Mersin'de bir çiftçi, fıskiye ve termometre kullanarak geliştirdiği sistem sayesinde ağaçlarını don olayından korumayı başardı.
Mut ilçesinde son 3 yıldır yaşanan don olayı nedeniyle yaz aylarında ürün almakta zorlanan çiftçi Rüstem Selbi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileriyle fikir alışverişinde bulunarak tedbir almaya karar verdi.
Selbi, bahçesindeki sulama sisteminden faydalanarak, ağaçların aralarına 2 metre yükseklikte fıskiyeler kurdu. Bahçeye termometreler de bırakan Selbi, sıcaklık 2 derecenin altına düştüğünde çalışan sistemle ağaçların gövdesinin sulanmasını ve bahçedeki nemi artırarak kırağı oluşmasını engelledi.
Akören'de 15 yıldır çiftçilik yapan Selbi, son yıllarda zirai don nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi.
Geçimini bahçesindeki kayısı ağaçlarından sağladığını anlatan Selbi, "Son 3 yıldır ağaçlarımız don nedeniyle ürün vermiyor. Ben de zirai donu en aza indirecek, ağaçlardaki ısıyı artıracak sistem geliştirdim." dedi.
Araştırmalarının ardından uyguladığı fıskiye yöntemiyle don olayının ağaçlarına zarar vermesini engellediğini dile getiren Selbi, şöyle konuştu:
"Merkezi sulama sisteminden faydalanarak ağaçların aralarına 2 metre yükseklikte büyük fıskiyeler kurdum. Ayrıca bahçe içine ve dışına termometreler yerleştirdim. Termometreler sayesinde hava sıcaklığının 2 derecenin altına düşmesi halinde sistem devreye giriyor. Böylece fıskiyeler, ağaçların üzerini suyla kaplayıp kırağı oluşmasını önlüyor ve don olayını engelliyor. Geliştirdiğim sistemle ağaçların üzerinde kırağı dediğimiz su nemi olmuyor. Bu sayede hava akımı sirkülasyonu sağlanıyor ve don yaşanmıyor."
Bölgedeki bütün çiftçilere bu sistemi öneren Selbi, "Az maliyetle yapabilirler. Benim bahçenin yanındaki diğer bahçeler tedbir almadıkları için ağaçlarda meyve yok. Geçtiğimiz günlerde yaşanan don olayından sadece benim yapmış olduğum sistemle bahçeleri kurtardık." ifadelerini kullandı.
Mut Gıda,Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Levent Abaş da çiftçilerin don olayından etkilenmemeleri için büyük gayret gösterdiklerini belirterek, kendilerinin de meteoroloji müdürlüklerinden aldıkları bilgileri üreticilere ileterek uyarılarda bulunduklarını anlattı.
Çiftçilerin don olayına karşı çeşitli tedbirler aldığını aktaran Abaş, şöyle konuştu:
"Bunlardan bir tanesi rüzgar gülü. Don olayına karşı rüzgar gülü çok etkili bir yöntem olarak görülmektedir. Ayrıca vatandaşlarımızın don olayına karşı geleneksel olarak aldığı bir diğer tedbir ise bahçede saman veya lastik yakmaktır. Bu yöntem zaman zaman faydalı olabilmekte ancak yeteri kadar ihtiyacı karşılamamaktadır. Bunun yanı sıra diğer bir metot ise Mut'taki çiftçinin uyguladığı yağmurlama sistemi ile sis verilmesi ve havanın bahçede birkaç derece yumuşamasının sağlanması. Burada çiftçilerimiz yüksek yağmurlama sitemi ile sisleme yaptığı zaman yaprakların üzerinde kırağı oluşmasını önlüyor. Bu da ürünün zarar görmesine engel oluyor. Yapraktaki buzlanma ise meyvenin kalitesine herhangi bir zarar vermiyor."
Haberler.com