2015 YILINDA YAPILACAK HAYVAN GENETİK KAYNAKLARININ YERİNDE KORUNMASI VE GELİŞTİRİLMESİ

Hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunmasına ilişkin desteklemeler aşağıdaki esaslara göre yapılacaktır.

Hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi

MADDE 23 – (1) Hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunmasına ilişkin desteklemeler aşağıdaki esaslara göre yapılır.

a) Desteklemeden yararlanacaklar: Hayvansal üretimle iştigal eden, işletmesi ve hayvanları Bakanlık kayıt sistemine (Türkvet, KKKS, AKS) kayıtlı yetiştiricilere destekleme şartlarını yerine getirmeleri halinde ödeme yapılır. Yerinde koruma desteklemesinden yararlanacak yetiştirici, koruma yerinde ikamet eder ve destek aldığı türün farklı ırklarını bir arada yetiştiremez. Hayvancılıkla uğraşan yetiştiriciler arasından, çocuklarından en az birisi yanında olan, yetiştiricilik dışında bir işle uğraşmayan, tarımsal eğitim görmüş, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini bir arada yapmayanlar tercih edilir.

b) Müracaat yeri, şekli, zamanı ve değerlendirilmesi: Projeye katılmak isteyen yetiştiriciler Temmuz ayı sonuna kadar il/ilçe müdürlüklerine dilekçe ve ikamet belgesi ile başvurur. Destekleme kapsamına alınacak yetiştiricilerin seçimini Seçim Komisyonu yapar. Projeye seçilen yetiştiriciler proje gerekliliklerini yerine getireceğine dair, içeriği TAGEM tarafından belirlenen taahhütnameyi imzalar.

c) Koruma kapsamında aşağıdaki tabloda belirtilen illerde karşılarında gösterilen ırk ve sayıda hayvan için destekleme ödemesi yapılır.

 

Irk

İl

Toplam Desteklenecek

Hayvan Sayısı (Baş/Koloni)

Boz Sığır Irkı

Edirne, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Kocaeli

1.500

Boz Sığır Irkı

(Pedigrili Koruma Desteği)

Edirne, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Kocaeli

500

Yerli Kara Sığırı

Ankara, Çankırı, Konya, Karaman

1.500

Yerli Kara Sığırı

(Pedigrili Koruma Desteği)

Ankara, Çankırı, Konya, Karaman

500

Yerli Güney Sarısı Sığırı

Adana, Hatay, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mersin

1.500

Doğu Anadolu Kırmızısı Sığırı

Erzurum, Kars, Artvin

1.500

Kilis (Güney Anadolu Kırmızısı) Sığırı

Hatay, Şanlıurfa, Mersin

1.500

Zavot Sığırı

Ardahan, Kars

1.500

Anadolu Mandası

Balıkesir, Manisa,

500

Kıvırcık Koyunu

Kırklareli, Balıkesir

1.000

Sakız Koyunu

İzmir,

1.000

Gökçeada Koyunu

Çanakkale

1.000

Karagül Koyunu

Tokat

1.000

Çine Çaparı Koyunu

Aydın

1.000

Hemşin Koyunu

Artvin, Erzurum

1.000

Norduz Koyunu

Van

1.000

Dağlıç Koyunu

Afyonkarahisar, Konya

1.000

Tuj Koyunu

Ardahan, Kars

1.000

Karakaçan Koyunu

Çanakkale, İzmir, Balıkesir

1.000

Kilis Keçisi

Kilis, Hatay

1.000

Honamlı Keçisi

Konya, Antalya, Burdur, Isparta

1.000

Ankara Keçisi

Ankara, Konya

1.000

Abaza Keçisi

Artvin

1.000

Kaçkar Keçisi

Artvin, Rize

1.000

Osmanlı (Gürcü) Keçisi

Kars, Ardahan

1.000

Ankara (Tiftik) Keçisi

Siirt

1.000

Halep Keçisi

Gaziantep, Kilis, Hatay, Şanlıurfa

1.000

İspir Keçisi

Rize, Erzurum

1.000

Kafkas Arısı

Ardahan, Artvin.

