Tohum Sineği; tohum yatagi veya ocaklarda cimlenmekte olan tohumlarda, yeni suren yapraklarda, topragin icindeki govdede galeri acarlar.
Ergin sinek yaklaşık 6 mm boyda, gri renkli ve vücudu siyah kıllarla kaplıdır. Yumurtalar oldukça küçük, beyaz renkte 0,6-0,7 mm boyundadır. Larvalar bacaksız açık krem renginde ve 5-6 mm boydadır.
Bir dişi ömrü boyunca ortalama 40-50 adet yumurtayı sera kenarlarına konulan taze çiftlik gübrelerine ve tohum yataklarına toprak yüzeyine tek tek veya gruplar halinde bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar toprakta organik materyallerde, çimlenmekte olan tohumlarında galeri açarak beslenirler. Üç larva döneminden sonra toprakta pupa olur. Yılda ortalama 3-4 döl verir.
Tohum sineğinin zararı yumurtadan çıkan larvaların toprakta, organik materyallerde, tohum yataklarındaki çimlenmekte olan tohumlarda; çimlenen tohumların kök, gövde, büyüme konisi ve kotiledonlarında galeri açmasıyla oluşur. Gövde ve kotiledonlar, toprak yüzüne çıkmadan zarar görürler. Büyüme konisi tahrip olan bitkiler gelişemez, kök ve gövdesi fazla zarar gören bitkiler kurur. Turfanda yetiştiricilikte zararı önemlidir.
En önemli konukçuları fasulye, hıyar, kabak, kavun ve karpuzdur.
Tohum Sineği Mücadelesi
Kültürel Mücadele
Yanmamış çiftlik gübresi yerine yanmış çiftlik gübresi eklenmelidir.
Kimyasal Mücadele
Bir yıl önceden bulaşık olan tohum yatakları ve fidelikler ekimden önce mutlaka ilaçlanmalıdır. Fide dikiminden sonra ilk zarar görüldüğünde kimyasal mücadeleye başlanır.