YUMURTANIZ KAPIDA

20 yıllık arkadaşlığın iş ortaklığına dönüşmesi ve her ne kadar mezun oldukları alanlar şuan ki yaptıkları işten farklı olsa da başarılı bir girişimcilik hikayesi.

20 yıldır arkadaş olan Kutluay Berber, Kazım Alper Özçelik ve Cansever Kurnaz üniversite eğitimleri farklı olmasına rağmen yıllardır aşina oldukları bir alanda iş ortaklığı kurmuşlar. 10 bin metrekarelik bir alanda kendi çiftliklerini kurup ''Yumurta Kapıya Dayandı'' Sloganıyla  başarılı bir yolculuğa adım atmışlar. Ortaklardan Kutluay Berber ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Kutluay Bey, öncelikle sizleri kısaca tanıyabilir miyiz?

Ben Kutluay Berber Pamukkale Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği mezunuyum diğer iki arkadaşımdan biri Kazım Alper Özçelik (Dış Ticaret) diğeri Cansever Kurnaz (Sınıf Öğretmeni) bizler yaklaşık 20 yıllık arkadaşız. Aydın'ın Germencik ilçesinde ikamet etmekteyiz ve şu anda da iş ortağıyız.

Bu fikir nasıl oluştu? Bir araya gelişiniz ve çiftliğinizin kuruluş hikayesinden bahsedebilirmisiniz?

Bizim hep bir arada olduğumuzdan hep iş fikirlerimiz oluyordu ama bu bölgede olan ihtiyaçtan dolayı ve gerçekten temel besinlerden biri olduğu için bu işe girmek istedik ki zaten pek yabancı olmadığımız bir işti. Kuruluş hikayesi gerçekten çok zorlu bir süreç yaşadık. Hepimiz öğrenci olduğumuz için bir süre ertelemek zorunda kaldık. Maddi açıdan gerçekten büyük sıkıntılar çektik ama sonunda gerçekten bölgede takdir edilen 3 genç olmayı başardık.

Çiftliğinizde ne kadar tavuk var, günlük üretim kapasiteniz ve üretim şekliniz nedir? 

Çiftliğimiz 10.000 metrekare dağlık bir alanda kurulu. Şuan 2200 adet tavuğumuz var tam sayısı bu olmayabilir tahmini söylüyorum çünkü saymak imkansız. Günlük üretimimiz 1800 ortalama yumurta.

Pazarlama sisteminiz nedir? Bu kadar kısa sürede Pazar ağınızı büyütmedeki etken ne oldu? 

Pazarlama bu işin %95'ini oluşturuyor. Eğer ürettiğiniz yumurtayı satamazsanız bu işletme için büyük sorun olur. Bizim öyle standart kalıplaşmış bir pazarlama sistemimiz yok. Biz kendimizi anlatıyoruz, kim olduğumuzu söylüyoruz, yumurtanın ne şartlarda üretildiğini gelip görmelerini dahi istiyoruz. Videolar fotoğraflar gösteriyoruz ama en çok ilgilerini öğretmen olmanız çekiyor. Aslında çokta kısa bir süreden bahsedemeyiz çünkü bu işte ilk 6 ay çok önemli hedeflediğiniz kitleye ulaşamazsanız işletme yürümez.

Şuan ki ilgi ve talep hakkında neler söyleceksiniz?

Şuan ilgi oldukça güzel talep her geçen gün artıyor bu durumdan memnunuz. Bunun sebebi ise gerçekten kaliteli yumurta elde etmemiz ve dürüst çalışmamız.

Gelecekteki hedefleriniz nelerdir? Markalaşma adına düşünceleriniz nelerdir? Kendi markanızı oluşturmayı düşünüyormusunuz?

Hali hazırda hedeflerimizden birine ulaşmak üzereyiz. Yumurta kapıya dayandı sloganıyla bu lezzeti isteyen herkesin ayağına servis ediyoruz. Bir sonraki hedef ise fason üretim bizim gibi düzgün çalışan ve ürettiği yumurtanın arkasında olan çiftlik sahipleriyle bir araya gelip, üretimi bizim kontrolümüzde,  satışı da tamamen bize ait bir proje düşünüyoruz.

Markalaşma adına daha önce bir girişimimiz oldu fakat yarım kaldı. Kendi markamızı tabiki oluşturmayı düşünüyoruz ama buna daha zamanımız olduğunu söyleyebilirim.

 Uzaktan alıcılarla iletişime nasıl geçiyorsunuz? 

Bu konuda biraz şansımız vardı dersem yalan söylemiş olmam. Kulaktan kulağa bir deyim var ya gelişmemiz birazda öyle oldu. İstanbul'dan, Ankara'dan Tokat'tan ve pek çok daha ilden bize yumurtakapiyadayandi@gmail.com adresiyle ulaşıyorlar. Bizde kargoyla gününde teslimini sağlıyoruz. Aydın ve çevresinde geniş bir pazar ağımız oluştu diyebilirim. Duyan bizimle belirttiğim adrese mail atarak taleplerini dile getiriyorlar.

Bildiğimiz üzere dünya artık organiğe yöneliyor, organik üretim hakkında düşünceleriniz nelerdir? 

Organik üretim şuanda Türkiye'de  yaygın bi vaziyet aldi. Fakat insanların güvenini kazanmak önemli olan. Bu güveni eline alan birçok üretici tanıyorum. Çizgisinin hemen dışına çıkıyolar ve buda diğer bütün üreticileri etkiliyor. Önemli olan ucuza herhangi bi yiyecek almak değil. Önemli olan bence lezzet ve en önemlisi sağlığımızı tehdit etmeyecek gıdalar olmalı. Bize yöneltilen sorulardan bir tanesi ikiside yumurta, sizin yumurtalarınızın ne farkı var? oluyor bende şöyle diyorum; İkiside yumurta evet ama biri daha lezzetli ve sağlıklı hiç birşey olmasa bile tavukların gezindiği arazide güneş görmeleri yumurtanın besin değerlerini arttırıyor ki bunun yanında ot yemeleri taş yemeleri toprakta eşelenmeleri bile bu yumurtanın normal endüstriyel yumurtadan farklı olmasını sağlıyor. Yani sadece yumurta deyip geçmekle olmuyor. Öyle olsaydı zaten bu pazarda yer edinmemiz gerçekten çok zor olurdu.

yumurtakapiyadayandi@gmail.com

Röportaj: Tuğba Gülsever

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.