AB'de ilgili yasal düzenleme yayımlandıktan 12 yıl sonra tavukçuluk sektörünün yeni kafes sistemine geçebildiğine dikkat çeken İzmir Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Bedri Girit, sektöre en azından 10 yıllık süre verilmesini istedi
Kanatlı sektöründe yeni kafes sancısı var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 23 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımladığı “Çiftlik Hayvanlarının Refahına İlişkin Yönetmelik” halihazırda çalışan işletmelerin 1 Ocak 2015'e kadar üretimlerini sürdürebileceklerini, yeni kurulacak işletmelerin ise yeni kafes sistemlerine göre kurulmasını öngörüyor. Yönetmelik hükümleri kapsamında halihazırda çalışmakta olan işletmelerde; zenginleştirilmemiş kafes sistemleri ile yapılan yetiştiricilikte uygulanacak hükümler başlığı altında, bahsi geçen büyütme kafeslerinin kullanımı 1 Ocak 2015'ten itibaren yasaklanıyor. AB’de söz konusu sisteme yasal düzenleme yayımlandıktan 12 yıl sonra geçildiğine dikkat çeken İzmir Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye’de verilen 3 yıllık geçiş sürecinin sınırlı olduğunu, en azından 10 yıllık süre verilmesi gerektiğini söyledi.
Avrupa’daki modelin uygulanmasını istiyoruz
Girit, yönetmeliğin yürürlüğe gireceği tarihten itibaren mevcut kafeslerin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını, sektörde tedirginliğin had safhada olduğunu söyledi. Sürenin uzatılması için girişimlerde bulunduklarını ve bu kadar kısa sürede yeni sisteme geçilemeyeceğini bakanlığa aktardıklarını ifade eden Girit, "Bakanlığın mesajımızı aldığına inanıyoruz" dedi. Yeni bir uygulamanın finansal enstrümanlarıyla sunulması gerektiğini ifade eden Girit, “Burada dikkat edilmesi gereken konu yeni yapılacak kümeslerin hayvan refahı normlarına uygun yapılması ve mevcut kümeslerin sisteme adaptasyonu. Beklentimiz sürenin uzatılacağı yönünde. Yeni kümeslerde bu şart konulsun, AB, revizyon yapacak olanlara, 'modernize ettiğin zaman ben bunu fonlayacağım’ dedi. Biz de Avrupa’daki modelin uygulanmasını istiyoruz” diye konuştu.
Hibe değil finansal entrüman sağlanmalı
Başkan Bedri Girit, yeni yapılacak kümeslere hibe vermenin de doğru olmayacağını savundu. Sektörde üretim fazlalığına dikkat çeken Girit, “Sektörde yüzde 30 ihracat var. Bu sektörde yüzde 30’luk fazlalık olduğu anlamına da geliyor. Mevcut kümeslere finansal enstrüman sağlanması daha önemli. Yoksa burada amaç daha fazla kümes, daha fazla tavuk kapasitesi değil. Amaç mevcut yapının modernize olması ve finansal enstrümanların da bu doğrultuda kullanılması olmalı” diye konuştu. Kafes tedariği konusunda bir sıkıntı olmadığını, piyasada yerli ve ithal kafesler bulunabildiğini, hatta Türkiye’nin çok fazla kafes ihraç ettiğini anlatan Girit, yönetiminde yer aldığı Ekiz Yumurta’nın yeni yaptırdığı tüm tesislerin AB’nin hayvan refahı için oluşturduğu “Euro Kafes” standartlarında olduğunu, ancak eskilerini modernize edecek kaynağa sahip olmadıklarını söyledi.
Girit, fonlama imkanı varsa bunların yeni tesislerde değil de mevcut tesislerin modernleşmesinde kullanılmasının daha uygun olacağı görüşünü savundu. Girit, dünyada yeni sisteme geçemeyen ülkelerde yaşanan krizlere dikkat çekerek, “Fransa’da bakanlık bu sisteme geçmeyenleri kapatınca geçen yıl büyük dalgalanmalar oldu ve yumurta fiyatları pik yaptı. Dışardan yumurta alarak bu süreci atlamaya çalıştılar” dedi.
Dünya