Ergin 7-8mm vücut ve kanatları gümüş renkte, ön kanatlarında siyah lekeler bulunan oldukça küçük bir güvedir. P.oleae, 5 larva dönemi geçirir. Olgun larva 5-8mm boyunda ve yeşil renklidir. Larva pupa olmadan önce, ince, beyazımsı ve ipeğimsi bir kokon örer. Pupanın boyu 6mm ve rengi kahverengidir.
Yapraklarda beslenen döle "Phyllofagus" denir. Sonbaharda larva iki epidermis arasında, sürgün uçlarında beslenir. Kışı burada larva döneminde geçirir. Şubat ayında diyapozdan çıkan larvalar tekrar beslenir. Olgun larva yaprakları birleştirerek pupa olur. Nisan- mayıs ayında erginler çıkar. Bu erginler yumurtalarını çiçek somakları üzerine koyarlar. Her bir dişi 300 kadar yumurta bırakabilir. Larvalar çiçeklerle beslenir. Bir larva 15- 40 tomurcuğu tahrip edebilir. Tahrip olan çiçekler meyve bağlamaz. Çiçeklerde beslenen bu döle "Antofagus " denir. Gelişmesi sonucunda çiçek somakları arasında pupa oluşur ve 1 hafta kadar sonra yeni çıkan erginler karabiber iriliğindeki meyvenin üzerine yumurtalarını koymaya başlarlar. Meyvelerle beslenen döle "Karpofagus" denir. Meyveler karabiber büyüklüğündeyken (Mayıs-haziran), erginler meyve çanak yapraklarına yumurta koyarlar. Larva yumurta kabuğu altından ve meyve sapının olduğu yerden içeri girer. Çekirdek evinde beslenir. Daha sonra çıkan erginler yumurtalarını yapraklara koyar. Bu zararlı yılda 3 döl verir.
Mücadelesi
Biyolojik Mücadele
Çok sayıda doğal düşmanı vardır. Ancak populasyon üzerinde yeterli etkiye sahip değildirler.
Biyoteknolojik Mücadele
Zeytin tomurcuklarının kabarmaya başladığı mart sonu -nisan başında, ağacın 1,5- 2 metre yüksekliğine, meyve bulunan dalına, hektara 1 adet olacak şekilde delta tipi feromon tuzak asılarak yapılmaktadır. Her üç zeytin ağacına bir delta tipi eşeysel tuzak (kitlesel tuzaklama) asılarak bu zararlı ile etkili bir mücadele yapılabilir. Feromon kapsülleri 4- 6 haftada bir, yapışkan tablalar ise kirlendikçe değiştirilir.
Kimyasal Mücadele
Özellikle meyve dölü hedef alınır. Kontrol edilen mercimek büyüklüğündeki zeytin danelerinin %10'unda canlı "yumurta + larva" olması halinde ilaçlama yapılmalıdır. Çiçek nesline karşı ise ilk güve yakalandıktan 7-10 gün sonrasında ilaçlama yapılmalıdır. Tavsiye edilen preparatlar, dozlar için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Koruma Ürünleri Web sayfası ziyaret edilmelidir.
tarim.gov.tr