Zeytinyağında 225 bin tonluk rekolte tahminine eleştiri geldi.
NİHAT DELİBAŞI
Geçtiğimiz günlerde Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi koordinatörlüğünde oluşturulan "Zeytin Rekolte Tahmin Komisyonu" tarafından belirlenen ve 225 bin ton olarak öngörülen zeytinyağı rekoltesine itiraz geldi. İzmir'in zeytinci ilçeleri başta olmak üzere önemli zeytin üretim merkezleri arsında yer alan Akhisar'da domat tipinde rekoltenin geçen yıla göre yüzde 60 azaldığı yine sofralıkta dünya markası Gemlik'te verimin yer yer yüzde 65- 70 oranında düştüğü kaydedildi. Zeytinde ürün kayıplarının daha çok ova tabir edilen düz arazilerde yaşandığı, bunun sebebinin ise ağaçların çiçeklenme döneminde yağan yağmurların hemen ertesinde sıcak hava etkisiyle çiçeklerin kurumasının neden olduğu ifade ediliyor.
Yaşanan bu durum üretici cephesinde fiyat, tüccar cephesinde ürün, ihracatçı cephesinde kalite endişesi yarattı. Bu gelişmelerin tüketici cephesindeki yansıması ise ucuz zeytinyağı beklentisinin ertelenmesi oldu.
REKOLTE TAHMİNİ 175- 180 BİN TON
Sektör temsilcileri bu yıl, Aydın ve Çanakkale'de zeytin olduğunu belirtirken Antakya'da hasadın başladığı zeytin ve zeytinyağında yeni sezon ürününün pazara girişiyle birlikte fiyatın 20 TL'de 15 TL'ye gerilediği bildirildi.
Akhisar da üretim miktarında ciddi düşüş gözleyen üreticilerürün kalitesinde sıkıntı olmadığını kaydederken "Akhisar'da geçen yıl tahminimizin üzerinde bir üretim vardı. Dolayısıyla geçtiğimiz sezon yağlığa ayrılan zeytin miktarı yüksekti. Bu sezon Akhisar'da sofralığa ayrılan zeytin miktarında artış olur " yorumunda bulundu.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç'un 2019 yılı zeytinyağı üretiminin ise 225 bin ton olacağı öngörülmektedir açıklamasına karşın yaptığımız görüşme ve temaslarda bize iletilen zeytinyağı rekolte miktarıysa 175- 180 bin ton oldu. Gerçek dururm bir süre sonra daha net ortaya çıkacak.