YERLİ TAVUK ÜRETİMİ DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün 20 yıl süren ıslah çalışmaları sonucu ürettiği "Ankara Tavukçuluk Araştırma Kahverengisi" (ATAK-S), Türkiye'nin ilk yerli yumurta tavuğu olma özelliğini taşıyor.

Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürü Serdar Kamanlı yaptığı açıklamada, Türkiye'de yumurta tavukçuluğu konusunda ilk ve tek araştırma yapan kuruluş olduklarını söyledi.

Türkiye'de yumurta tavukçuluğunun tamamen dışa bağımlı olduğunu öne süren Kamanlı, "Yaklaşık yılda 500 bin damızlık tavuk ihtiyacının tamamı ithal ediliyor. Dışa bağımlılığın azalması için yumurta tavukçuluğu konusunda araştırmalar yaptık. Yılda 500 bin damızlık yumurtacı tavuk için 2 milyon 500 bin avro para ödüyoruz. Bu rakamın ülkemizde kalması için gayret ediyoruz" dedi.
 
Kamanlı, Kanada'dan 1995 yılında getirilen saf hat tavuklar üzerinde ıslah ve melezleme çalışmaları yaparak, ATAK-S tavuğunu ürettiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Elimizdeki saf hatlardan 3 yumurtacı hibrit tavuğu geliştirdik. Bunlardan ikisi kahverengi yumurtacı, diğeri ise beyaz yumurtacı tavuk. Bu yıl itibariyle 35 bin damızlık tavuğu Manisa ve Balıkesir'de, 650 bin yumurtacı hibrit tavuğu da çeşitli illerdeki üreticilere dağıtıldı. Üreticilerin her geçen gün talepleri artıyor.  Amacımız üreticilere damızlık tavuklar vererek, onlardan yüksek verimde yumurtacı hibrit tavukları elde etmek. 20 yıl süren proje çalışmalarımız şu anda üreteceğimiz tavuklar üzerinde de devam edecek."

Kamanlı, ATAK-S'in özellikle organik tavukçuluğa çok uygun, kötü şartlara dayanıklı, meralama ve otlama kabiliyetleri yüksek bir cins olduğunu vurgulayarak, bunun bilimsel araştırmalarla da ortaya konulduğunu ifade etti.

Özel sektöre tavuğun tanıtımıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten Kamanlı, şu anda özel sektörün ithal ettiği hibritlerle ATAK-S tavuğunu  karşılaştırdığını söyledi.

ATAK-S tavuğundan yumurta veriminin de alınmaya başladığını anlatan Kamanlı, "ATAK-S çiftlik şartlarında, kapalı ortamda yılda 314 yumurta veriyor. Yabancı tavuklardan yumurta oranında çok fazla farkımız yok " dedi.

Türkiye'nin ilk yerli tavuğu ATAK-S

Kamanlı, ATAK-S'in Türkiye'nin ilk ve tek yerli yumurtacı tavuğu olduğunu belirtti.

Üreticilerin kahverengi ve siyahımsı bir renge sahip ATAK-S'i tanımaya başladığını ifade eden Kamanlı, "Amacımız bu tavukların ebeveynleri üzerinde yapılan çalışmalarla biraz daha genetik ilerleme sağlayarak verimlerinin artırılması" diye konuştu.

Kamanlı, Türkiye'nin ilk yerli yumurtacı hibrit tavuğunu talep edildiği takdirde üreticilere vermeye hazır olduklarını belirtti.

"İsminin ATAK helikopteriyle ilgisi yok"

Bazen üreticilerin yerli helikopter ATAK'la, ATAK-S tavuğunun bir bağlantısının olup olmadığını kendilerine sorduklarını ifade eden Kamanlı, "Bu tamamen bir tesadüftür. ATAK-S tavuğumuzun tam ismi Ankara Tavukçuluk Araştırma Kahverengisi'dir. Yani isminin ATAK helikopteriyle bir ilgisi yoktur" ifadelerini kullandı.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.