YOZGAT`TA MERCİMEK MARKA OLUYOR

Yozgat'ta üretimi artırmak üzere deneme amaçlı gerçekleştirilen ekimlerden olumlu sonuç alındı.

Türkiye'de kırmızı mercimek üretiminin gerilemesi üzerine Yozgat'ta üretimi artırmak üzere deneme amaçlı gerçekleştirilen ekimlerden olumlu sonuç alındı. Yapılan ekimler sonunda gerçekleştirilen hasadın sonuç raporları yayınlandı. Verim analizinde dönümden ortalama 200 kilo dane, 250 kilo da saman verimi elde edildi. Türkiye'de 2004 yılında 480 bin ton olan kırmızı mercimek üretimi, geçtiğimiz yıl 395 bin tona kadar geriledi. Bunun üzerine iç piyasa talebinin karşılanması amacıyla kırmızı mercimek ithalatına başlandı. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta mercimek ekiliş alanlarını genişletmek üzere harekete geçti. Yozgat Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 'Tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması' uygulaması kapsamında hazırlanan mercimek üretim alanlarının genişletilmesine yönelik proje, bakanlık tarafından uygun bulunup, hayata geçirilmesi amacıyla mali destek verildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yürütülen proje dahilinde Tayip Köyünde belirlenen alanda toprak işlemesiz kırmızı ve yeşil mercimek ekimi yapıldı. Alana ekilen 3 çeşit kışlık kırmızı, bir çeşit kışlık yeşil, bir çeşit yazlık yeşil mercimeğin hasadı da tamamlandı. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü hasadı yapılan deneme amaçlı mercimekle ilgili sonuç raporunu da yayımladı. Yapılan verim analizinde dönümden ortalama 200 kilo dane, 250 kilo saman verimi aldığı belirtilerek, ''Kırmızı mercimek genelde Güneydoğu Anadolu Bölgemizde yetiştirilmektedir. Bizim yaptığımız demonstrasyonda elde ettiğimiz verim oranı oradaki verim oranlarının çok üzerindedir. Yozgat'ta ve İç Anadolu'da kırmızı mercimek yetişiyor ve sonuçlar gayet güzel oluyor. Yozgat'taki ve tüm İç Anadolu'daki tüm çiftçilerimize tavsiye ediyoruz'' denildi.

YEŞİL MERCİMEKTE ÖNCÜ

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, il genelinde yeşil mercimek üretiminin yaygın olduğunu belirterek, "Yozgat il genelinde geçtiğimiz yıl 14 bin 600 dekar alana yeşil mercimek ekilerek, bin 387 ton ürün alındı. Yurt genelinde yeşil mercimek ekilişinde 3'üncü, üretimde ise 4'üncü sırada yer almaktayız" dedi.
 
Ülke genelinde kırmızı mercimek üretiminde ciddi düşüşlerin yaşandığını hatırlatan Özdemir, Yozgat'ın yeşil mercimek üretiminde ülke genelinde ilk sıralarda bulunmasına karşın, kırmızı mercimek konusunda gerilerde olduğunu söyledi. Özdemir, Yozgat'ta geçtiğimiz yıl 650 dekar alanda kırmızı mercimek ekiminin yapıldığını, yurt genelinde yaşanılan düşüşleri dikkate alarak, Yozgat'ta da kırmızı mercimek üretimini yaygınlaştırmak ve artırmak üzere proje hazırladıklarını ifade etti. Özdemir, "Kırmızı mercimek talebini karşılamak üzere hazırlanan proje kapsamında geçen yıl 10 dönümlük alanda deneme amaçlı ekim yapıldı. 5 dönüm alanda normal, 5 dönüm alanda ise anıza doğrudan 4 çeşit kırmızı mercimek ekim gerçekleştirildi. Bu yıl ise Tayip köyünde anıza doğrudan ekim yapıldı ve olumlu sonuç elde edildi'' diye konuştu.

Yozgat Çamlık
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.