Adana, Hatay, Osmaniye ve Mersin'de 1 milyon 220 bin 800 dekarlık alanda toplulaştırma yapıldı.
DSİ Genel Müdürlüğü, arazi toplulaştırması ile birlikte sulama, tarla içi geliştirme işlemleri gibi diğer altyapı hizmetlerinin ayrı düşünülmemesi, 2018 yılında yapılan yasal düzenlemenin neticesinin ülke genelinde arazi toplulaştırma çalışması yürütme yetkisinin DSİ Genel Müdürlüğüne aktarıldığı hatırlatıldı.
Yatırım maliyetlerinde tasarruf
Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığında parsel sınırlarına bağlı kalmadan maliyeti en düşük haliyle; sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlandığı, diğer yandan da arazi toplulaştırma projeleri sayesinde kamulaştırma maliyetlerinin yüzde 90 oranında azaldığı belirtildi. Yapılan açıklamada, "Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır" ifadeleri kullanıldı.
Sadece Adana'da 821 bin 310 dekar arazi toplulaştırıldı
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, 2019 yılında Adana, Hatay, Osmaniye ve Mersin illerinde devam eden çalışmalara ilşkin bilgilendirmede bulundu. Aydın, "Adana ilimizde 2019 yılında 8 adet projede toplam 2 milyon 265 bin 980 dekar alanda yürütülen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında 821 bin 310 dekar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden çalışmalarla 1 milyon 444 bin 670 dekar alanın 2020 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedefleniyor" ifadesini kaydetti.
Hatay ve Osmaniye'deki toplulaştırma çalışmalarında 120 bin 400 dekar alanda arazi toplulaştırılırken Mersin'de 279 bin 90 dekar alan arazi toplulaştırıldı.
Aydın, 2020 sonuna kadarki hedefle ilgili şu sözleri kaydetti:
"Adana, Hatay, Osmaniye ve Mersin illerimizde 1 Ocak 2019 tarihinden bugüne kadar 12 proje dâhilinde 1 milyon 220 bin 800 dekar alanda tarla içi geliştirme çalışmaları tamamlandı. Projelerin tamamının uygulanması sonucu 2020 yılı sonuna kadar 2 milyon 297 bin 790 dekar alanda tarla içi geliştirme çalışmasının tamamlanması planlanıyor."
AA