VAN'DA 'YENİ BİR TOPRAK PROJESİ'

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Teknokent'te çalışma yapan, YYÜ Ziraat Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Cemal Budağ ile Ziraat Mühendisi Kübra Polat, ziraat tarihine geçecek bir çalışmaya imza attı.

İHA muhabirine bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Cemal Budağ ile Ziraat Mühendisi Kübra Polat, Yeni Bir Toprak (TOTG) ismi verilen projede torf, organik gübre ve kayaçlar meydana gelen yeni bir toprak ortaya çıkardıklarını ve materyallerin oranlarını deştirerek ürüne göre toprak ürettiklerini belirtti.

"TEMEL MANTIĞIMIZ HER BİTKİYE ÖZEL BİR TOPRAK OLUŞTURMAKTIR"
Projenin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklendiğini ifade eden Budağ, "Bu projemiz Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteklediği bir proje. Projenin ismi Yeni Bir Toprak (TOTG) diye geçiyor. TOTG; torf ve tavuk gübresinin kısaltılmış halidir. Buradaki amacımız; tamamen yeni bir toprak üretmektir. Temel mantığımız, torf, organik atık ve kayaçları belli oranda birbirine karıştırarak her bitkiye özel bir toprak oluşturmaktır. Domates için bir toprak, salatalık için bir toprak, biber için farklı bir toprak, kavun ve karpuz için de farklı bir toprak oluşturmaya çalışıyoruz" dedi. 

Yaptıkları çalışma sonuçlarının projenin ne kadar başarılı olduğunu gösterdiğini anlatan Budağ, şöyle konuştu:
"Beklentilerimizin üstünde sonuç aldık. Dolayısıyla şunu diyebileceğiz artık. Yapacağımız istatistikler de bunu bize gösteriyor. Biz patlıcan için örnek veriyorum; 'yüzde 80 torf yüzde 17 organik atık ve yüzde 3 de kayaçlarla böyle bir toprak oluşturduk' diye bileceğiz. Her şeyi düşüncesi mantığıyla tamamen yeni. Türkiye'de de yeni dünyada da yeni olan bir çalışma bunların sonuçları 3-4 ay sonra ortaya çıkacak." 

"10-15 KAT DAHA HIZLI YETİŞEN ORGANİK SEBZE ELDE EDİLİYOR"
Ortaya koyacakları toprağın ve bu toprakta yetişen ürünlerin tamamen organik olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Budağ, şunları söyledi: 
"Oluşturacağımız toprak çeşidi tamamen organik toprak olacak, herhangi bir kimyasal katkı yok. Bir kimyasal gübre katkısı olmadan söylediğim gibi torf, organik atık ya da hayvansal gübre ve kayaçları kullanacağız. Tamamen doğal herhangi bir hormon ya da benzeri gübre kullanmadan ürünümüzü ortaya koyacağız. Belki bu bizim organik tarım ürünlerinin de temel alt yapısına bir materyal sağlamış olacağız." 

YYÜ kampüsünde yer alan serada örnek olarak yetiştirdikleri ürünleri ve aradaki farkı gösteren Yrd. Doç. Dr. Budağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada patlıcanı görüyoruz. Patlıcandaki gelişimi görüyoruz. Sadece torf kullanarak yaptığımız denemede bitki gelişimi bu durumda iken burada ilave ettiğimiz organik atık ve kayaçlar sonucunda yüzde 10'luk bir katkının oluşturduğu fark burada görülüyor. Burada temel amaç; her bitki için yeni bir toprak ya da farklı bir toprak oluşturmak. Hedefimiz de oluşturacağımız bu farklı toprakların Türkiye piyasasına aktarılması Türkiye piyasasında seralarda bahçelerde artık bu toprağın kullanılmasını sağlamaktır." 

Vanlı Kübra Polat ile Diyarbakırlı Budağ, bundan gurur duyduklarını söyledi.

"PROJEMİZ AR-GE OLARAK KABUL EDİLEN İLK VE TEK İŞ FİKRİ PROJESİDİR"
Proje yürütücüsü ve Ziraat Mühendisi Kübra Polat ise, "TOTG toprağının proje yürütücüsüyüm. Yüzüncü Yıl Üniversitesinde AR-GE olarak ilk iş fikri projesi olarak ilk ve tek kabul edilen projedir. Bunun için gurur duyuyorum, her zaman yanımda olan Cemal hocama teşekkür ediyorum, çok büyük bir katkısı oldu. Bu projede bana ayrıca teknokent müdürümüz Necat beye de teşekkür ediyorum. Projemiz çok güzel bir şekilde ilerliyor gelişiyor. Sonuçlarının da çok iyi olacağına inanıyorum" dedi.

"PROJEMİZİN İLK AŞAMASI İÇİN 100 BİN TL İKİNCİ AŞAMASI İÇİN İSE 500 BİN TL DESTEK SAĞLANACAK"
Polat, ayrıca şu an domates, biber, patlıcan ve salatalıklarda kullandıkları toprağın sera başta olmak üzere ileri aşamalarda tüm sebze hatta meyve ağaçlarında da kullanacaklarını belirterek, "Projemiz Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen bir projedir. Projemizin ilk aşaması kabul edildi. Bu aşama için 100 bin TL destek aldık ikinci aşama için ise yaklaşık 500 bin TL destek alacağız. Bunun yüzde 75'i hibe olmak üzere alınacak ve ikinci aşama ile işletmemiz de kurulmuş olacak" dedi.

Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Necat Görentaş ise, Teknokent'in 2013 yılında kurulduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"2013 yılından bu yana 20'ye yakın girişimci ile imza attık. Bu girişimcilerimizden biri de şu an serada gördüğünüz ürünleri toprak çeşitlerini üretecek olan TOTG firmasıdır. Bu firmanın Teknokent bünyesinde faaliyet yürütmesinden çok büyük gurur duyduğunu belirtmek istiyorum. Çünkü bu firmanın bölgemizdeki sebze üretimine büyük bir katkı sunacağını bölgemizdeki çiftçilere büyük bir katma değer oluşturacağını gözlemlemek mümkün. Bu mevsimde salatalığı yetiştirmişler. Belki ileri aşamalarda çok büyük oranda ürün elde ederek, piyasaya sürme durumuna gelecekler. Bölgemizde de son zamanlarda sebzecilik alanında çok güzel gelişmeler yaşanmaktadır. Başka illerimizden gelip burada sebze üretimi yapıp hem yurt içinde başka illere sebze gönderen hatta ihracat yapan firmalarımız bulunmaktadır. Bu firmalarımıza da porf çeşitlerinin büyük bir örnek olacağını görmekten mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum. İnşallah çiftçilerimize bölgemize büyük bir katkı sunacak olan bu çalışmanın daha da ileri boyutlarda güzel sonuçlar elde ederek bölgemize çok daha fazla katma değer sunacak çalışma alanına sebep olacağına inanıyorum ben bu sebeple Kübra hanıma Cemal Budak'a yaptıkları çalışmalardan dolayı Teknokent Genel Müdürü olarak teşekkürlerimizi sunmak istiyorum" diye konuştu.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.