Yozgat Gıda tarım ve Hayvancılık il Müdürü Ziyaaddin Özdemir, Kentpark Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında müdürlük olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Gübre, mazot ve toprak analiz ücretlerinin üreticilerin hesaplarına yatırılmaya başladığını belirten Özdemir, il genelinde 47 bin 500 çiftçiye 40 milyon liranın üzerinde destek ödemesi yapılacağını söyledi.
Yozgat'ın Türkiye'nin önemli tarım alanlarından biri olduğunu belirten Özdemir, "Ancak çiftçimiz, tarımı modern tarım yerine babadan atadan gördükleri şekilde yürütüyor ve bu şekilde de istenilen verimi elde edemiyoruz. Yozgat, tarım alanları genişliği bakımından Türkiye'nin önde gelen illerinden biridir. Ama biz bu topraklarımızı verimli kullanamıyoruz. Bu bağlamda nadas alanlarına uygun ürün desenlerini oluşturmamız lazım. Aspir bitkisi, ilimizin toprak ve iklim şartlarına uygun. Aspir, ülkemizin de ihtiyaç duyduğu sanayi bitkilerinden bilidir. Bu bitkinin yağı zeytinyağına en yakın bir bitkidir. Nadasa bırakılan arazilerde bu bitkiyi üretebilirsek hem tarlalarımız nadas olarak boş beklememiş olur hem de çiftçimize ek bir gelir sağlanır.
Daha önce ilimizde Kanola ve Aspir ekimi yapılmış fakat çiftçimiz hasat sonrası ürününü satamadığı için bu işi bırakmış. Biz şimdi çiftçilerimizle sözleşmeli ekim yaptırıyoruz. İlgili firma ile sözleşme yapıyoruz ve hasta sonrası ürün alım garantisi veriyoruz. Bu yıl Şefaatli ve Yenifakılı ilçelerimizde aspir ekimi yapacağız. İlk etapta 6 bin dekar ekim yapılacak, istediğimiz verimi elde edebilirsek önümüzdeki yıl 100 bin dekara çıkaracağız" dedi.
Meyvecilik konusunda çalışmalarının bulunduğunu ifade eden Özdemir, "Meyvcilik konusunda Yozgat'ı önemli bir yere getirmeye çalışıyoruz. Geçmiş yıllarda meyve bahçeleri oluşturulmuş. Çiftçimize 21 bin 600 adet yarı bodur elma fidanı alımı yapıldı. Özellikle Kadışehri'nde oluşturulan meyve bahçesi Türkiye'ye örnek olacak bir bahçedir. Bu örneği diğer köylerimizde de hayata geçirmemiz gerekiyor. Her köyde onlarca traktör ve yüzlerce paça tarla bulunmaktadır. Tarlalar arasındaki sınırlar kaldırılıp tek tarla haline getirilir, traktörlerin de sayısı azaltılarak çiftçimizin daha fazla kar yapması sağlanabilir" diye konuştu.
2011 Yılı hasat döneminde bazı çiftçilerin müstahsil makbuzlarında sahte makbuz çıktığı için destek primlerinin ödenmediğini ifade eden Özdemir, "Bakanlığın çalışması doğrultusunda çiftçilerimizin verdiği müstahsil makbuzları arasında sahte olanlar çıkartılıp gerçek olan makbuzların karşılığı olan kısımları ödenecek" ifadelerini kullandı.
İHA