Sarayönü Süt Üreticileri Birliği İktisadi İşletmesi, yemde uygulanan % 8'lik KDV'nin %1'e indirilmesinin ardından, indirimi fiyatlara yansıttı.
Uygulanan KDV indirimi ile ilgili olarak bilgi veren Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, yaptığı açıklamada, "KDV indirimini 30 Ocak'tan itibaren üreticilerimize yansıttık. Çuval başına fiyatı 2,5 lira geri çektik. Günlük 23-30 kilo süt verimi olan bir hayvan 12 kilo yem yer. Bu hayvan bir ayda 7 torba yem bitirir. Bu indirimle bir üretici, bir hayvandan ayda 18 lira kar eder. Üreticinin 20 hayvanı varsa ayda 350 lira kar sağlayacak. Artık hayvancılık yapan insanlar daha bilinçli hareket ediyor. Üretici artık ne kadar yem ile ne kadar süt verimi elde edeceğini biliyor. İlçemizde hayvanına yonca yediren üretici % 10 seviyelerinde ama silaj yediren üretici %70'lerde. Süt veriminde ve maliyetlerin düşmesinde kaba yem çok önemli. Bir hayvan kilosu 13 liradan bir günde 18 kilo silaj tüketir. Bu 1 ayda 70 liralık silaj demektir. Bu indirim ile birlikte 20 hayvanı bulunan bir üretici 4 hayvanının silajını bedavaya getirecek" dedi.
İnşallah süt fiyatları düşmez
Yem fiyatlarının inmesini yanı sıra bazı endişelerini de dile getiren Başkan Erdoğdu, "Devletimizin bu müdahaleyi daha önce yapması lazımdı. Yeni Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız, üreticiye müjdesiyle birlikte geldi. Ama bu destekler yeterli değil. Daha güzel destekler verilmeli. Bakanımızın süt fiyatlarını bir dengeye getirmesini temenni ediyoruz. Şu süreçte ihracat kapalı olduğu için fabrikalarda bir süt yoğunluğu var. Dış pazara çıkış olmadığı için arz fazlası yaşanıyor. Bazı büyük fabrikalar fiyatı düşürdü. Bizim verdiğimiz fabrikalar da bir fiyat çalışması yapıyor ama inşallah fiyatı düşürmez. Yoksa KDV indiriminin hiç bir faydası olmayacak. Yöremizin sütü kaliteli ve katkısız olduğu için seviliyor. Biz süt fiyatlarının yükselmesini beklerken düşüş olursa çok kötü olacak" dedi.
Hastalık projemizi engelliyor
İlçedeki hayvan varlığının çoğalması için uygulanan proje hakkında da değerlendirme yapan Erdoğdu, "İlçemizdeki ve bölgemizdeki şap hastalığı projemize engel oluyor. İlçemize 220 tane daha büyükbaş gebe hayvan getireceğiz ancak şap karantinasından dolayı getiremiyoruz. Üreticilerimizin banka ile olan tüm işlemleri tamamlandı. Karantina kalkar kalkmaz 220 hayvan daha getireceğiz. Projemizin devamı da gelecek. Şu anda projemizden faal olan üreticiler yararlanabiliyor ve 10 hayvan alabiliyor. Yeni başlamak isteyip de 5 hayvan talebi olanlar için de bir çalışma başlattık. Bakanlıkla görüşerek banka için bununla ilgilide bir anlaşma sağlamak istiyoruz" dedi.
Saray Medya