YENİ ARAŞTIRMA, KANATLI HAYVANLARIN BESLENME ENERJİSİ İLE YUMURTA ÜRETİMİ ARASINDA BİR KOPUKLUK OLDUĞUNU ORTAYA KOYUYOR

Önceki araştırmalarda, yem alımı ve yumurta üretimi parametreleri, araştırmacıların kümes hayvanlarında enerji tepkilerini ölçmek için kullandıkları en yaygın tepki kriterleriydi.

Virginia Tech Tarım ve Yaşam Bilimleri Fakültesi'nden Profesör Michael Persia, kümes hayvanlarındaki enerji seviyelerine farklı bir açıdan bakmaya karar verdi. Bu araştırma fikri, yenilenebilir yakıtlar standardının bir parçası olarak genişletilmiş etanol üretimine yanıt olarak mısır fiyatlarının arttığı 2008-09 yıllarında başladı. Yumurtacı tavuk diyetlerinde birincil enerji kaynağı olarak mısıra alternatifleri belirleme ve doğrulama arayışında, yumurtacı tavuk metabolizmasına daha bütüncül bir yaklaşım araştırıldı.

Persia ve Hayvan Bilimleri Fakültesi'ndeki yüksek lisans ve lisans öğrencilerinden oluşan bir ekip tarafından yürütülen on yılı aşkın bir araştırma sonucunda ortaya çıktı. Keşfettikleri şey, düşünce tarzlarını destekledi.

En azından kısa vadede, tavuklara verilen enerji miktarı üretilen yumurta sayısını etkilemiyor. Tavuklar, rezervlerinde yumurta üretmek için gerekli enerjiyi sağlayacak yeterli yağ dokusu ve kütlesi olduğu sürece yumurta üretecektir.

Persia, "Sonuçlar, daha doğrudan performans tepkileri gözlenmeden önce diyet enerjisinin vücut kütlesi ve yağ dokusu üzerinde daha belirgin bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir" dedi. "Bu nedenle, tavuk vücut ağırlığı ve bileşimi, yumurta üretimi veya yem verimliliğinden ziyade tavuk enerji durumunun daha hassas bir ölçümü olarak kullanılabilir."

Araştırma geçtiğimiz günlerde Journal of Applied Poultry Research dergisinde yayınlandı ve John Lee Pratt Hayvan Besleme Kıdemli Araştırma Bursiyeri Programı tarafından desteklendi. Hayvan Bilimleri Fakültesi'nde doktora adayı olan Alyssa Lyons araştırmanın başyazarıdır. Lisans öğrenciliğinden itibaren Persia'nın laboratuvarında ve bu araştırma projesinde çalışmıştır.

Son zamanlarda, bir diyetin ikinci önde gelen enerji bileşeni olan diyet yağının maliyeti, ek biyodizel üretimi ile artmıştır. Bu nedenle Persia ve ekibi, değişen diyet enerjisinin 36 ila 52 haftalık yumurtacı tavukların performansı ve enerji depolaması üzerindeki etkilerini değerlendirmek için bir deney yürüttü.

Toplam 252 tavuk, diyet enerjisi 2.750 ila 3.050 kilokalori arasında değişen yedi deneysel diyetten biriyle beslendi. Yumurta üretimi, enerji alımı, yem alımı, yumurta ağırlığı, yumurta kütlesi ve yem verimliliği hesaplanmıştır. Tavuklar her dört haftada bir tartılmış ve 52 haftalık olduklarında bir değerlendirme türü olan çift enerjili X-ışını absorpsiyometrisi kullanılarak karkas toplam, yağsız ve yağ kütlesi belirlenmiştir.

Sonuçlar, diyetle alınan enerjinin tavukların ürettikleri yumurta sayısını değiştirmeden önce toplam karkas kütlesini ve karkas yağ kütlesini etkilediğini gösterdi.

Persia, "Yumurta üretimi etkilenmemiş olsa da, toplam kütle, vücut ağırlığı ve yağ kütlesi, diyet enerjisinin azalmasıyla önemli ölçüde azaldı ve diyet enerjisiyle doğrudan ilişkiliydi" dedi. "Bu bize, tavukların kısa vadeli üretim yerine enerji vücut rezervleri pahasına yumurta üretmeye devam edeceğini gösterdi."

Persia, bu keşfin önemli çevresel ve ekonomik etkileri olabileceğini söyledi.

"Bu kuşların gereksinimlerini daha doğru bir şekilde belirlemek için yapabileceğimiz her şey yumurta maliyetini azaltacaktır - besleme açısından verimlilik, ekonomik açıdan verimliliğe yol açacaktır" dedi.

"Bunun aynı zamanda büyük bir çevresel bileşeni de var. Diyetteki enerji veya besin maddelerinin kullanımını ne zaman artırabilirsek, bu aslında arka tarafta gübre olarak ortaya çıkan daha az şey demektir. Kaynaklarımızı daha verimli bir şekilde kullanabilir ve bunları kuşa veya yumurtaya aktarabilirsek, bu çevresel ayak izine yardımcı olacaktır."

phys.org
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.