YARIMADANIN KOPANİSTİ`Sİ KARS`TA TANITILACAK

İzmir'in Çeşme ve Karaburun yarımadasındaki geleneksel 'Kopanisti' peyniri, Kars'taki 'Türkiye'de ve Dünyada Yerel Geleneksel Peynirler' sempozyumunda tanıtılacak.

Kars Kafkas Üniversitesi'nde 15-17 Temmuz arasında yapılacak 'Türkiye'de ve Dünyada Yerel Geleneksel Peynirler' sempozyumunda, Çeşme- Karaburun yarımadasının geleneksel peyniri 'Kopanisti', tanıtılacak. 

Ülkenin ve dünyanın çeşitli bölgelerinden gelecek olan gıda uzmanı, sosyal bilimci, gurmelerinin ve yöresel peynir üreticilerinin katılacağı sempozyuma, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Serhat Kalkınma Ajansı, Kafkas Üniversitesi, Slow Food Birliği, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği gibi çok sayıda resmi ve sivil kuruluş destek veriyor.
 
Kopanisti'yi anlatacak olan Germiyan Slow Food Sözcüsü, sosyolog Engin Önen, yerel ve geleneksel tanımına kopanisti kadar uyan başka bir peynirin belki de olmadığını vurgulayarak, "Kopanisti sadece bizim yarımadamıza özgü bir peynir. Aynen hurma gibi.

Geleneksel bir gıda

Çünkü diğer peynirler gibi endüstrileşmeye, fabrikaya girmeye müsait bir gıda değil. Büyüklerden öğrenilip, el emeği ile yapılabilir. Taze keçi lorunun ustaca ve günlerce karılması ile elde edilen bu peynir, bir dönem adeta yok olma tehlikesi yaşadı. Keçi sürülerinin ve kahyalık geleneğinin azalması, zahmetli bir iş olması ve genç kuşakların ilgi göstermemesi gibi nedenler bunda rol oynadı. Kopanisti, çok önemli bir kültürel miras ürünü. Rum ve Türklerin birlikte yaşadıkları ve komşuluk yaptıkları dönemin ürünü. Adı da Yunanca zaten. Ezilmiş, döğülmüş peynir anlamına geliyor. Eskiden Çeşme'nin birçok bakkalında satılırdı. Köylerde hemen her ailede kendi ihtiyacı için üretilirdi. Özellikle Sakız adasına ihraç da edilirdi. Bölgede o kadar yaygın ve benimsenen bir üründü ki, Çeşme de "Kopanisti Kemal" diye anılan bir bakkal bile vardı. Öğrendiğimize göre bu ailenin lakabı olmuş uzun süre kopanisti" dedi.
 
 "İNTERNETTEKİ TARİFLERE İTİBAR ETMEYİN"
 
İnternette yalan yanlış "kopanisti" bilgilerine itibar edilmemesi uyarısında bulunan Önen, "Çoğunun alakası yok. Uydurma tarifler. Hem Türkiye tanısın, hem de genç kuşaklar öğrensin diye Germiyan, Ilıca ve Karaburun'dan çeşitli kopanisti ustalarından tarifler aldık. Hatta Germiyan Festivali'nde yapım ve tadım atölyesini kayıt altına aldık. Kopanisti ile ilgili bilgiler, öyküler, anılar yok olmasın istiyoruz. Bu yüzden korumaya ve tanıtmaya çalışıyoruz. Bölgeden derlemeyi sürdürdüğümüz bilgileri ve gözlemleri bir araya getirip bildiri halinde önce Kars'ta sunacağız, ardından da bir yayın haline getireceğiz" diye konuştu.

Hürriyet.Com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.