10.000

 

 

ç) Yerinde koruma esasları; destekleme, (c) bendinde geçen illerde seçim komisyonunca uygun görülen ve son beş yılda ihbarı mecburi hayvan hastalıkları çıkmamış işletmelerde uygulanacaktır. Ana yollardan ve yerleşim yerlerinden (il/ilçe merkezlerinden) en az 10 km uzakta olan, koruma altına alınan ırk dışında ırklar ve melezleri bulunmayan işletmelerin aynı yerleşim yerinde olması tercih sebebidir.

Yerinde koruma desteklemesinden yararlanan yetiştirici, enstitü/istasyon ile işbirliği halinde Bakanlık tarafından istenen kayıtları tutar. Yetiştirici, ölüm ve zorunlu kesime ait belgeleri muhafaza eder. Doğan yavrulardan proje liderinin onayladığı ırk özelliklerine sahip ve sağlıklı olanlar sürü yenilemesinde kullanılır. Korumaya alınan sürüde damızlıkta kullanılacak asgari erkek hayvan sayısı 16 baştan, dişi hayvan sayısı ise 56 baştan az olamaz. Bu sürü birden fazla yetiştiricinin iştiraki ile de oluşturulabilir. En az yetiştirici ile bu hayvan sayısının temin edilebileceği işletmelere öncelik verilir. Kafkas arı ırkı için sadece önceden belirlenmiş tam izole bölgelerde yetiştiricilik yapanlardan en az 20 ve üzeri koloniye sahip yetiştiriciler projeye müracaat edebilir.

Koruma sürüsünde, ayıklama dışında ıslaha yönelik hiçbir uygulama yapılamaz ve her hayvan/kovan numaralandırılarak kayıt altına alınır.

Yetiştirici, dişi ve erkek hayvan sayısını sözleşmede belirtilen sayının altına düşüremez, sözleşmede belirtilen sebeplerden dolayı eksilen hayvan sayısı proje liderinin önerisi doğrultusunda tamamlanır. Yetiştiricinin hayvan sayısında artırım söz konusu ise, güncel sayı üzerinden sözleşme yenilenebilir. Koruma altına alınan hayvanların bakım, besleme ve sağlık giderleri yetiştiriciye aittir. İl/İlçe müdürlüklerince proje kapsamındaki hayvanlara koruyucu sağlık hizmetlerinde öncelik verilir.

Pedigrili koruma desteği; koruma sürülerinde ana-baba bilgileri, doğum ağırlığı, sütten kesim ağırlığı, 1 yaş ağırlığına ilişkin verileri kayıt altına alınan Yerli Kara ve Boz Irk sığırlar için ödenir.

d) Sözleşme, hakediş ve ödemeler;

Enstitü/istasyon müdürlüğü ile yetiştirici/yetiştirici birliği arasında bir yıl süreli sözleşme imzalanır. Sözleşme şartlarını yerine getirmeyen yetiştiriciye ödeme yapılmaz. Yetiştirici her ne amaçla olursa olsun, kültür ırkı ve melezleri ile ırk özelliklerini göstermeyen hayvanların 1 (bir) yaşı aşkın erkek materyalini işletmesinde bulundurmayacağını taahhüt eder. Desteklenecek hayvan miktarı yetiştirici ile yapılan sözleşmede belirtilen hayvan sayısını geçemez. Sözleşme süresi sona ermeden; doğal afet, salgın hastalık, yetiştiricinin ölümü, tedavisi mümkün olmayan hastalığı, tutukluluğu, arılarda kış kayıpları, yabani hayvan saldırılarından kaynaklanan kayıplar hariç her ne sebeple olursa olsun projeden ayrılan yetiştiriciden, sözleşme süresince ödenen destek yasal faizi ile geri alınır. Sözleşme süresi sona erdiğinde sözleşme yenilenmediği/yenilenemediği takdirde mevcut sürü, seçim komisyonunun belirleyeceği esaslar doğrultusunda o günkü rayiç bedeli üzerinden sözleşme yapılarak başka bir yetiştiriciye veya enstitü/istasyona devredilebilir.

