Ziraat Odaları dendiğinde akla her zaman erkekler gelir. Sivaslı Birgül Canikligil yeni yapılacak olan delege seçimlerine başkan olmak için adaylığını koyan yılmadan çalışan ve tarım alanında güzel işler başaran bir kadın.
Birgül Canikligil, adaylık sürecinde çiftçiler dışında kimseden destek göremediğini, herkesin önyargılı olduğunu, bu önyargıları yıkmak ve çiftçilik alanında daha rahat ve güzel işler başarmak için ziraat odasına başkan olmaya karar verdiğini söylüyor.
Kimdir Birgül Canikligil ?
1970 doğumluyum. Çiftçi bir ailenin çocuğuyum. Organik tarım mezunuyum. Okumayı çok seviyorum. Vakit buldukça sürekli okuyorum. 6 yıl önce Çiftçi Kadınlar Derneği'ni kurdum. Evliyim. Eşim destek çıkıyor. Sivas gibi bir yerde herkesin en çok sorduğu eşin nasıl izin veriyor. Sanki kadınlar evde oturmak mecburiyetinde. Öyle bir şey yok. Çalışmaya başladığımız zaman bizleri faklı yönlerden ahlaki yönden yıpratmaya çalışıyorlar. Ama bununla da mücadele ediyorum. Madımaklı peynir, madımak kremi, madımak sabunu ve madımak kolonyası ürettim, yemek kitabım var Madımak üzerine yakında yayınlanacak. Bu şekilde çalışmalar yürütüyorum.
Ziraat Odasına Başkan olma isteği siz de nasıl oluştu ?
Çiftçi Kadınlar Derneği başkanıyım. Çok uzun zamandır çiftçilerle kadınları bir araya getirip kadınların tarıma el atması yönünde çalışmalar yapıyorum. Burada çiftçilik yapan kadınları bir araya getirdim. Çiftçilik yapmayanlarda üye oldular. Tarım ülkemizin kalkınmasında çok önemli bir yer alıyor. Tarımın olmadığı yerde hiçbir şey olmuyor. Üretimin olmadığı yerde kalkınma olmaz. Biz de kadınlar olarak kalkınma yönündeki çabalarımızı çiftçi kadınlarla başlattık.
"BİZİ ASİMİLE ETMEYE ÇALIŞTILAR"
Biz defalarca ziraat odasıyla çalışmalar yapmak istememize rağmen, derneğimiz ziraat odasının alt katındaydı bizi oradan çıkarttılar. Rahat bir çalışma ortamları vardı. Bizi asimile etmeye çalıştılar. Biz hep mücadelemize devam ettik.
Ziraat odasında olursak çiftçiye eğitim verme konusunda daha büyük çalışmalar gösterir. Projelerimizi oralarda daha rahat gerçekleştiririz düşüncesiyle ve birçok arkadaşımızın teşvikiyle ziraat odasına aday olmaya karar verdim.
Gerçekleştirmeyi düşündüğünüz ne gibi hedefleriniz var ?
Şuanda Sivas'ta hiçbir şekilde bilinçlendirme programları yapılmıyor. Öncelikle çiftçiyi bilinçlendirme ve eğitim programlarına ağırlık vermeyi düşünüyorum. Toprak analizi laboratuvarı kurmayı düşünüyorum. Seracılık sistemine ağırlık vermeyi düşünüyorum. Daha fazla projelerimiz var seçim öncesi bunları söylemek istemiyorum. Çünkü kullanıyorlar. Daha önce de kullandılar.
"ÇİFTÇİLERE BİLİNÇLİ EKİM YAPMAYI ÖĞRETECEĞİZ"
Burada çiftçi bilinçsiz ekim yapıyor. Daha çok buğday arpa yönünde ekim yapıyorlar. Bir plan yapmıyor ve defter tutmuyorlar. Biz çiftçilere bunu öğreteceğiz. Çiftçi eğer harcadığı mazotla ürettiği ürünün arasındaki farkı kendisi önceden görmezse tahmini ortalama bir defter tutup da bütçe hesabı yapmazsa sürekli zarar ediyor. İklim ve toprak analizleri ile hangi ürünün nerede daha verimli olacağı yönünde çalışmalar yürüteceğiz.
"ADALETSİZLİK VE HAKSIZLIK BENİ ÇOK KORKUTUYOR"
Gözünüzü Korkutan Şeyler Var mı ?
Hayır korkmuyorum. Sadece haksızlıklardan korkuyorum. Adaletsizliklerden korkuyorum. Burada şuanda adaletsiz bir seçim sürecine girdik. Kadın olarak bana hiç destek verilmiyor. Sadece çiftçiden destek görüyorum. Rakip adaylardan destek görüyorum. Ama adaletsizlik ve haksızlık beni çok korkutuyor. Ben yolumda yürüyorum çalışmalarımı daha düzgün yapacağıma inanıyorum. Ama adaletsizliklerle nasıl baş edeceğimi bilemiyorum.
Başkan olursanız neleri değiştirmeyi planlıyorsunuz ?
Kesinlikle değiştireceğim demiyorum ama önereceğim çok şey olacak. Kadınların TZOB'a girmesini öneriyorum. Onlar orada olmalılar. TZOB'un yarısı kadın olmalı. Başkanımızın pozitif ayrımcılık ilkesi var. Madem pozitif ayrımcılık ilkesi varsa neden orada hiç kadın yok. Eğer kalkınma yönünde ciddi bir çalışma yapılacaksa bu kadınları evden çıkartıp tarlaya sürüklemeliyiz. Yardım alan kadınlarda tarlada çalışmalılar. Ben burada sosyal yardımlaşmadan ve belediyeden yardım alan kadınların tarıma yönlendirilmesi konusunda öneri vermiştim. Biz bir çeşit balık tutmayı öğretme yönünde çalışmalar yapıyoruz.
"BİZİ BURALARDAN VURMASINLAR"
Son olarak neler söylemek istersiniz ?
Ben bütün kadınların ve erkeklerin kadınlara destek olmasına bir çağrı yapmak istiyorum. Her yerde erkek egemen, kadın arka planda. Amele çiftçi kadın varsa kadın başkanda olmalı. Pamuktan pırasaya, havuç tarlalarından, çay toplamaya, her işe kadın girsin. Sivas'ta bir başkan adayı var, erkekler onu zorluyor şansın yok diyorlar.
Mevcut başkan beni aradı biz sana bacı dedik. Ezer geçerler üzülürsün yaptığın iyi bir şey değil. Attığın adımı takip ediyoruz dedi.
Cumhurbaşkanımızda kadınlara çok değer veriyor. İsterim ki kanunen her şey rahat olsun. Müracaat ediyoruz aday olacağız dediğimiz zaman farklı farklı yönetmelikler çıkartıp bizi vurabilecek bazı tekniklere sahipler. Tabi destek almak istiyorum. Bizi buralardan vurmasınlar. Biz çok fazla projeyle geliyoruz. Kadınlara çocuklara destek olabilecek onlara doğayı sevdirecek projeler yürüteceğiz. Sevgi dolu bir toplum istiyorsak tarımla ortak çalışmayı bilmeliyiz.
Röportaj: Nazife Çakıroğulları