Ege'ye bahar gelmeyi görsün fırsatını bulan düşer yollara, dağa bayıra vurur kendini. Ege köylerinde çocuk olanlar bilir, küçükken üç beş arkadaş toplanır, kuşkonmaz, sarmaşık, kuzugöbeği toplamaya gidilirdi. Yarışarak toplanır eve gidildiğinde bir güzel yenilirdi. İşte sizlerin özlemini çektiği bahar mevsiminde dağlarda çıkan yabani bitkiler.
Yabani Kuşkonmaz (gemi dikeni, katırkuyruğu, kedirgen)
Toplaması insanda bağımlılık yapar. Çalıların arasında dikenlerin içinde yer alır. Dikenini bulduysan dibinde muhakkak birkaç tane vardır.
Kuzukulağı
Ekşilik, turşuotu, ebemekşisi, ekşimlik isimleriyle de anılan kuzu kulağı, oğlak kulağı ve ekşi kulak adlarıyla da bilinir. Ekşi ekşi yemesi vardır. Böreklerde , çöreklerde hemen kendini belli eder. Toplarken yemesinin tadı da bir başkadır.
İğnelik
Genelde zeytinyağlı kavurması yapılır. Hem sade yapılır hem de başka otlarla karıştırılıp öyle kavrulur. Çiğ olarak da yenir. Ferahlatıcı bir etkisi vardır.
Kuzugöbeği
Faydası çok, parası da bir hayli tuzlu olan kuzugöbeği tam bir şifa deposu. Toplaması zor ama ekim dikim derdi olmadığı için çiftçilere ekstra gelir sağlıyor. Birçok hastalığa iyi geliyor.
Çıntar
Onun adı mantar değil çıntardır. Bahar yağmurları yağmaya başlayınca nemli bölgelerde, ağaç diplerinde çıkar. Yağmurlar dinince köy halkı toplamaya gider. Hem odun ateşinde kızartması hem de kavurması yapılır. Tadına doyum olmaz.
Sarmaşık (silcan)
Yabani kuşkonmazla birbirlerine benzerler. Kavurması da olur turşusu da olur.
Kenker
Teksas katliamı gibi görüntüsünün altında kökünden sakız, gövdesinde turşu yapılabilen bir güzel ottur.
tarim.com.tr