YUMURTADA İHRACAT DEĞİL ÜRETİM PLANLAMASI SORUNU VAR

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM- BİR) Yönetim Kurulu Üyesi Derya Pala, yumurtada ihracat değil, üretim planlaması sorunu olduğunu belirterek, "Yapılması gereken üretim planlaması, üretim planlaması, üretim planlaması" dedi.

Nihat DELİBAŞI

Yumurta üreticileri isyanda. Sektörün içinde bulunduğu durumu tarım.com.tr'ye değerlendiren YUM- BİR Yönetim Kurulu Üyesi Derya Pala, "Yumurta üreticileri olarak yaptığımız ihracatla piyasayı dengelemekti. İhracata dayalı büyüme ve oluşan kapasite fazlası bugünkü sorunun temelini oluşturuyor. Yaşadığmız sıkıntı ihracat değil, üretim fazlası sorunudur. Sektör, yüzde 30 kapasite fazlasına sahip ve sektörün içinde bulunduğu durumdan çıkışın tek yolu üretim planlaması" dedi. 

Yumurta ihracatının bir dönem hızla arttığını ve en kolay pazar olarak Irak başta, Ortadoğu ülkelerine yönelik olarak arttığını kaydeden Pala, "Bugün o cazibe yok. İran, üretim planlamasını yapabilir ve Irak pazarına kolaylıkla girebilirken, Ukrayna aynı şekilde Ro- Ro gemileri ve tırlarla kolaylıkla Irak pazarına girerken biz, hammadde ithal ettiğimiz Ukrayna ile maliyetimiz daha yüksek olmasına rağmen aynı pazara mal satmaya çalışıyoruz. Acı ama gerçek, Türkiye olarak bu ülkelerle rekabet edebilecek durumda değiliz" diye konuştu. 

MALİYETLER HERKES İÇİN AYNIDIR

Yumurta sektöründe faaliyet gösteren firmaların büyük küçük, markalı markasız maliyetlerinin aşağı yukarı aynı olduğunu, yumurtanın satış fiyatının da hemen hemen aynı seviyede gerçekleştiğini kaydeden Pala, "Büyüğü, küçüğü, markalısı, markasızı şu an sektördeki herkes zarar ediyor. Firmalar zararı büyütmemek için ölçeğine göre küçülmek zorunda. İlk olarak daha 3- 5 aylık ömrü olan hayvanlar kesime gitmeye başladı. Bu noktada kesimhanelerin kapasitesi ve Irak pazarı açılacak beklentisiyle firmalar yavaş davranıyor. Bu kısa vadeli çözüm. Esas olan uzun vadede sorunu ortadan kaldırmak" dedi.

BAKAN SEKTÖRÜN SESİNE KULAK VERMELİ

Türkiye'nin bulunduğu coğrafi şartlarda alternatif pazarların boyutlarının belli olduğunu, yüzde 30 kapasite fazlası bulunan sektörün damızlık ithalatından başlayarak, üretim, tüketim, ihracat konusunda rakamlarının net biçimde ortaya konması gerektiğine dikkat çeken Pala şöyle devam etti, "Yeni teşviklerin verilmemesi, kapasite fazlasına odaklanılması ve sektörün küçülürken dengeli biçimde bir kriz algısına neden olmayacak önlemlerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Zararına ihracatla aslında ülke kazanıyormuş gibi görünüyor. Ancak sektörle birlikte sonunda ülke kaybediyor. Tüm bunlarla ilgili rakamlar, detaylı analizler Birliğimizde mevcut. Tarım Bakanımızın bu sese kulak vermesi ve ikna olması gerekiyor. "

 

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.