Proje lideri, desteklemeye esas müracaat formunu düzenleyerek il müdürlüğüne teslim eder. İl müdürlüğü tarafından işletmeler ve hayvanlara ait bilgiler yerinde ve Bakanlık kayıt sisteminde (Türkvet, KKKS, AKS) ulusal küpe/kovan numarası bazında kontrol edilerek hazırlanan proje destekleme il icmali, elektronik ortamda ve yazılı olarak TAGEM’e gönderilir.

e) Ekler:

1) Hayvan Genetik Kaynakları Koruma Desteği Başvuru Dilekçesi (Ek-31).

2) Hayvan Genetik Kaynakları Koruma Projesi Destekleme Müracaat Formu (Ek-32).

3) Hayvan Genetik Kaynakları Koruma Projesi Destekleme İl İcmali (Ek-33).

(2) Hayvan genetik kaynaklarının yerinde geliştirilmesine ilişkin desteklemeler aşağıdaki esaslara göre yapılır;

a) Desteklemeden yararlanacaklar; Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesine dahil olan ve proje yükümlülüklerini yerine getiren yetiştiricilerin hayvanları için destekleme ödenir. Bu hayvanların proje gereği olan kayıtlarının küçükbaş hayvanlarda DAKBİS’e girilmesi zorunludur.

b) Müracaat yeri, şekli, zamanı, değerlendirilmesi ve sözleşme;

1) Yeni programa alınacak alt projelerin uygulanacağı illerde, yetiştirici temsilcisinin uygulama esasları talimatı doğrultusunda istenilen belgelerle yapılan yazılı başvurusu il müdürlüklerince TAGEM’e iletilir. Yapılacak teknik ve mali değerlendirmeler sonucu uygun görülen projeler için Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi Uygulama Esasları Talimatı ekinde yer alan sözleşme imzalanır ve destekleme kapsamına alınır.

2) Yeni programa alınacak alt projelere ait müracaatlar ve devam eden projelere dahil olacak yetiştiriciler, Uygulama Esasları Talimatında belirtilen şekilde il/ilçe müdürlüklerine en geç Temmuz ayı sonuna kadar müracaat eder. Proje yürütme kurulunda uygun görülen yetiştiriciler projeye dahil edilir. İl/İlçe müdürlüklerince proje kapsamındaki hayvanlara koruyucu sağlık hizmetleri ve ulusal küpeleme işlemlerinde öncelik verilir.

3) Projeye dahil olacak her bir yetiştirici sürüsünde en az bulunması gereken 1 (bir) yaş ve üzeri anaç koyun/keçi sayısı; Maltız, Türk Saaneni keçileri ve Sakız koyunu için 40 baş, diğer ırklar için ise 80 baştır.

4) Seçilecek sürülerde, TAGEM tarafından hazırlanan saf yetiştirme, seleksiyon ve döl kontrolü esasına göre yetiştirme yapılır. Geliştirme amaçlı desteklenecek küçükbaş hayvan ırklarında, her alt proje en fazla 6.300 baş hayvandan oluşur ve kontrollü çiftleştirilen yeterli miktarda elit anaç koyun/keçi bulundurulması hedeflenir. Anadolu mandasında ise, her alt proje, manda boğası dahil en az 800 baş hayvandan oluşur. Devam eden projelerde bu sayı aranmaz.

c) Proje yürütülen il, ırk, proje ve hayvan sayıları;

 

Irk ve Proje Sayısı

İl ve Proje Sayısı

Hayvan sayısı (Baş)

Akkaraman Koyunu (33)

