ZEYTİNYAĞI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Kontinu sistemle çalışan bir fabrikaya gelen zeytinler önce huni denen havuzlarda bekletilir Yürüme bantları ile yıkama havuzlarına alınır Bu aşamada her türlü toz toprak yapraklardan arındırılır Daha sonra ezilerek bir zeytin hamuru haline getirilir Buna kırma denir Daha sonra bir süre malaksörde karıştırılır Bu aşama önemlidir çünkü bu aşamada sağlık için yararlı olan biyofenollerin ve polifenollerin açığa çıktığı aşamadır Burada çok önemli bir nokta var Kırma işleminde ısıyı arttırmadan nazikçe yapmak gerekir ve karıştırma kapalı bir ortamda havayla temas etmeden ısı maksimum 27 30 derecelerdeyken 40 45 dakikada bitirilmelidir Bunun sonucunda zeytinyağı süzülerek zeytin acı karasuyundan ayrıştırılır Geriye en son filtreleme kalır Sıkılan yağı biz hemen tüketmeyip filtreleme yapmadığımız için içindeki tortunun dibe oturması beklenir Bütün bu hususlara dikkat ediliyorsa zeytinyağı kaliteli elde edilir


Kontinu sistemle çalışan bir fabrikaya gelen zeytinler önce huni denen havuzlarda bekletilir. Yürüme bantları ile yıkama havuzlarına alınır. Bu aşamada her türlü toz, toprak, yapraklardan arındırılır. Daha sonra ezilerek bir zeytin hamuru haline getirilir. Buna kırma denir. Daha sonra bir süre malaksörde karıştırılır. Bu aşama önemlidir çünkü bu aşamada sağlık için yararlı olan biyofenollerin ve polifenollerin açığa çıktığı aşamadır. Burada çok önemli bir nokta var. Kırma işleminde ısıyı arttırmadan nazikçe yapmak gerekir ve karıştırma kapalı bir ortamda havayla temas etmeden, ısı maksimum 27-30 derecelerdeyken 40-45 dakikada bitirilmelidir. Bunun sonucunda zeytinyağı süzülerek zeytin acı karasuyundan ayrıştırılır. Geriye en son filtreleme kalır. Sıkılan yağı biz hemen tüketmeyip, filtreleme yapmadığımız için içindeki tortunun dibe oturması beklenir. Bütün bu hususlara dikkat ediliyorsa zeytinyağı kaliteli elde edilir.

4655 defa görüntülendi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.