ZABRUS BÖCEĞİ TİMİ KURULDU

İştahlı ekin kambur böceği, buğday tarlalarını adeta talan ediyor.

“Ekin kambur böceği” ya da diğer adıyla “Zabrus stpp.” çiftçilerin korkulu rüyası haline geldi. İklim değişikliği nedeniyle son 5 yıldır Türkiye’de buğday tarlalarında görülen Ekin kambur böceği, tarlalarda verimi yüzde yüze yakın oranda düşürüyor.

Son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle buğday tarlalarında artan ekin kambur böceği riskine karşı uzmanlar çiftçileri uyarıyor. Böceğin görüldüğü tarlalarda verim yüzde yüze yakın oranda düştüğü için çiftçi zarara uğruyor. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Bayram yaptığı açıklamada son dönemlerde ekin kambur böceğinin tarlalarda arttığına dikkat çekti.

Hava sıcaklığının 15 dereceye çıktığı mart ve mayıs aylarından itibaren böceğin buğday bitkisini yemeğe başladığını kaydeden Bayram, şunları söyledi: “Zabrus türleri, kışı toprak içinde geçirirler. Soğuk havalarda hareketsiz olan tür, toprak sıcaklığı 15 dereceye yükselince hareketlenirler. Nisan ve Mayıs aylarında görülmeye başlarlar. Bunlar, genç tahıllarda uzun bir süre beslenirler. Kışı beslenmeden geçiren Zabrus, mart ve nisan aylarında büyük zarar verir, yaprak ve sürgünleri yiyerek zararlı olurlar. Bu dönemlerinde çok oburdurlar.”

EKONOMİK OLARAK ZARARA YOL AÇIYOR

Böceğin görüldüğü tarlalarda ciddi zararların olduğunu vurgulayan Bayram, “Tarlalarda yer yer yenik bölümler, açık tahıl sıraları ve boşluklar görülür. Haziran ayında tarlalar adeta bu böceklerin hücumuna uğrar. Başağa kadar tırmanan böcekler, başağı 3-4 santim bitkinin sap kısmını kemirirler. Daha sonra başak bu kısımdan kırılır. Zabruslar, süt olumdaki daneleri de kemirerek büyük zarar verirler. Biçime yakın günlerde başak tanelerini ve ekimde toprak altındaki daneleri de yerler. Bu da ekonomik olarak büyük zararlara yol açar” şeklinde konuştu.

ZARARLARIN ÖNLENMESİ İÇİN ÖNERİLER

Ülkemizde hemen hemen bütün tahıl ekilen alanlarında ekin kambur böceklerinin görüldüğünü belirten Bayram, bu böceklerin daha çok buğday tarlalarını istila ettiğini belirtti. Bayram ayrıca  ekin kambur böceklerinin  arpa, çavdar, yulaf gibi türlerden de beslendiğini sözlerine ekledi.

Zabruslarla mücadelede üst üste tahıl ekimi yapılan bulaşmış alanlarda zararlı yoğunluğunun çokluğu nedeniyle ekim nöbetinin yapılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Bayram, özellikle bu sırada çapa bitkilerine yer verilmesinin gerekli olduğunu söyledi. Bayram, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Ekin kambur böceğine karşı en etkin mücadele, tohum ilaçlamasıdır. Bu nedenle zararlının bulaşık olduğu alanlarda tohum, mutlak usulüne uygun ilaçlandıktan sonra ekilmelidir. Ancak zorunlu kalındığı hallerde, zararı kısmen önleyebilmek amacıyla yüzey ilaçlaması da önerilebilir. Tohum ilaçlaması, zararlının 1 yıl önce var olduğu bilinen alanlarda uygulanır. Yüzey ilaçlaması ise zararın belirgin bir şekilde görüldüğü zaman şubat ve mart aylarında gereken alanlarda uygulanır.”

EKİN KAMBUR BÖCEĞİ TİMİ KURULDU

Diyarbakır’da ekin kambur böceklerine karşı mücade için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü özel bir ekip kurdu. Aralarında ziraat mühendislerinin de bulunduğu uzman ekip çalışmalarını hassasiyetle yürütüyor. Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, buğday tarlalarının bulunduğu bir çok köyde özel ekiplerinin çalışmalar yaptığını anlattı. Ekin kambur böceklerinin verdiği zararları önlemek için yoğun çaba harcadıklarını vurgulayan Atalar, “Ekibimiz en ücra köylere kadar gidip çiftçilerle görüşüyor. Çiftçilerimize ekin kambur böceklerine karşı mücadele için eğitimler veriyoruz. Bu mücadelede ilaçlama çok önem taşımaktadır. Bu nedenle ilaç bulmakta zorlanan çiftçilerimize de yardımcı oluyoruz. Çiftçilerimizin sorunlarını çözmek için yoğun çaba sarf ediyoruz” şeklinde konuştu.

Star Gazete
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.