YAPRAK BİTİ İLE MÜCADELENİN PÜF NOKTALARI

Aralık ayında yaprak bitiyle mücadelede kimyasal önlemlerin yanı sıra hastalıklı dallar budanarak önlem alınmalıdır.
Yaprak Biti Bitkilere öz suyunu emerek zarar verirler ve beslenirler.Yaprak biti, genellikle genç sürgünlerin hücre özsuyunu emerek bitkilere zarar verir. Bunun yanında yaprakları kıvır kıvır hale getiren zehir de salgılarlar. Dalların uç kısımlarında görünen yaprak korunakları yardımıyla bahçe kuşlarının yaprak bitlerine ulaşması zor hale gelir. Bitkinin özsuyunu emen yaprak bitleri, bitkinin zayıflamasına ve dal uçlarının kıvrılmasına yol açarak dallarda deformasyona neden olur. Bitkiye aktardıkları virüsler özellikle meyve bahçelerinde, gül bahçelerinde hasara yol açar.
çiftçilik
 
Yaprak bitlerinin en önemli ihtiyacı proteindir. Bu ihtiyaçlarını bitki özsuyundan sağlarlar. Özsuyu içindeki karbonhidrat sayesinde de tatlı özsu salgılar. Bu sinekler ve karıncalar tarafından besin olarak kullanılır. Bu yüzden özellikle karıncalar açısından yaprak bitleri oldukça önemlidir. Karıncalar kendilerine besin sağlamak için, yaprak bitlerini bitkinin üzerine koyarlar. ve bahçeye dağıtırlar. Karıncaların yaprak bitlerine ilgisi oldukça fazladır ve onları korurlar. Karıncalar bu tatlı özsuyunu yemezse, bu bitkinin yüzeyine yayılır ve alan isli küfle kaplanır. Bitki gözle görünecek şekilde siyah küfle kaplandığında ise, yaprak bitlerinin varlığı anlaşılabilir.
 

NASIL ZARAR VERİYOR?

Sürgünlere ve genç dallara koloni halinde yerleşen yaprak bitleri bitkinin gelişimini önler, sürgünlerin kısalmasına, yaprakların kıvrılmasına neden olur. Meyveler küçük kalır, şekilleri bozulur. Bazı tür yaprak bitleri meyvelerde kırmızı lekelenme yapar. Ayrıca virüs taşıdıklarından, yaprak bitlerinin verdiği ikincil zararlarda önemlidir. Yaprak biti en fazla şeftali, elma, kayısı, armut, erik, badem, zerdali, vişne, kiraz gibi bitkilere zarar verir.
Yaprak bitleri değiştiği zaman çiftleşme olur, son dişi yumurtlar ve sonraki yılda tekrar yayılırlar. Bir dişi yaprak biti yılda 1027 adet yaprak biti üretir. Bu sayede yaprak bitlerinin sayısı sınırsız şekildedir. Fakat yaprak bitlerinin ömrü sadece 5-6 gün kadardır. Bunların kuşlara, sineklere ve diğer canlılara besin olduğu düşünülürse, türün devamı açısından fazla miktarda üremesi şarttır. Bunun yanında tarım, orman, bahçe alanlarına verdikleri zararlarda sayılarının azalmasına vesile olur.
 

