Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye 2011-2015 yıllarında 5 kıtaya baklava ihraç etti.
Buna göre, 2011 yılında 257,3 ton ihracat yapılırken, bu miktar 2015 itibarıyla yüzde 75 artarak 451,1 tona yükseldi. Söz konusu dönemde yapılan toplam ihracat ise 1700 ton oldu. Elde edilen ihracat geliri de 19,2 milyon dolar olarak hesaplandı.
ZİRVEDE ABD VAR
Bu dönemde en fazla ihracat yapılan ülke 311,5 tonla ABD oldu. Bu ülkeyi, 209,3 tonla Almanya, 80,6 tonla İsviçre takip etti. Bu üç ülkenin toplam baklava ihracatı içindeki payı yüzde 35 olarak kayıtlara geçti.
Fransa 78,3, Suudi Arabistan 73,5, Avustralya 52,2 tonla ihracatta ön plana çıkan diğer ülkeler oldu.
İhracat yapılan ülke sayısı 2015'te 48 olurken, 5 yıl önce ihracat yapılmayan Suudi Arabistan ve çikolatalarıyla ünlü İsviçre, geçen yıl itibarıyla en çok ihracat yapılan ilk 10 ülke arasında yer aldı.
TANITIMDAKİ BAŞARI İHRACATI ARTIRDI
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, tanıtım faaliyetlerinde elde edilen başarının ihracatın artmasının en önemli nedenlerinden olduğunu söyledi.
Her yıl özellikle turistik yerlerde baklava festivalleri düzenlediklerini dile getiren Yıldırım, "Baklavanın AB nezdinde tescillenmiş ve coğrafi işaret almış olması ihracatın artmasındaki bir başka etken. Ayrıca yurt dışında üretilen baklavalar Türk baklavaları kadar kaliteli değil." dedi.
ABD'lilerin yemek kültürlerinin AB ve Uzakdoğu vatandaşlarından daha farklı olmasının, bu ülkeyi ihracatta ön plana çıkardığının altını çizen Yıldırım, bu yüzden ABD'lilerin Türk baklavasını daha çok tercih ettiklerini kaydetti.
Hürriyet