2 BİN 500 TON CİVARINDA NARENCİYE ÜRÜNÜ HASAT EDİLEMEDİ

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın, narenciye üreticilerinin yaşadığı sıkıntılara değinerek narenciye hasadının tamamlanamadığını dile getirdi.

Akçın, Tarım Dairesi'nin ve Cypfruvex'in açıklamalarına göre 2 bin 500 ton civarında ürünün hasat edilemediğini söyleyerek hasadın tamamlanamamasının nedenini, ürün üreticilerinin daha yüksek fiyattan ürünü satma düşüncesiyle Cypfruvex ile kesim anlaşmasını geç imzalaması ve kesimi gerçekleştiren işçilerin ülkeyi terk etmiş olması şeklinde açıkladı.

ÜRETİCİLER ÜRETİMDEN KOPARILMAMALI

Narenciye üretiminde bahçeleri sulamak için kullanılan suyun tuzlu olması ve bu nedenle topraktaki tuz oranının artması sonucunda narenciye ağaçlarının zarar gördüğünün açıklayan Akçın, bu sorunun giderilmesi için narenciye üreticilerine barajdan sulama suyu temin edilmesi gerektiğini ve üreticilere bu konuda destek olunmasını istedi. Üreticilerin üretimden koparılmaması için destek isteyen Akçın, Tarım ve Sigorta fonuna en çok katkıyı yapan narenciye üreticileri olmasına rağmen, bu fondan yararlanamayan kesimin narenciye üreticileri olduğu iddialarında bulundu.

"SÖZLEŞMELER DAHA CİDDİ YAPILMALI"

Dalında kalan ve yere dökülen narenciye ürünün Tarım Sigortası'ndaki karşılığının 600 - 700 bin TL civarında olduğunu belirten Akçın, bu rakamın ne sigortaya ne de hükümete bir külfet olmadığını söyledi. Kesim işçisi sorununun sezon başından belli olduğunu söyleyen Akçın, narenciye ürün hasadı konusunda sözleşmelerin daha ciddi ve titiz bir şekilde yapılmasını ve işçilerin tüm hasat tamamlanıncaya kadar muhafaza edilmesi gerektiğini ve daha az ücretle çalışan işçi bulunması gerektiğini söyledi.

ÖDEMELER ZAMANINDA YAPILMALI

Üreticilerin bir diğer sorunu olan ürün fiyatlarının ödenmesi konusunda Akçın, "Cypfruvex'in ürün ödemelerine gelince; ürün fiyatı ortada yok, üretici ürününü hangi fiyata verdiğini bilmiyor. Dengeli bir ödeme yapmalarını bekliyorduk ancak olmadı. Yalnız ihracata yönelik kesilen ürün ödemesi yaparken konsantre ye kesilen ürünün de bir kısmının ödenmesi yapılmalıydı. Aslında tüm ürünlerin paraları bahçe bakımının yapıldığı bu dönemde ödenmeliydi" açıklamalarını yaptı.

Farelerin ürünlere zarar vermesi konusuna da değinen Akçın, Tarım Bakanlığı'ndan fare zehri tedarik edilmesini isteyerek narenciye üreticilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi adına üreticilere destek sağlanmasını talep etti.

Kıbrıs Postası
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.