Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR), Namık Kemal Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından yürütülen "Muğla Bal Arısının Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığına Karşı Direnç Geliştirmesi" projesi kapsamında yapay tohumlama tekniği kullanılarak üretilecek damızlık ana arılardan organik bal elde edilecek.
MAYBİR Başkanı Ziya Şahin yaptığı açıklamada, hastalıklara karşı direnci yüksek ana arı yetiştirilmesinin Muğla balının kalitesini artıracağını söyledi.
Projenin öncelikle "Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığı"nı ortadan kaldıracağını, ayrıca balın kalitesi ile veriminin artmasına da katkı sağlayacağını dile getiren Şahin, projeyi 3 yıldır yürüttüklerini bildirdi.
Üniversitelerden bilim adamları ile Muğla arısının tanımlanması, ıslahı, Amerikan yavru çürüklüğüne karşı dayanıklı hatların elde edilmesi için çalışma yaptıklarını anlatan Şahin, "Projemiz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM Genel Müdürlüğü tarafından da desteklendi. Projenin 104 bin liralık kısmını Bakanlık, 400 bin liralık kısmını da biz karşılıyoruz" dedi.
Proje kapsamında öncelikle ODTÜ tarafından Muğla arısının tanımlanmasının yapıldığını, daha sonra Amerikan yavru çürüklüğüne karşı dayanıklı hatlar üzerinde durulduğunu ifade eden Şahin, şöyle konuştu:
"Yürütülen çalışmalarda 3 yıl içerisinde yüzde 91'lik başarı elde edildi. Şu anda 350 arılık bir sürümüz var. İnşallah 2015 yılında Muğla arıcısına, üreticilerimize, laboratuvar şartlarında tohumlanmış ana arıları vermeye başlayacağız. Bu yıla hazırlık maksadıyla geçen yıldan itibaren 4 ana arı işletmemizi oluşturduk. Bu işletmelerin damızlıklarını verdik. Üreticilerimiz ana arıları bu işletmelerden de karşılayabilecek. Yani kendileri üretmek isteyen üreticilerimize laboratuvarda tohumlanmış damızlık ana arıları vereceğiz ancak üreticilerimiz, 'ben damızlık istemiyorum, üretilmiş ana arı istiyorum' derse diğer üreticilerimizden aldığımız ana arılarla yine üreticilerimizi buluşturacağız."
Proje ile daha sağlıklı arı kolonileri ve daha sağlıklı bal elde edileceğini vurgulayan Şahin, bunun da hem üreticinin hem de tüketicinin yararına olacağına işaret etti.
Şahin, "Amerikan yavru çürüklüğü, arıcılığımızı tehdit eden büyük bir hastalık. Bundan korunmak için çok yoğun antibiyotik kullanılıyor. İnsan sağlığına daha uygun bal üretebilmek amacıyla antibiyotikleri ötelemek için bu projeyi geliştirdik" diye konuştu.
"Tamamen organik bal üretilecek"
Ziya Şahin, 3-4 yıl içerisinde dayanıklı hatlar oluşturularak arılardan üretilen balın tamamiyle organik şartlarda üretilmesinin sağlanacağına dikkati çekerek, üreticilerin ilaca verdiği paranın da cebinde kalacağını ifade etti.
Bugüne kadar Türkiye'de değişik ıslah projeleri yapıldığını anlatan Şahin, üreticiye damızlık verilemediği için yapılan projelerden istenilen sonuç alınamadığını belirtti.
Birliklerinin üreticilerine destek olmak amacıyla ıslah merkezi kurduğunu bildiren Şahin, şunları kaydetti:
"Türkiye'de ilk defa bir birlik damızlık merkezi kurdu. Burada üretilen ana arılar, arıcıyla buluşturuluyor. Öncelikle kendi arıcılarımızla yapay tohumlanmış ana arıları buluşturacağız. Daha sonra bölgemizde arıcılık yapan üreticilerimizin taleplerini karşılamak için çaba göstereceğiz. Islah merkezimizde ilk etapta yılda 600 civarında ana arı tohumlamayı planlıyoruz. Bu ana arılar tohumlanıp kovanda kabul ettirilecek, ondan sonra üreticiye verilecek. 3-4 yıl içerisinde bütün Muğla arıcısına damızlıklarını temin etmeyi hedefliyoruz."
Son Dakika