YÜZLERCE KESTANE AĞACI YOK OLUYOR

Kestanelerde oluşan dal kanseri hastalığını önlemek için Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), Köşk Ziraat Odası ve Sultanhisar Ziraat Odası ortak çalışma başlattı.

 Kestane ağaçlarının kurumasına yol açan dal kanseri hastalığının ve bunu diğer ağaçlara yayan kurdun önlenmesi için arazilerde uygulamalar yapıldı. Hastalığın henüz önüne geçilememesi ise kestane üreticilerini kaygılandırıyor. 

 Aydın il genelinde, Nazilli’den sonra en fazla kestane üretimi yapan Köşk ilçesinde oldukça yaygınlaşan dal kanseri hastalığı, üreticileri zor durumda bırakıyor. Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, hastalığı önlemek amacıyla gerekli çalışmaların yapıldığını ifade etse de, hastalığın hala devam etmesinden dolayı sıkıntı yaşayan ve ağaçlarını kesmek zorunda kalan üreticiler, bir an önce hastalığın önlenmesini istedi.

 Köşk’te 120 dönüm arazide 20 ton kestane üretimi yapan Yalçın Göktaş, “Dal kanseri hastalığı yüzünden 71 ağacımı kesmek zorunda kaldım. Çünkü bu ağaçlarda oluşan hastalık kelebek ve kurtlar yoluyla diğer ağaçlara yayılabilirdi. Bunu engellemek amacıyla ağaçlarımı kesmek zorunda kaldım. Bu hastalığı önleyecek çalışmaların bir an önce yapılmasını istiyoruz” dedi.

“GÜNLÜK 150 LİRA VERİYORUZ”

 Kestane işçiliğinin oldukça zor olduğunu ve hasat zamanında çalışacak işçi bulmakta zorlandıklarını ifade eden Göktaş, şöyle konuştu:

“Kestane ağaçları çok yüksek olduğu için çalışacak işçi bulmakta zorlanıyoruz. Çünkü birçok vatandaş kestane ağacından düşerek hayatını kaybetti. Bu da insanları korkutuyor. Gelen kişilere de günlük 150 lira veriyoruz. Maliyeti bu kadar yüksek olan bir işi yaparken, bir de hastalık olunca çok zor durumda kalıyoruz. Bunların yanında rekoltenin yüksek olmasından dolayı pazar da tıkandı. Suriye’de sigara bağımlılığı gibi kestane bağımlılığı vardır. Suriye en fazla kestane ihraç ettiğimiz ülkeler arasında yer alıyordu. Fakat Suriye’de savaş olmasından dolayı kestane göndermiyoruz. Bu da pazar sıkıntısını daha da büyüttü.”

“HASTALIĞI ÖNLEMEK AMACIYLA ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR”

 Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna ise şu açıklamaları yaptı:

“Kelebek ve kurt yoluyla bulaşan bu hastalığı önlemek amacıyla gerekli tüm çalışmaları yapıyoruz. ADÜ bu konuda gerekli araştırmaları yürütüyor. Köşk kestane üretimi bakımından önemli bir bölge. 2013 ve 2014 yıllarında 3 bin 700 ton olan rekolte bu yıl 7 bin tona çıkacak diye tahmin ediyoruz. İlk etapta fiyatlar da oldukça iyiydi. Üretici durumdan gayet memnun kaldı. Sadece son zamanlarda fiyatlar biraz düştü. Köşk’e bu kadar katkı sağlayan kestanenin ve üreticilerinin zarar görmemesi adına gerekli tüm çalışmaları yapmaya devam edeceğiz

Aydın Denge
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.