YEŞİL ALTINDA YÜKSEK REKOLTE SEVİNCİ

Baklavanın vazgeçilmezi olan ve yeşil altın olarak nitelendirilen Antep fıstığının hasadı bereketli başladı.

Aşırı sıcak nedeniyle erken hasat dönemine rağmen yaklaşık 20 dönüm araziden günlük 3-4 ton fıstık toplanarak ayıklanıyor.

Türkiye'de fıstık üretiminde önemli bir yere sahip olan Gaziantep'te fıstık hasadı bereketli başladı. Baklavanın vazgeçilmezi olan ve çikolata gibi ürünlerde gıda sektöründe yoğun olarak kullanılan fıstığın hasadı bu yıl aşırı sıcak nedeniyle erken start aldı. Sabaha karşı fıstık bahçelerinin yolunu tutan üreticiler ve mevsimlik işçiler, ağaçlardaki salkımlardan Antep fıstıklarını topluyor. Sıcak havaya rağmen akşam saatlerine kadar çalışan işçiler, toplanan fıstıkların dal ve yapraklarını da ayıklıyor. Zorlu koşullardaki çalışmaya rağmen üretici ve işçiler, yüksek rekolte sevinci yaşıyor.

Fıstık bahçeleri bulunan Yavuzeli İlçe Belediye Başkanı Mustafa Kemal Sakaroğlu, fıstığın Gaziantep ve ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu ifade etti. Sakaroğlu, "Bugünlerde fıstığı ile ünlü olan, dünyaya nam salmış bir ilimiz. Fıstığın hasadı da peyderpey başlamış durumda. Kendi bahçemde bu hasadı gerçekleştiriyorum. Fıstık gerçekten Gaziantep için çok önemli bir ürün" dedi.

"İşçi bulmak zor oluyor"

Başkan Sakaroğlu, ülke genelindeki birçok sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de işçi sıkıntısı olduğunu kaydetti. Sakaraoğlu, "Ülke genelinde işçi sıkıntısı yaşıyoruz. Yatırım yapan bir arkadaş işsizlikten bahsetti. İşçi bulamadığını söyledi. Türkiye'de istatistiklere baktığınız zaman yüzde 10'lar civarında bir işsizlik görülüyor. Bu konuda belediye başkanı olarak, bunu ilçemizde de görüyorum. Gerçekten bazı zamanlar, gerek tarımda gerekse başka alanlarda çalıştırabilecek eleman eksikliğini görüyorum. Bu sene fıstık hasadı ile ilgili bazı arkadaşlar vasıtasıyla Şanlıurfa'dan oluşturulan bir ekiple bu işi gerçekleştiriyoruz. Bugün fıstık, pamuk hasadı ile ilgili gerçekten işçi eksikliği var" ifadelerine yer verdi.

"Suriyeliler de ekonomiye katkı veriyor"

Başkan Sakaroğlu, tarımda Suriyeli işçilerin de çalıştırıldığını kaydetti. Suriyelilerin de ülke ekonomisine kaktı sağladığını kaydeden Sakaroğlu, "Tercih edilen yerlerde Suriyelilerin de bu işlerle meşgul olduklarını biliyoruz. Zaten biz onları misafir olarak görüyoruz. Burada geçimlerini sağlamak zorundalar, bu anlamda Türk ekonomisine de katkı yapıyorlar düşüncesindeyim" şeklinde konuştu.

Hasadın zorlu macerası

50 kişilik ekiple fıstık bahçelerinde hasat yapan Selvi Çetin, sabah saat 03.00 sıralarında hasat yolculuğuna başladıklarını kaydetti. Çetin, "Saat sabah 03.00'te kalkıyoruz, kapı kapı geziyor, milleti topluyoruz. Sonra da fıstığı topluyoruz. Ben 50 kişi getiriyorum. Gerçekten çok zor oluyor. Havalar da sıcak. Buna rağmen günde 3-4 ton fıstık kırıyoruz. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz" dedi.

Hasattan memnun olduğunu anlatan Çetin, "Bir aydır fıstık topluyoruz. Hasat bu sene çok iyi. Fıstıklar da iyi maşallah" ifadelerine yer verdi.

Fıstık işçilerinden Halise Doğan ise fıstık bahçesine çocukları ile birlikte çalışmaya geldiklerini kaydetti. Doğan, "Bu sene geçen seneye göre çok iyi. Sabah saat 05.00'ten akşam 05.00'e kadar çalışıyoruz. Çok zor oluyor ama 7 çocuğumdan üçünü tarlaya getiriyorum. Çocuklarla birlikte çalışıyorum. Küçük kızım var, 4 yaşında onunla birlikte geliyorum" diye konuştu.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.