YERLİ TOHUM 145 BİN TONDAN 743 BİN TONA ULAŞTI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı Veysel Kolcu, sertifikalı tohumun hububatta yüzde 25, hibritte ise yüzde 100'e yakın verimi artırdığını söyledi.

Kolcu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenen  "Sertifikalı Tohum Tanıtım Toplantıları" kapsamında, Kadir Has Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Çiftçi Buluşmaları"na katıldı.

2005 yılından bu yana Bakanlığın sertifikalı tohum kullanan çiftçilere destek verdiğini belirten Kolcu, 2002 yılında 145 bin ton sertifikalı tohum üretildiğini, 2013'de ise bunun 743 bin tona ulaştığını söyledi.

Türkiye'de ihtiyaç olan tohum türlerinin belirlendiğini anlatan Kolcu, bu türleri üreten firmalara 2008'den bu yana ciddi destek verdiklerini kaydetti.

Kolcu, çalışmaların Tohumculuk Kanunu çerçevesinde yürütüldüğüne dikkati çekerek, "2023 yılında 1 milyon ton sertifikalı tohum üretme hedefimiz var. Bunu şu anki üretim potansiyeliyle çok rahat karşılayabiliriz. Biz diyoruz ki 'sağlıklı materyali üretirken kaliteden ödün vermeyelim.' Çünkü bitkisel üretimin ana kaynağı olan tohumda kalite ilk şart. Sertifikalı tohum kullanılırsa hububatta yüzde 25, hibritte ise yüzde 100'e yakın verim artıyor. Böylece sadece çiftçi değil Türkiye kazanabiliyor" şeklinde konuştu.

Bitkisel üretimden kaynaklanan ihracat rakamlarına vurgu yapan Kolcu, "4,5 milyar dolar çok ciddi bir rakam. Üretim alanları daralmasına rağmen üretim miktarı yükseliyor. Bunun izahı sertifikalı tohumdur, iyi toprak hazırlığı, iyi bitki beslemesidir" ifadelerini kullandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanlığından Ziraat Mühendisi Müfit Şimşek de sertifikalı tohumun avantajlarına dair sunum yaptı.

Konuşmaların ardından çiftçilerin sertifikalı tohuma yönelik soruları cevaplandırıldı.

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.