BULAŞAN DALLARDA BUDAMA YAPILMALI 

Genelde 1,5mm ile 2,5mm boyutlarında olup kanatlı ve kanatsızları bulunur. Renkleri Sarı, Yeşil, Açık Yeşil, Kırmızı vb. renklere sahiplerdir. Yaprak bitleri ile Karıncaların arasında beslenme yönünde bir bağ vardır. karıncalar yaprak bitlerini korurlar. Özellikle Gül'de çok görülen yaprak biti ve karınca ilişkisi yaprak bitlerin bitkilerden elde etikleri (Balözü) bu tatlımsı maddeleri yaprak bitleri tarafından bitkinin üzerine bırakırlar. Bu karıncalar için önemli bir besindir. Her dönem yaprak bitleri ile doğal mücadele verirken. dikkati en çok yaprak bitlerin çoğalmaya başladığı nokta karıncaların yuvaların yaşamların en yakın olan bölgedir.Yaprak bitlerinin hepsinin yok edilmesi oldukça zordur. Çünkü mücadeleyle yok etseniz bile uçarak yeniden gelirler. Buna rağmen yaprak bitlerinin geleceği yerleri engellemek, özellikle seralarda havalandırma deliklerinin yünle kapatılması etkin bir koruma sağlar. Bahçelerde yaprak bitine dayanıklı olan sebzelerin yetiştirilmesi de tavsiye edilir. Özellikle marul türleri bu zararlılara karşı dayanıklıdır. Bunun dışında sağlığa zararlı olmayan kimyasallarla ilaçlama yapılabilir. Bahçelerdeki yabancı bitkiler temizlenmeli, toprak sürülmelidir. Kışın ve baharda sürgünler kontrol edilmeli ve yumurtalar görülürse budama yapılmalıdır. Yaprak bitleriyle,Afit-Yeşil Bit mücadele de kimyasal ilaç kullanmaya gerek yoktur hem pahalı olur hem de göze gelme ihtimalinden dolayı risk taşır. Her şeyden önce sağlığımız geldiği unutulmamalıdır.

DOĞAL MÜCADELE YÖNTEMLERİ 

Yaprak Bitleri ile en iyi doğal mücadele yöntemi arap sabunu ile hazırlanan su veya Uğur böceği ile yapılır.
Arap sabunu su ile karıştırılıp sprey veya pompa ile bitkin hertarafına sıkıldığı zaman yaprak bitleri mumya gibi yapışarak kalır ve ölür.
ama ilk seferde tamamen bitmezler her gün kontrol ederek arap sabunu ile yapılan mücadelede saklanan ve ıslanmayan böcekler kalmaz.
1'nci tarif
1 litre su
1 Çorba kaşığı Arap sabunu
1 litre su ile arap sabunu bir şişe içinde karıştırın.
2'nci tarif
1 lt su
1 Çorba kaşığı Arap sabunu
3 diş sarımcak
1 çay kaşı pul veya 1 tatlı toz biber
Sarımsakları ezin ve pul biber (veya toz biber) ile karıştırın 1 gün bekletin 1 gün sonra tülbent vb. bir şey ile süzdürün. bir şişe içine doldurun. isterseniz karışımın içine 1 çay kaşığı zeytin yağ koyabilirsiniz. ama sprey ile ıslatacaksınız yağ spreyi bozabilir.
Yukarıda bahsettiğim iki tarifi de kullanırken 1 ölçek hazırladınız karşımdan 3 ölçe normal su ekleyip yapın. etkisi az olursa ya arap sabunu biraz artırın veya eklediğiniz suyu daha az koyabilirsiniz.
Güneşin bitki üzerinde olduğu zamanlarda yani sıcakta kuruma olmaması için yapılmaması, sabah erken saatlerde veya akşam güneş hemen geçtikten sonra serinlikte yapılması önerilir.

UĞUR BÖCEĞİ İLE 

Böcekler nefes almak için vücutlarında bulunan küçük delikleri kullanıyorlar.Trake solunumu yaptıkları için. Hazırladığımız ilaç içindeki sabun sayesinde böceklerin vucutlarına kolayca bulaşıyor, su kuruduktan sonra yağ böceklerin nefes almasını önlüyor ve ölüyorlar. Bitkilere ve size zararı olmayan son derece kullanışlı bir yöntem, herkese tavsiye ediyorum. En doğal yöntem ise Uğur böceği ile yapılır. günde 100 adet kırmızı örümcek tüketebilir. ve ömürü boyunca 3 bin adet yaprak biti tüketir.
 
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.