Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Cihanşarlı köyünde, emekli banka müdürü Arif Tüysüz'ün önderliğinde, dünyanın en pahalı baharatları arasında bulunan safranın hasadı başladı. Safran, gıda, ilaç ve kozmetik sektörlerinde geniş bir kullanım alanına sahiptir ve kilogramı kalitesine göre 600 bin liraya kadar çıkabilmektedir.
54 yaşındaki Arif Tüysüz, 9 yıldır çiftçilikle uğraşarak 5 dönüm arazi üzerine 80 bin safran soğanı ekti. Safran bitkisinin hasadına ekim ayıyla birlikte başlayan Tüysüz, bu alandaki deneyimiyle dönümden 300 gram verim elde etmeyi hedefliyor.
Safran bitkisinin sökümü, 3 bin 500 yıllık geçmişi olan ve Bizans döneminde ticareti yapılan bu nadide baharatın değerini gösteren ince bir işçilik gerektirir. Bilinen anti-tümör özellikleriyle sağlık açısından da önem taşıyan safran, kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık ve hormon bozukluğu gibi birçok hastalığa da olumlu etkiler sağlar.
Arif Tüysüz, safranın renk verici özelliği ve mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı olması nedeniyle dünyada "mutluluk iksiri" olarak da bilindiğine dikkat çekti. Ayrıca, safranın Uzakdoğu mutfağında, Ortadoğu ülkelerinde ve kimya sanayiinde geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır.
Tüysüz, safranın 5 dönüm alana bu ölçekte ilk defa ekildiğini belirterek, otla mücadelede karşılaştıkları zorlukları ve yağmurun beklenişini paylaştı. Bu yılın sıcak geçmesine rağmen, safran hasadının beklenen verimi sağlamasıyla birlikte, ürünün daha da değer kazanması öngörülmektedir.
iha.com.tr