Tarım ve Orman Bakanlığı'nın vatandaşlara 2020 yılında ödemeye devam ediyor. Bu kapsamda bitkisel üretim destekleri içerisinde mazot desteğinden tarım danışmanlığı desteğine kadar ödeme yapılıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın vatandaşlara 2020 yılında ödemeye devam ediyor. Bu kapsamda bitkisel üretim destekleri içerisinde mazot desteğinden tarım danışmanlığı desteğine kadar ödeme yapılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bitkisel üretim yapan küçük aile işletmelerine dekar başına 100 TL destek veriyor. Tüm fındık üreticilerine dekar başına 170 TL destek verilmeye 2020 yılında da devam ediliyor.
İYİ TARIM UYGULAMALARI DESTEĞİ
Bireysel sertifikaya sahip sebze meyve üreticilerine 50 TL, grup sertifikası olanlara dekar başına 40 TL destek veriliyor. Bireysel sertifikası olanlara 100 TL ve grup sertifikalı süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitki üreticilerine 50 TL dekar başına destek veriliyor. Bireysel ve grup sertifikası olan çeltik üreticilerine dekar başına 150 TL. Örtüaltı sebze ve meyvecilik yapan bireysel ve grup sertifikası olan çiftçilere dekar başına 150 TL destek veriliyor. Bireysel ve grup sertifikası olan alabalık çipura ve levrek üreticilerine (250.000 kg'a kadar 250.000 kg dahil) 25 kuruş devlet desteği veriliyor.
İYİ TARIM ÜRÜNLERİ DESTEKLERİ
Tarım ve Orman Bakanlığı, iyi tarım ürünleri olarak 4 kategoride örtüaltı ve açık alanda üretim yapan üreticilere destek veriyor. 1.Kategori ürünler: Örtüaltı acur, bakla, balkabağı, barbunya fasulye, bezelye, biber, brokoli, çilek, dereotu, domates, enginar, fasulye, havuç, hıyar, ıspanak, kabak, karnabahar, kereviz, kuşkonmaz, lahana, marul, maydanoz, muz, nane, patlıcan, pırasa, roka, tere, turp üreten ve bireysel sertifikaya sahip çiftçilere 150 TL, grup sertifikası olanlara 75 TL destek veriyor. Grup sertifikası alan açıkta üretim yapan sebze ve meyve üreticilerine ise 50 TL grup sertifikası olanlara 25 TL 25 TL destek vermeye devam ediyor.
2. KATEGORİ ÜRÜNLER
Bakanlık tarafından 2. Kategoriye ayrılarak destek miktarı belirlenen altıntop, armut, avakado, ayva, böğürtlen, elma, erik, fındık, incir, karpuz, kavun, kayısı, kiraz, kivi, limon, mandalina, nar, nektarin, patates, portakal, sarımsak, şeftali, soğan, Trabzon hurması, üzüm, vişne, yenidünyanın yer aldığı bireysel sertifikalı sebze ve meyve üreticilerine dekar başına 40 TL grup sertifikası olanlara 20 TL destek veriyor.
3. KATEGORİ ÜRÜNLER
Yine bakanlık tarafından 3.Kategori Ürünler olarak belirtilen adaçayı, anason, Antepfıstığı, badem, biberiye, ceviz, çemen(buy), çörekotu, fesleğen(reyhan), gül, gojiberry (kurt üzümü), hünnap, karabuğday, kekik, kestane, kimyon, kinoa, kişniş, kuşburnu, lavanta, melissa, rezene ve zeytin üreten bireysel sertifikalı üreticilere 30 TL, grup sertifikası olanlara da 15 TL destek veriyor.
ÇELTİK ÜRETİCİSİNE DESTEK
Öte yandan iyi tarım uygulamaları alanında 4. Kategoriye ayrılan bireysel ve grup sertifikasına sahip çeltik üreticilerine 10 TL destek verilmeye devam ediliyor.
MAZOT VE GÜBRE DESTEKLERİ
Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilere diğer desteklerin yanında dekar başına mazot ve gübre desteği de veriyor. Buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale üreticilerine dekar başına 19 TL mazot ve 8 TL gübre desteği olarak toplam 27 TL, çeltik, kütlü pamuk üreticilerine 62 TL mazot desteği ve 4 TL gübre desteği olmak üzere toplam 66 TL, nohut, kuru fasulye ve mercimek üreticilerine 22 TL mazot ve 4 TL gübre olmak üzere toplam 26 TL, patates üreticisine 27 TL mazot ve 4 TL gübre olmak üzere 31 TL, yağlık ayçiçeği ve soya üreticisine 26 TL mazot ve 4 TL gübre olmak üzere toplam 30 TL, dane mısır üreticisine 25 TL mazot ve 4 TL gübre olmak üzere toplam 29 TL. Kuru soğan, kanola, aspir, yaş çay, fındık ve yem bitkileri üreticilerine 17 TL mazot ve 19 TL gübre olmak üzere toplam 21 TL, Zeytin üreticilerine 15 TL mazot ve 4 TL gübre olmak üzere 19 TL, bunların dışında ki diğer ürünlerde ise yine 15 TL mazot ve 4 TL gübre olmak üzere toplam 19 TL destek verilmektedir. Çiftçilere nadas desteği ise sadece mazotta 8 TL olarak ödeniyor.
TOPRAK ANALİZİ DESTEĞİ
Toprak analizi yaptıran çiftçilere ise numune başına 40 TL destek verilmektedir öte yandan katı organik ve organomineral gübre desteği ise dekar başına 10 TL'dir.
