ZONGULDAK`TA MANTAR YETİŞTİREN KADIN GİRİŞİMCİ DESTEK BEKLİYOR

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde apartmanların arasındaki bahçede mantar yetiştiren kadın girişimci yetkililerden destek bekliyor.

Kdz. Ereğli ilçesi Kepez Mahallesi Dağ Evleri mevkisinde annesi ve eşi ile birlikte yaşayan Sevgi Davul, apartmanların arasına kurduğu çadırda kütük mantarı yetiştiriyor. Daha önce bir apartmanın zemin katında İstiridye mantarı yetiştirerek bir yılda 40 ton ürün elde eden Sevgi Davul, komşuların şikayeti üzerine İstiridye mantar üretimini durdurmak zorunda kaldı. İstiridye mantarını toptancılara 6 TL, perakende ise 10-12 TL'den satışa sunarak aile bütçesine katkıda bulunduğunu anlatan Sevgi Davul, daha fazla üretim için yetkili kurumlara giderek destek talebinde bulunduğunu ancak hiçbir cevap alamadığını söyledi. Başbakan'ın kadın girişimcilerin desteklenmesine büyük önem vermesine rağmen Ereğli'de ki yetkili kurumlara defalarca gitmesine rağmen destek görmediğini dile getiren Sevgi Davul, "Ben sadece yer istiyorum" dedi.
 
"1 YILDA 50 TON MANTAR ÜRETEBİLİRİZ"

Kadınların kısa bir eğitimin ardından mantar yetiştiriciliği yaparak aile bütçelerine önemli oranda katkı sağlayabileceğini ifade eden Davul "Bunlar kavak kütüğü mantarlarıdır. Kavak kütüğün tohumlarını aşılıyoruz. Doğal ortamda kavak kütüğü yetiştiriyoruz. İstiridye mantarını evimizin altında yetiştirmeye başladık. 3 aşamada gerçekleştirdik. Ancak çevremizde ki insanların rahatsız olduğu hususuna vardık. Bizde yeniden üretime geçmedik. Şu anda sadece kavak kütüğü mantarlarımızı yetiştiriyoruz. Kaymakamımıza 5-6 ay önce maruzatımız ile ilgili başvurduk. İl, İlçe Tarım ve il idare bizim durumumuzdan haberdarlar. Ancak şu ana kadar hiç bir gelişme olmadı. Sadece onlardan yer temin edilmesi konusunda yardım istedik. Atıl bir okul, bir iş yeri gibi bir yer gösterilmesini istedik. İstiridye mantarı çok fazla bilinmiyor. Bunu insanlara tanıtalım istedik.

Doğadaki en zehirsiz mantarlardan bir tanesidir istiridye mantarı. Ama bizim Zonguldak'ımız da hiç bilinmeyen bir mantar. Diğer illerde çok fazla biliniyor ve ticareti yapılıyor. Bizde bunu ev hanımlarının özellikle yapmasını tavsiye etiğimiz çok kolay yetiştirilen bir mantar. Sadece yer sıkıntımız var. 1 yılda 40-50 ton civarında üretim yapabiliriz. Kilosunu toptan alan müşterilerimize 6 liradan veriyoruz. Perakende müşterilerimiz 10 liradan satıyor. 150 metrekarelik bir yer olsa biz buna ulaşabiliriz" dedi.

ŞİKAYET OLURSA ÜRETİM TAMAMEN DURACAK

Mantar yetiştirme işine memleketi Karabük'te annesi ile birlikte internetten araştırma yapıp daha sonra eğitimini alarak başladıklarını ve şu anda sertifikası da bulunduğunu belirten Sevgi Davul, komşuların şikayet etmesi durumunda kütük mantarı üretimini de durdurmak zorunda kalacaklarını söyledi. Davul konuşmasını şu şekilde sürdürdü; "Küçüklüğümüzden bu yana mantarı sever ve yeriz. Ancak benim istiridye mantarından haberim yoktu. Annem kütük mantarını öğrendikten sonra biz hepimiz bir heveslendik. İnternetten de araştırdığımızda bunun kompost şeklinde poşetlerle yapıldığını gördük. Bizde yapmaya başladık. İlk denememiz gayet güzeldi. Yüzde 40 larda bir verim aldık. Daha sonra yüzde 70'lerde verim almaya başladık. 3-4 defa denedik. Hatta yerimiz olmadığı için bir başka bir yerde de yaptık. Bir arkadaşımız şu anda benim sayemde para kazanıyor. Kompost benim, ancak yerim olmadığı için üretim yapamıyorum. Kütük mantarları ile ilgili de yarın bir gün buradan da şikayetçi olabilirler. Çünkü kooperatifin yeri burası. Biz sadece geçici olarak kullanıyoruz. Kooperatif başkanının haberi var. Ama diğer insanların şikayetçi olmaları durumunda buradan gitmemiz gerekecek. Biz bu işe evimize geçim kaynağı olarak başladık. Ancak böyle giderse herhalde sonlandırmak zorunda kalacağız."

"ÜRETEREK BİR YERLERE GELMEK İSTİYORUZ"

Kadın girişimci Sevgi Davul'un annesi Nejla Davul da yetkililerden kızına destek olmalarını istedi. Anne Nejla Davul gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi "Biz anne kız hep internetten arayarak yaptık. Bir ucunda kızım bir ucunda da ben varım. Biz şuradan vardık yola. Hem kendimize geçim kaynağı olsun, hem de ev hanımları da para kazansın istedik. Başbakanımızın ev hanımlarının iş üretmesi durumunda kaynak sağlayacaklarını söylemişti. Biz bundan dolayı yola girdik. Biz gerekli yerlere gittik ama netice alamadık. Biz de iş yapmak istiyoruz. Hep devletten beklemiyoruz. Bizlerde bir şeyler üretip bir yerlere gelmek istiyoruz. Bu mantarın kansere, sindirim sistemine çok büyük faydası var."

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.