Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, "Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği" ile yumurtanın üretimi, satışı, muhafazası ve standartlarıyla ilgili önemli düzenlemelere gitti
Karar 20 Aralık'tan bu yana geçerli. Buna göre artık, yumurtaların kabuğuna yazılan işletme numarası ve kümes numarasının yanında, yumurtlama tarihi de yazılacak. Tebliğ yayımlandı fakat, uygulamada aksaklıklar yaşandığı bildiriliyor. Özellikle yumurtaya tarih yazacak makinenin pahalı olması kuruş hesabıyla yumurta satan üreticileri zora soktu. Aydınlık'a konuşan yumurta üreticisi Beyza A.Ş. sahibi Necmettin Çalışkan, Dokuz Gıda Pazarı sahibi Mehmet Dokuz ve Özkaya Yumurta'nın sahibi Adnan Özkaya tebliğe ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çalışkan, yumurtanın üzerine üç ayrı mühür basılmasının, yumurtanın kullanım ve raf ömrünü kısaltacağını savundu. Çalışkan, ''Bu bir ek maliyet, ambalaj sanayiye katkı ve yumurtanın daha fazla zarar görmesidir, bir takım insanların kendi, kendine iş yapma görüntüsüdür'' dedi. Karar alınırken üreticiye sorulmamasını eleştiren Dokuz ise, bu yasa ile rekabet gücümüz azaltılmaktadır'' diye konuştu.
ZATEN KAYIT ALTINDA
Yumurtanın zaten belli süredir kayıt altında olduğunu ve düzenli olarak denetlendiğini ifade eden Özkaya da, ''Yumurtanın üzerine tarih yazmanın manasını anlamış değiliz, markalaşmış her firma, üretime de, tüketime de, taze olmasına da dikkat eder. Bakın il tarım müdürlükleri tarafından, kümesler, satıcılar zaten denetlenmektedir. Bize onlarca belge çıkarılarak satış yaptırmaktalar. Aslında kontrolsüz satılan köy yumurtalı denilen yumurtalardır.
Deri ceket boyası ile boyanmış, köy yumurtası havası verilen, saman üzerine atılmış, yumurtaların çok ciddi şekilde denetlemesi gerekir. Denetimden kaçanlar köy yumurtası adı altında piyasaya yumurta sürmektedir. Bu maliyettir, bunun üzerine şunu da yazalım, bunu da yazalım, zamanla tüketiciye binecek bir maliyettir. Başka bir şey değildir'' dedi.
Aydınlık Gazete