Yozgat'ın Sorgun, Sarıkaya ve Boğazlıyan ilçelerindeki zengin jeotermal kaynaklardan yararlanılarak kurulan sera tesislerinin yanı sıra, tarımsal alanlarda da özellikle salçalık domates üretimi yaygınlaşıyor.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, tarım alanlarının sulanmasına yönelik inşa ettirilen baraj ve göletlerin devreye girmesiyle birlikte ürün deseninde her geçen çeşitliliğin arttığını belirterek, ”Organik olarak üretilen domates çiftçimiz tarafından tarla başlarında kaynatılıp, salça yapılmaktadır” dedi.
Türkiye’nin önemli tarım bölgesi Yozgat’taki zengin jeotermal kaynaklardan yararlanılarak Sorgun, Sarıkaya ve Boğazlıyan ilçelerinde kurulan sera tesislerinde organik domates üretiminin yanında, tarım alanlarında da organik domates üretimi yaygınlaşıyor. Domates üretiminde önemli mesafeler kat edip, pazarda pay sahibi olma yolunda ilerleyen Yozgat’ta tarım alanlarında mevsimlik olarak yetiştirilen domatesler, tarla başlarında kurulan kazanlarda kaynatılıp, salça haline getiriliyor.
Yozgat’ın Sorgun İlçesi’nde jeotermal sıcak su kaynaklarından faydalanılarak 25 bin metrekare alanda kurulan sera tesislerinde yılda bin 200 ton, Sarıkaya ilçesinde 10 bin metrekarelik alanda kurulan tesiste 350 ton organik domates üretimi yapılarak, Kayseri, İstanbul, Bursa gibi büyük şehirlere gönderilirken, Boğazlıyan ilçesi Bahariye köyü yakınlarında 350 dönümlük alanda da kurulması planlanan sera tesislerinde ise üretim hazırlığına başlanıldı.
-DİĞER KAYNAKLAR-
Kırıkkale’nin Balışeyh ilçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli Fatma Cebeli’nin Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yayınlar ve Sulama Bölümü’nden Berna Kendirli ile birlikte gerçekleştirdiği araştırma da, jeotermal enerji ile ısıtılan sera tesislerindeki topraksız tarım faaliyetlerinin çok karlı olduğunun altı çizildi. Seracılığın iç bölgelerde yaygınlaşmasını kısıtlayan en önemli etmenlerden birisinin ısıtma masrafı olduğuna dikkat çekilerek, seracılık yapılacak bölgede doğal sıcak su kaynaklarının bulunması, ısıtma masraflarının azaltılmasında büyük rol oynadığına vurgu yapıldı. Jeotermal kaynaklar açısından zengin olan Yozgat ilinde mevcut sera varlıkları incelenerek, planlanan sera modeli için dört ilçede ısı gereksinimi hesaplarının yapıldığına vurgu yapılan araştırmada, en avantajlı ilçenin Yerköy olduğu belirtildi. Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda Yozgat’ın Boğazlıyan, Akdağmadeni, Sorgun, Sarıkaya, Yerköy, Saraykent ilçelerinde jeotermal enerji kaynaklarının ortaya çıkarıldığı hatırlatılan araştırma raporunda, bu kaynakların tarımsal üretimde de değerlendirilebileceğinin altı çizildi.
-ÜRETİM ARTIYOR-
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, tarım alanlarının sulanmasına yönelik inşa ettirilen baraj ve göletlerin devreye girmesiyle birlikte ürün deseninde her geçen çeşitliliğin arttığını söyledi. Organik olarak üretilen domatesin çiftçi tarafından tarla başlarında kaynatılıp, salça yapıldığını kaydeden Özdemir, il genelinde yaklaşık 2 bin 927 dekara oluşan alanda domates tarımının yapılarak, yıllık üretimin 7 bin 765 ton civarında gerçekleştiğini kaydetti. 2013 yılında geleneksel tarım ürünleriyle birlikte farklı tarım ürünlerinin de üretiminin yapılıp, üründe çeşitliliği artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında ‘Sırık Domates Üretimini Geliştirme Projesi’nin devreye sokulduğunu ifade eden Özdemir, proje kapsamında 22 bin 500 adet domates fidesinin Aydıncık ilçesinde 4, Yerköy’de ise 3 dekar olmak üzere toplam 7 dekar alana dikimi yapılarak, olumlu sonuç aldıklarını anlattı. Özdemir, ”Sera tesislerinde üretilen domates sofralık olarak pazara sunulurken, tarım alanlarında üretilen domatesin bir bölümüyle tarla kenarlarında kurulan ocaklarda salça yapılmaktadır. Yozgat, domates üretiminde önemli bir pazar olma yolunda ilerlemektedir. Üretim arttığında kurulacak bir salça tesisi üretimin sürekliliğini de sağlayacaktır” dedi.
Sorgun Postası