Aksaray   (2), Ankara  (1), Bingöl   (2) , Çankırı  (3), Çorum  (2), Kayseri (3), Karaman  (2), Kars (1), Kırıkkale  (2), Kırşehir  (2), Konya  (3), Malatya  (2), Osmaniye (1), Niğde (4), Yozgat (3),

207.900

Şavak Akkaraman Koyunu (7)

Elazığ (4), Erzincan  (2), Tunceli (1)

44.100

Ankara (Tiftik) Keçisi (6)

Ankara (5), Siirt (1)

37.800

Dağlıç Koyunu  (1)

Afyonkarahisar (1)

6.300

Eşme Koyunu  (1)

Uşak (1)

6.300

Güney Karaman Koyunu  (3) (Kara Koyun)

Mersin (3)

18.900

Hemşin Koyunu (4)

Ardahan (1), Artvin (3)

25.200

Honamlı Keçisi  (3)

Antalya (1), Burdur (1), Konya (1)

18.900

İvesi Koyunu (10)

Adana (1), Adıyaman (1), Gaziantep (2), Kilis (1), Mersin  (2), Osmaniye (1), Şanlıurfa  (2)

63.000

Kangal Akkaraman Koyunu (8)

Sivas(8)

50.400

Karacabey Merinosu Koyunu (6)

Balıkesir  (2), Bursa (1), Edirne (1), Kocaeli (1), Tekirdağ (1)

37.800

Karayaka Koyunu (9)

Amasya  (2), Giresun (1), Ordu  (2), Samsun (1), Sinop (1), Tokat  (2)

56.700

Karakaş Koyunu   (2)

Diyarbakır  (2)

12.600

Karya Koyunu  (3)

Aydın (1), Denizli  (2)

18.900

Kıl Keçisi (29)

Adana (1), Adıyaman (1), Amasya (1), Antalya (1), Aydın (1), Balıkesir (1), Bitlis (1), Burdur (1), Bursa (1), Çanakkale  (2), Çorum (1),  Denizli (1), Diyarbakır (1), Isparta (1), İzmir (1), Kahramanmaraş (1), Karaman  (2), Konya  (2), Mersin  (2), Muğla (1), Niğde (1), Osmaniye (1), Rize (1), Tokat (1), Yozgat (1)

182.700

Kıvırcık Koyunu (11)

Aydın (1), Balıkesir  (2), Bilecik (1), Bursa (2), İzmir (1), Kırklareli (1), Manisa (1), Uşak (1), Yalova (1),

69.300

Kilis Keçisi (5)

Gaziantep  (2), Kilis (3)

31.500

Koçeri Koyunu  (1)

Batman (1)

6.300

Maltız Keçisi  (1)

İzmir (1)

6.300

Morkaraman Koyunu (12)

Ağrı  (2), Bingöl(5), Erzurum (3), Elazığ (1), Iğdır (1)

75.600

Orta Anadolu Merinosu Koyunu (7)

Ankara  (2), Eskişehir  (2), Karaman  (2), Konya (1)

44.100

Ramlıç Koyunu  (3)

Afyonkarahisar (1), Eskişehir  (2)

18.900

Pırlak Koyunu (7)

Afyonkarahisar  (2), Antalya (1), Eskişehir (1), Kütahya  (2), Uşak (1),

44.100

Pırıt Koyunu (2)

Isparta  (2)

12.600

Sakız Koyunu  (3)

Çanakkale (1), İzmir  (2)

18.900

Zom Koyunu  (3)

Diyarbakır (3)

18.900

Türk Saanen Keçisi (2)

Çanakkale (1), İzmir (1)

12.600

Tahirova Koyunu  (1)

Çanakkale (1)

6.300

TOPLAM

1.152.900

Anadolu Mandası (19)

İstanbul, Tokat, Amasya, Afyonkarahisar, Balıkesir, Samsun, Düzce, Bitlis, Sivas, Diyarbakır, Muş, Kayseri, Kütahya, Çorum, Giresun, Bartın, Kocaeli, Yozgat, Tekirdağ

