5 KITADA 100`DEN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR

Tarıma dayalı sanayi ve gıda sektöründe faaliyet gösteren Sunar, 850'den fazla çalışanı ve geniş ürün gamı ile 5 kıtada 100'den fazla ülkeye kendi markasıyla ihracat yapıyor. Firma, Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın en büyük tarıma dayalı sanayi gruplarından biri olmayı hedefliyor.

Sunar Grup'un temeli 1970'lerin ilk yarısında kurucusu Nuri Çomu'nun çırçır ve çeltik alanında yaptığı yatırımlarla atıldı. 1974 yılında kurulan çırçır ve çeltik fabrikası, Çukurova'da pamuk tarımında karşılaşılan problemler nedeniyle günümüze ulaşamasa da 1976 yılında Osmaniye'de un fabrikası olarak kurulan Sunar Özlem, 1997 yılında Sunar Özlem bünyesine eklenen Sunar Yem, 1985 yılında Adana'da kurulan Sunar Mısır, Mısır yağını entegre olarak üretebilen Türkiye'deki ilk ve tek tesis, ayçiçek, soya ve kanola gibi yağlı tohumları işleyerek bitkisel sıvı yağ üretebilen Elita Gıda ve taze meyvecilik şirketi NÇS Tarım faaliyete başladı. 2010 yılında kurulan Sunar Pazarlama firmaları grup bünyesine katıldı. Firma, Türkiye'nin ilk ve tek Sorbitol ve Maltitol üretim tesisini Sunar Mısır Entegre Tesisleri bünyesinde kurdu ve üretime başlarken, 2014 yılında Sunar Grup şirketlerinin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla 7,7 MW kapasiteli Türkiye'nin en büyük lisanssız kojenerasyon tesisini de kurdu. 

Sunar Grup tarıma dayalı sanayi alanında 5 farklı sektörde faaliyet gösteriyor. Grup şirketlerinde Sunar Mısır nişasta ve nişasta bazlı ürünler, Elita Gıda perakende ve ev dışı tüketime yönelik bitkisel sıvı yağlar, Sunar Özlem un ve yem, NÇS Tarım taze meyve alanında üretim ve satış yapılıyor. Sunar Grup şirketlerinin dış ticaret faaliyetleri ise Sunar Pazarlama çatısı altında sürdürülüyor.

Mısır yağı ve nişasta ürün gamlarıyla ülke ihracatında önemli payına sahip olan Sunar, Türkiye nişasta ihracatının da yarısını tek başına gerçekleştiriyor. Firma, Türkiye'nin ilk ve tek mısır entegre tesisinde üretim yapıyor. Çukurova çiftçisinin yanı sıra ülke genelindeki çiftçiden de doğrudan aldığı ürünleri işliyor. Türkiye'nin ilk ve tek sorbitol ve maltitol üretim tesislerine sahip olan Sunar, ülkenin ithalatını azaltıp ihracatını arttırmaya yönelik yatırımlar yapıyor. 

Sunar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, tamamen ithal bir ürün olan "sorbitol" üretimine Türkiye'de ilk ve tek olarak Sunar Mısır Entegre Tesisleri bünyesinde 2013 yılında başladıklarını söyledi. 2015 yılında yine bir ilk olarak tamamen ithal edilen bir ürün olan "maltitol"un yerli üretimi için tesis kurarak faaliyetlere başladıklarını anımsatan Çomu, şöyle konuştu: "Sunsorb sorbitol gıdada, ilaç endüstrisinde ve kozmetikte kullanılmak üzere üretiliyor. Sunar maltitaste maltitol ise çikolata, dondurma, diyet ürünler, kek, bisküvi, şeker, sakız, helva, reçel, sürülebilir çikolata, gofret ve unlu mamuller gibi birçok ürün yelpazesinde kullanılıyor. Böylelikle, yerli kaynakların kullanılması ile ithalatta azalmaya gidilerek, Türk firmalarının da rekabet avantajı arttırılıyor."

Ödüllü bir yıldan ödüllü bir yıla

Sunar şirketleri, Türkiye'nin en önemli hububat ve yağlı tohum işleyicilerinden biri niteliğinde. Firma, başarısını İSO 500, İSO ikinci 500 ve TİM 1000 listelerinde bulunduğu önemli yerlerle perçinliyor. Sunar Grup firmalarından Elita Gıda, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2016 araştırması sonuçlarına göre Türkiye'nin en büyük 500 şirketi arasında 214. sırada yerini aldı. "Sunar" yağlarını üreten Elita Gıda, başarı grafiğini her geçen yıl hızla yükseltiyor.

Sunar marifetli ince belli lezzetleriyle sofraları şenlendiren; Sunar Profesyonel kalitesiyle ustaların vazgeçilmezi olan Elita Gıda listede geçen yıla oranla bu yıl 24 sıra birden yükseldi. Her yıl yükselişini sürdüren Elita Gıda bu yıl da sanayi devleri arasında 214. sırada ve listeye giren Adanalı firmalar içerisinde de ilk 3'teki yerini aldı.

Gıda sektörü için önemli bir referans niteliğinde olan ve merkezi Brüksel'de bulunan ITQI Uluslararası Lezzet ve Kalite Enstitüsü'nün, 2005 yılından bu yana düzenlediği lezzet ve kalite ödüllerinde Sunar; 2013 yılında Mısır Yağı kategorisinde, 2014 yılında da Ayçiçek Yağı kategorisinde "Üstün Lezzet Ödülü" nü Türkiye'de üst üste iki defa alan ilk firma oldu. Yine 2014 yılında da yapılan ürün deneme testlerinde Sunar Ayçiçek Yağı dünyanın önde gelen derneklerinin master şeflerinin beğenisini kazanarak bir kez daha ITQI'ın Üstün Lezzet Ödülü (Superior Taste Award)'nü aldı. 

Kaliteli ve lezzetli ürün geliştirmenin yanı sıra sürdürülebilirliğin de önemine dikkat çeken firma, sürdürülebilirlik projeleri ve Ar-Ge faaliyetleri sonucu geliştirdiği ürünleri ile Avrupa'nın en prestijli iş ödülü European Business Awards (Avrupa İş Ödülleri) kapsamında sürdürülebilirlik kategorisinde halk oylaması sonucu "Halk Şampiyonu" seçildi. Ayrıca, Sunar Grup şirketlerinden Sunar Özlem 2016 yılı Osmaniye'de Kurumlar Vergisi'nde en yüksek vergi ödeyen mükellef olarak vergi rekortmeni oldu.

Başarısından dolayı Sunar Özlem, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından teşekkür belgesiyle onurlandırıldı. Kuruluşunun 40'ncı yılını kutlayan Sunar Özlem'de ekmeklik unlar, lüks un çeşitleri ve raf unları üretilirken; Sunar Yem markası ile ise büyük ve küçükbaş hayvanlar için bütün gelişim aşamalarına cevap verecek toz, granül ve pelet normlarında yemler üretilmekte.

Dünya Gazetesi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.