VARROA`YA KARŞI ISLAH KOLONİLERİ GELİŞTİRİLİYOR

Muğla arı Irkı Islah projesi ile dikkat çeken Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR), şimdi de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ortaklığında yürütülecek "Muğla Bal Arısında Varroa'ya Karşı Islah Kolonilerinin Geliştirilmesi ve Yetiştirilmesi" projesini başlatıyor.

Bal arılarında çeşitli hastalıklara neden olan, yetişkin arılarda verim düşüklüğü, hatta kovanın tamamen sönmesine kadar gider 'Varroa' hastalığına karşı dayanıklı hattın oluşturulması sağlanacak.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi B salonunda düzenlenen proje tanıtım toplantısına ÜNiversie Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Akça, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı ve Muğla arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, Proje yürütücüsü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu Arıcılık Programı öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. Rahşan İvgin Tunca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

Muğla'da 30 yıl önceki bal üretiminin olmadığını belirten Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, ana ırkların da birbirine karıştığını açıkladı. Şahin, "Biz artık 30 yıl önceki balımızı arıyoruz. 30 yıl önce ürettiğimiz balımız her geçen yıl azalıyor. Türkiye'de son yıllarda hazır ana kullanımı da artıyor. Hangi anadan, hangi ırktan hangi erkek arı çiftleşti bilmiyoruz. Hazır ana kullanımı nedeniyle ırklarımızı birbirine karıştı. Tüm bu etkenleri göz önüne alarak artık Muğla arısının sahiplenmenin zamanını geldiğini düşünüyoruz ve bu nedenle yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Türkiye'nin bütün arı ırklarının Muğla'da bir araya gelmesi kirlenmeyi de beraberinde getiriyor. Bölgede biyolojik ve genetik bir kirlenme var. Biz bu nedenle bu kirlenmeden Muğla arıcısını nasıl arındırabiliriz onun peşindeyiz" diye konuştu.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu Arıcılık Programı öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. Rahşan İvgin Tunca projenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarafından "Tarımsal Ar-Ge Proje Destekleri" Programı kapsamında ve MAYBİR tarafından desteklendiğini söyledi. Proje ile Türkiye'deki Anadolu bal arısı ırkının ekotipleri içinde yer alan Muğla bal arısı populasyonlarında varroa'lara karşı dayanıklı hattın oluşturulmasının sağlanacağını belirten Tunca, amaçlarının dayanıklı kolonilerin geliştirilmesi olduğunu kaydetti.

Tunca, proje ile dayanıklı kolonilerin geliştirilmesi ile arıcıların Varroa ile mücadelede kullanılan kimyasal maddelerin bal ve petekte kalıntı sorununun da ortadan kalkacağını belirtti. Tunca, "Muğla'da 334 köyde 5 bin 618 aile 1 milyon 144 bin 421 kovan ile arcılıkla geçimini sağlıyor. Muğla arısının ıslahı ve hastalıklara direnç geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar büyük önem arz ediyor. Koloni kayıplarına neden olan en önemli hastalıklardan birisi de varroa'dır. Varroa bal arılarının hem yavru, hem de ergin bireylerinin vücut sıvılarını emerek beslenen bir dış parazittir. Arı ölümlerine neden olduğu gibi kolonilerde de önemli zararlara sebep olmaktadır. Proje sayesinde parazitle mücadelede kullanılan ilaçlardan ve diğer kimyasal maddelerden uzak kalınarak bal ve diğer arı ürünlerindeki kalıntı problemin önü geçilecek" dedi.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.