YAPRAK DELEN HASTALIĞI İLE MÜCADELE

Kayısı, kiraz, vişne, şeftali Sert çekirdekli meyve ağaçlarında yaprak delen hastalığı ile kış aylarında mücadele edilmelidir.

Kayısı, kiraz, vişne, şeftali Sert çekirdekli meyve ağaçlarında yaprak delen hastalığı ile kış aylarında mücadele edilmelidir. Yaprakların dökülmesinden sonra kış temizliği yapılan bahçelerde ağaçlara kimyasal mücadele uygulanmalıdır. Sert çekirdekli meyve ağaçlarında her yıl görülen hastalıklarla bilinçli bir mücadele edilmesi gerekir.

Sonbaharda 'Yaprak delen (Çil), hastalığına karşı koruyucu olarak mücadele yapılır. Hazırlanan ilaçlar uygulanırken yüksek basınçlı motorlu pülverizatörler kullanılmalı bütün dallar ıslanacak şekilde ilaçlama yapılmalıdır. Rüzgarlı hava varsa, rüzgar arkaya alınarak püskürtülmelidir. Fungus kışı genellikle tomurcuk ve dallarda miselyum halinde geçirir.Sürgünlerde zamk akıntısı içinde konidiosporlar bulunur.Yeni enfeksiyonun olması için yağmur yağması şarttır. Kültürel önlem olarak da sonbaharda hastalıklı tomurcukları bulunduran dallar sağlam kısımdan budanıp yok edilmelidir.

çiftçilik

BELİRTİLERİ

Hastalık sert çekirdekli meyve ağaçlarının yaprak, meyve, tomurcuk ve genç dalları üzerinde belirti oluşturur.Meyve enfeksiyonları özellikle kayısıda önemlidir. Yaprak üzerindeki lekeler önce 1mm.çapında yvarlak kırmızı renkte olup etrafı açık renkli bir hale ile çevrilidir. Daha sonra bu leleker 3mm.çapında olur kahverengi merkezli, kızıl kahverengidir.
Bu lekeli kısımlar 5-10gün sonra dökülür ve yaprakta delikler oluşur. Kayısıdaki lekeler 1-2mm. Çapında, yuvarlak ve dağınık olup, genellikle meyvenin sapa yakın yanak kısmında olur.Kirazda ise 2-3mm.çapında çöküntüler ve etrafında açık renkte hale oluşur.Fungus, sürgünler üzerinde yuvarlak, kahve-kırmızı renkte lekeler oluşur.Genç sürgünlerde oluşan lekeler kısa sürede zamk çıkararak küçük kanser yaralarına dönüşür. 

 

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.