28.000

       
 

 

ç) Destekler;

1) Yavru desteği:

Verim ve doğum kaydı tutulan sürülerde; doğum ağırlığı dışında en az bir tartım verisi alınan yavru başına ödenir. Doğum kayıtları taban sürülerde; ana-yavru (doğan yavrunun doğum tarihi, cinsiyeti, ana-yavru kulak numaraları), elit sürülerde; ana-baba-yavru (doğan yavrunun doğum tarihi, cinsiyeti, ana-baba-yavru kulak numaraları ve benzeri) şeklinde olacaktır. Proje gereği verileri alınan hayvanlar için ödeme yapılır. Irklara ve bölgelere göre doğumların bir sonraki yıla sarkması durumunda verilerin alınması tamamlandıktan sonra 2015 yılı bütçesinden ödenir.

Projeye 2015 yılı içinde girecek işletmelerde projeye giren anaçlardan doğmuş ve halen işletmede bulunan yavru başına taban sürü yavru desteği ödenir.

2) Damızlık erkek materyal (Koç/Teke) desteği:

a) Projeli işletmelerde 25 anaç materyale 1 damızlık erkek materyal oranını geçmemek üzere halen kullanılan damızlık erkek materyale, yılı içinde yavru desteği ile birlikte ödenir (Ek-36).

b) Halen kullanılan damızlık erkek materyal sayısının % 50’sini geçmemek şartıyla doğan yavrulardan koç/teke adayı olarak kendi ihtiyacı için ayrılanlara ödenir. Belgelendirilmesi koşuluyla damızlık olarak başka işletmelere satılan hayvanlar için yapılacak ödemeler, müracaatların 31 Aralık 2015 tarihine kadar il müdürlüklerine yapılması halinde ödenir (Ek-37).

Bu kapsamda; desteklenecek hayvan miktarı, proje lideri tarafından damızlık değerine göre sıralanmış damızlık erkek materyalden işletmenin ihtiyacı ayrıldıktan sonra kalan hayvanlar için elit sürülerde %20’sini, taban sürülerde %10’unu geçemez. Satışın belgelendirilmesine ilişkin hükümler TAGEM tarafından talimatla belirlenir. Hayvan sayısı oranlarındaki küsuratlar en yakın rakama tamamlanır.

3) Manda desteği; Anadolu Mandası ırkında, proje gerekliliklerinin yerine getirmek koşuluyla anaç manda, manda boğası ve 15/8/2015 tarihi itibariyle bir yaşını dolduran ve tüm tartımları alınan manda yavruları için yapılır. Gerçek ve tüzel kişiliğe ait işletmelerde en fazla 500 baş mandaya kadar destekleme ödemesi yapılır. Damızlıkta kullanılacak dişi hayvanlar aşım mevsiminde 2 (iki) yaş ve üzeri olmalıdır.

d) Hakediş ve ödemeler; Proje lideri, desteklemeye esas müracaat formunu düzenleyerek il müdürlüğüne teslim eder. İl müdürlükleri tarafından işletmeler ve hayvanlara ait bilgiler yerinde ve Bakanlık kayıt sisteminde (Türkvet, KKKS, DAKBİS) ulusal küpe bazında kontrol edilerek hazırlanan proje destekleme il icmali, elektronik ortamda ve yazılı olarak TAGEM’e gönderilir.

e) Ekler;

1) Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi Taban/Elit Sürü Destekleme Müracaat Formu (Ek-34).

2) Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi Damızlık Erkek Materyal Destekleme Müracaat Formu (Ek-35).

3) Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi Taban/Elit Sürü Destekleme İl İcmali (Ek-36).

4) Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi Damızlık Erkek Materyal Destekleme İl İcmali (Ek-37).

5) Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi Anadolu Mandası Destekleme Müracaat Formu (Ek-38).

6) Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi Anadolu Mandası Destekleme İl İcmali (Ek-39).

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.