Yaşlı traktörlerin tarımda yoğun olarak kullanıldığı Türkiye'de, yaz aylarında eski traktörlerin karıştığı trafik kazaları önemli oranda artış gösteriyor.
Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Genel Sekreteri Selami İleri, CARE (Community Road Accident Database- Yol Kazaları Veritabanı Topluluğu) veritabanından alınan ve aralarında Almanya ve Fransa gibi ülkelerin de bulunduğu 7 AB Ülkesine ait istatistiki bilgilere göre, yaralanma ile sonuçlanan yol kazalarının yüzde 56'sında ve ölümle sonuçlanan yol kazalarının yüzde 69'unda, 12 yaşından büyük traktörlerin yer aldığını belirtti. İleri "Eski traktörlerin karıştığı kaza oranlarında, ülkemizdeki durumun daha da vahim olduğunu düşünüyoruz. Trafik kazalarının çoğunda yaşlı traktörlerin önemli bir rol oynadığı hususu, bilimsel ve istatistiki bir gerçektir. Eski traktörler yenilenirse, traktörlerin karıştığı kazalar da kayda değer oranda azalacak. Eski traktörlerde devrilmeye karşı koruyucu yapı yok, teknolojileri ve güvenlik donanımları eski. Yeni traktörlerde kazaya sebep olan güvenlik eksikliklerini gidermeye yönelik AR-GE çalışmaları yapılıyor, bu sebeple kaza riski çok daha az" dedi.
Çiftçilere özellikle tarımsal üretimin yoğun olarak yapıldığı yaz aylarında çok daha dikkatli olmalarını öneren İleri,"Tarımda kullanılan traktörlerin gençleştirilmesi veya yenilenmesi ile ilgili çalışmaların biran önce yapılması, hem toplum sağlığı hem de çiftçilerimizin güvenliği açısından çok önemlidir. TARMAKBİR olarak, eski traktör kullanan üreticilerimizin can ve mal kaybı risklerini en aza indirmek için emniyet kurallarına dikkat etmelerini temenni ediyoruz. Tarımda çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda geçtiğimiz Nisan ayında Şanlıurfa'da bu konuda en donanımlı akademisyenlerin, bürokratların, uzman doktorların ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı bir Çalıştay düzenlendi. Bu Çalıştayın aldığı tavsiye kararlarının başında da "çiftçinin elinde olan oldukça yaşlı ve güvenlik sorunları da olan (30-35 yaş üzeri) traktör parkının yenilenmesi" hususuna yer verilmiştir" diyerek sözlerini tamamladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürlüğü Uzmanı Dr. Mesut Gölbaşı, ülkemizde ölümlü veya yaralamalı kazaya karışan traktörlerin yüzde 66'sının 10 yaşından yaşlı traktörler olduğunu belirtti. Dr. Gölbaşı, şöyle konuştu: "Yaşlı traktörlerin tarımda yoğun olarak kullanıldığı ülkemizde trafik kazalarında böyle bir sonuç ile karşılaşılması kaçınılmazdır. Gerek Amerika'da, gerekse Avrupa ülkelerinde kazaların azaltılabilmesi için yoğun çalışmalar ve araştırmalar yürütülüyor. Ülkemizde ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı öncülüğünde "Güvenli Traktör Kullanımı Projesi" başta olmak üzere, birçok farklı ilde kamu, özel sektör ve üretici örgütleri işbirliği ile eğitim çalışmaları yapılıyor. Ülkemizde bu kazaların sebeplerinin ve çözümlerinin etkili bir şekilde değerlendirilmesi için Avrupa'da olduğu gibi sağlıklı bir veri tabanı oluşturulması şart. Günümüzde traktörlerin çiftçilerin iş ve can güvenliğine göre yenilenerek tasarlanıyor olmaları, kaza riskini en aza indirgiyor. Bu nedenle üreticilerimizin en kısa sürede yeni traktörlerle buluşması gerekiyor"
İHA