hastaları için faydalıdır.
- Sinirlerin ve adalelerin güçlenmesini sağlar.
- Zihin yorgunluğunda faydalıdır.
- Hastalığın iyileşmesini süresinin kısalmasına yardımcı olur.
5.NE KADAR TÜKETİLMELİ
Faydalarının yanında bazı zararlarının olduğunun altını da çizen uzmanlar oluşabilecek zararlara karşılık ne kadar tüketilmesi gerektiği şu şekilde sıralamış.
Genel kural olarak, kadınlar günde 46 gram, erkekler ise 56 gram protein tüketmeliler.
- Soya tüketimini günde bir porsiyonla sınırlayın
- Tofu, tempeh, miso gibi kaliteli soya yiyeceklerini tercih edin.
- Fazla işleme tabi tutulmuş soya yiyeceklerini kullanmayın.
- Genistein ve daidzein gibi izoflavonlardan yapılmış soya takviyelerinden kaçının
Tarim.com.tr