YOZGAT`TA ÜZÜM ÜRÜNLERİ İMALAT TESİSİNE MALİ DESTEK

Orta Anadolu bölgesinde bağ bozumunun tamamlanmasıyla birlikte ihtiyaç fazlası yaş üzümden evlerde kış aylarının vazgeçilmez besin kaynağı olarak bilinen başta pekmez olmak üzere çalma, sirke, reçel, ekşi gibi ürünler yapılmaya başladı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Yozgat İl Koordinatörü Selim Türker hammaddesi üzüm olan gıda maddelerinin imalatı için tesis kurmak isteyenlere mali destek verdiklerini söyledi.

Valilik tarafından uygulamaya konulan proje kapsamında yaş üzüm üretiminin her geçen yıl artış gösterdiği Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta da üzümden yapılan pekmez, çalma, sirke, reçel, ekşi gibi gıda ürünleri ev yapımı imalatı da çoğaldı. TKDK Yozgat İl Koordinatörü Selim Türker, üzümden yapılan mamullerin üretimine yönelik yapılacak yatırımlara yüzde 50'si hibe olmak üzere mali destek verdiklerini söyledi. Türker, Yozgat'ta giderek yaygınlaşan üzüm bağlarını gezip, sahiplerine yönelik bilgilendirme yaptıklarını ifade ederek, "Yerel ürünlerin imalatının yapılabilmesi için kurulacak tesislere yarısı hibe olmak üzere mali destek verebiliyoruz. Evlerde bağ bozumu sonrasında imal edilen gıda maddelerinin imalatının yapılabilmesine yönelik tesislerin kurularak, hem istihdam sağlanmasını hem de üretilen ürünlerin işlenerek pazar alanının genişlemesini istiyoruz" dedi.

Selim Türker, AB Komisyonu'nun onayı ile Yozgat'a özgü birçok yerel ürüne yüzde 50'si hibe olmak üzere verilen desteklerden yararlanmak isteyen müteşebbisleri beklediklerini kaydetti. Türker, 'Yerel ürünlerin ve Mikro işletmelerin geliştirilmesi tedbiri' kapsamında desteklenen ürünler artırılarak revize edilmek suretiyle Yozgat'a yönelik yerel ürün listesinin kapsamının genişletildiğini ifade etti. Selim Türker, "Yerel ürün listesine alınan ürünler bitkisel ve hayvansal üretime yönelik yapılan desteklerin dışındadır. Yerel ürün listesi içerisinde yer alan ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve tanıtım stantlarının kurulması gibi işlemlerde kullanılacak makine ekipman ve inşaat desteği verilmektedir. Yatırımcılarımız kırsal alanda yapacakları 10 bin Euro'dan 400 bin Euro'ya kadar olan yatırımlarının yüzde 50'sini hibe olarak alabilirler" diye konuştu.

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.