YENİ NESİL KIRSAL YAŞAM MODELİ 'AKILLI KÖY'

TABİDER Tarım Bilincini Geliştirme Derneğinin desteklediği TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri AŞ tarafından Aydın'ın Kasaplar Köyüne kurulan, geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştiren, üretimin verimini bilişim ve iletişim teknolojileriyle arttırmayı, üreticinin sosyal yaşam standartlarını nitelikli bilgiyle yükseltmeyi hedef haline getiren, yeni nesil kırsal yaşam modeli olan ve tüm ileri tarım teknolojilerini ve loT uygulamalarını aynı proje içerisinde kapsayan dünyadaki ve Türkiye'deki ilk ve tek yeni nesil kırsal yaşam modeli olan Akıllı Köy, hayata geçiyor.

Peki neden Akıllı Köy'e ihtiyaç var sorusu sorulduğunda ise ; Çifti sayısı 3 milyondan fazla olan ve aileleriyle birlikte bu rakamın 10 milyonun üzerine çıktığı Türkiye'de Akıllı Köy bugün 62 milyar dolar seviyesinde olan tarım ekonomisini teknolojinin yardımıyla arttırmayı tetikleyecek modeli ortaya koyuyor.  Türkiye'de nüfus yaş ortalaması 27, çiftçi yaş ortalaması 54'tür. Buda Türkiye'nin genç ve dinamik bir nüfus yapısına sahip olduğunun en güzel kanıtıdır. Tarımın genç nesillere aktarılan saygın bir meslek haline gelmesi Akıllı Köyün temel amaçlarındandır.

Tarımdan elde edilen verimin artmasıyla ve dolayısıyla gelirin de artması sonucu sosyal yaşam standartlarının yükselmesi , yeni  iş olanaklarının artması,  bulunan yöreye özgü çeşitli el sanatları, var olan geleneklerin yaşatılması ve  tanıtılması bu bağlamda doğal güzelliklerin var olmasıyla birlikte kırsal turizmin geliştirilmesi gibi birçok faaliyetin Türkiye'ye ve dünyaya kuşkusuz katkı sağlayacağı bakımından Akıllı Köye'e olan destek hergeçen gün artacaktır.

Dünya  kırsal yaşam konusunda  yeni projeler geliştirmiyor değil

Bu bağlamda verilebilecek en güzel örneklerden biri de Danimarkalı bir mimarlık firmasının  ReGen adını verdiği  köy projesi modeli. Proje,  binaların kendi ihtiyaçlarını kendi bünyesinde üretimine imkan sağlayacak,  hava kirliliği, temiz su, yeterli ve sağlıklı yiyecek imkanı gibi küresel krizlerle mücadele etme amacı taşımaktadır. Proje,  binalarda bulunan yeşil alanlar, ailelerin kendi meyve ve sebzelerini üretmelerine imkan sağlamayı, geri dönüşebilecek atıkların da çöpe gitmesine engel olmayı hedeflemektedir.

Tuğba Gülsever

Tarım.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.