Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta üründe çeşitliliği artırarak çiftçi gelirinin artırılmasına yönelik projelere bir yenisi eklendi.
'Mikoriza' adı verilen mantar ile aşılanmış fidelerle oluşturulan domates bahçesinden, diğer fidelere oranla yüzde 30 daha fazla verim alındı.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, doğada tabi bir şekilde bulunan, son yıllarda üretimi yapılarak tarımsal alanda kullanılmaya başlanan 'Mikoriza' adı verilen mantarı ile aşılanan domatesin bölgeye uygunluğunu anlamak üzere deneme amaçlı dikim yapıldığını söyledi. Mikoriza Mantarının, faydalı toprak mikroorganizmalarının bitki köklerine yapışıp, kendi kök uzantılarını oluşturduğunu belirten Özdemir, "Birlikte yaşayan kök sisteminin gerçek bir uzantısı olarak, köklerin giremedikleri ve uzanamadıkları yerlere girmek suretiyle, bitki besin elementleri ile suyun bitki tarafından alınabilmesini sağlamakta, böylelikle üretim ve verim artışı sağlamaktadır" dedi.
Ziyaattin Özdemir, bu mantarın çiftçi şartlarında uygulanarak gösterilmesi maksadıyla Yozgat Merkez Kuşçu köyünde Muhtar Yaşar Darı'ya ait 5 dekar arazide değişik domates çeşitlerinde mikoriza mantarının verime etkilerini deneme çalışması yapıldığını ifade etti. Özdemir, "Araziye mikoriza mantarı ile aşılanmış fideler ile aşılama yapılmamış değişik domates çeşitlerinden fideler dikimi yapılmıştır. Böylelikle mikoriza mantarı bulaştırılmış olan fideler ile normal fideler gelişim sürecinde izlenme imkanı sağlanmıştır. Bitki gelişim sürecinde yapılan gözlemlerde mikorizalı sıralardaki fidelerde daha iyi ve hızlı bir gelişim gözlenmiştir. Hasatta ise mikoriza mantarı bulaştırılarak dikilmiş olan sıralarda verimin yüzde 30 daha fazla olduğu gözlenmiştir" diye konuştu.
Özdemir, çiftçi tarafından da bunun onaylandığına vurgu yaparak, çiftçinin bundan sonra sebze üretiminde mikoriza mantarını kullanacağını beyan ettiğini, kurum olarak diğer sebze üreticisi çiftçilere de yöntemi tavsiye edeceklerini belirtti.
Gerçek Gündem