ORGANİK TARIM DESTEKLEMESİ
Organik tarım yapan veya yapmak isteyen çiftçiler için bakanlığın vermeye devam ettiği destekler, dekar başına ve TL üzerinden yapılmakta. Organik tarım ürünleri 4 ayrı kategoride değerlendiriliyor ve çiftçilere 1. Kategorideki ürün üretimleri için 100 TL, 2. Kategorideki üretim için 70 TL, 3. Kategorideki üretim için 30 TL ve 4. Kategorideki ürünlerin üretimi için 10 TL destek verilmektedir. Organik hayvancılık dalında ise kovan başına 10 TL destek veriliyor. Devlet tarafından ayrıca çiftçilere toprak analiz desteği olarak numune başına 40 TL ödeniyor.
BİYOLOJİK VE BİYOTEKNİK MÜCADELE DESTEKLER
Ülkemizde bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı biyolojik ve/veya biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ile kimyasal ilaç kullanımının azaltılması ve kalıntının önlenmesi amacıyla örtüaltında ve açık alanda üretim yapan çiftçilere biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği ödemesi yapılıyor. Buna göre devlet tarafından verilen Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Destekleri ise, örüaltında dekar başına Biyoteknik Mücadele Desteği 120 TL, örtüaltında Biyolojik Mücadele Desteği ise 400 TL olarak belirlendi. Örtüaltı Paket Toplamı dekar başına Biyoteknik Mücadele Desteği dekar başına 80 TL ve Biyolojik Mücadele Desteği 50 TL olmak üzere toplam 520 TL ödeme yapılıyor. Açık alanda paket toplama için ise devlet tarafından yine dekar başına 130 TL destek veriliyor.
ÇATAK DESTEĞİ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteklemeleri arasında yer alan ÇATAK projesi (Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı) kapsamında programa dahil olan çiftçilere, dekar başına 1. Kategoride 45 TL, 2. Kategorideki arazilere 60 TL ve 3. Kategorideki arazi sahibi çiftçilere 135 TL destek veriliyor.
FİDAN/FİDE DESTEKLERİ
Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyonu için destek ise dekar başına 100 TL olarak verilmeye devam ediyor. Sertifikalı Fidan Üretim Desteği 1 adet aşılı fidan için 1 TL, aşısız fidan için ise 50 krş. olarak destekleme veriliyor. Sertifikalı Fidan/Fide ve Standart Fidan Kullanım Desteği iki ayrı kategoride veriliyor. Bodur veya yarı bodur meyve türleri ve standart fidan kullanımı desteği ise dekar başına standart üreticilere 100 TL ve sertifikalı üreticilere 400 TL olarak alınabiliyor. Çilek fidesi için verilen destek de yine dekar başına 400 TL. devlet tarafından verilen bağ ve nar hariç diğer meyve fidanları ile bahçe tesisi kurmak isteyen standart çiftçiler için 100 TL ve sertifikalı çiftçilere ise 280 TL destek veriliyor.
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK DESTEĞİ
Devlet tarafından ziraat odası, tarım kooperatifleri ve birliklere tarımsal yayım ve danışmanlık desteği veriliyor. Bu kapsamda yukarıda belirtilen kuruluşlar en fazla 5 tarım danışmanı için destek alabilecek. Her bir tarım danışmanı için 35 TL destek veriliyor.
YURT İÇİ SERTİFİKALI TOHUM KULLANIM DESTEĞİ
Tohum üretimine ilişkin yapılacak ödemeler, verilecek olan desteğin şartları ve başvuruların nerelere yapılacağına ilişkin bilgiler 2019/46 nolu Bitkisel Üretime Destekleme Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Tebliğ kapsamında üreticilere yurtiçi sertifikalı tohum kullanım ve üretim desteği verilecektir. İsimlerinden de belirtildiği üzere destekleme üreten ve kullanan kişilere ayrı ayrı verilecektir. Tohum üretim desteğinden faydalanacak olan kişilerin desteğe konu olan tohumları yurtiçinde üretmeleri gereklidir. Destek elit sertifikalı, orijinal veya temel ve sertifikalı kademedeki tohumlara dekar başına verilmekte. Buna göre Aspir, Kanola (Kolza), Susam için 4 TL, Çavdar, Tritikale, Yulaf için 6 TL, çeltik 8 TL, arpa ve buğday için 8,5 TL, fiğ, korunga ve yem bezelyesi için 20 TL, yerfıstığı için 15 TL, yonca için 30 TL, kuru fasulye, mercimek, nohut, soya fasulyesi için 20 TL ve patates için 80 TL destek veriliyor.
YURTİÇİ SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİM DESTEĞİ
Çiftçilere verilen yurtiçi sertifikalı tohum üretim desteği kilogram başına veriliyor. Buna göre Arpa, Çavdar, Tritikale, Yulaf, için 0,08 TL, buğday ve patates için 0,10 TL, çeltik üreticisine 0,25 TL, soya fasulyesi için 0,35 TL, aspir, kuru fasulye, mercimek, nohut içim 0.50 TL, susam için 0,60 TL, fiğ, korunga ve yem bezelyesi için 1,50 TL, kanola için 1,20 TL, yonca için 4 TL destek veriliyor. Ayrıca bakanlık orijinal ya da temel ve üstü tohumluk üretimi yapan veya yapacak olan çiftçilere de yukarıda alınan desteklere ilaveten yüzde 100 destek daha veriyor.