Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, kentte son yıllarda sebze yetiştiriciliğinin gün geçtikçe arttığını belirterek, kimyasallara maruz kalmayan toprakların bu üretime elverişli olduğunu ve bu yüzden bölgede giderek sebze üretiminin arttığını söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Van ilinde 3 milyon 720 bin dekar işlenebilir tarım arazisi olduğunu ifade ederek, 1 milyon 230 bin dekarının sulanabilir olduğunu belirtti. Altuner, “Bunun yanı sıra tarla arazisi olarak da 2 milyon 79 bin dönüm kullanılan arazi bulunmaktadır. Buna buğday, yonca, koronga gibi yetiştirilen ürünlerde dahil. İlimizde bu arazilerin 16 bin dönümü sebzecilikte kullanılmaktadır. 43-44 bin dönüm ise meyve üretiminde kullanılmaktadır. Sulu tarım arazilerinin bulunduğu yerde sebze üretimi devam ediyor. Özellikle Gevaş ve Tuşba ilçesi dediğimiz Vangölü havzası bölgelerinde büyük bir üretim söz konusu. Üretim döneminde sadece 9 bin 900 ton domates üretilmektedir. Bunun yanı sıra karpuz, kavun, beyaz lahana, salatalık ve fasulye gibi birçok ürün yetiştirilmektedir.
İlimizde giderek sebzeciliğin artmasındaki en büyük sebep, bölgemiz toprakları kimyasal ilaç ve kimyasal gübrelerden dolayı kirletilmemiş. Bu da verimli ürün almamıza ve bu üreticiliğin artmasına neden olmaktadır. Akdeniz Bölgesi’nde özellikle sahil kesimlerinde yetiştirilen domates bitince Van’ımızda yetiştirilen domates tezgahlardaki yerini alıyor. Bu da pazar konusunda bize ve çiftçimize büyük bir kolaylık sağlıyor. Ürünün pazarlanması konusunda hiçbir sıkıntı yaşanmıyor ve bu ürünleri dışarıya rahatlıkla ihraç ediyoruz. Biz bu üretimlerin artması konusunda üreticilerimize destekler sunmaktayız. Bizim sağladığımız bir takım hibeler bulunmaktadır. Basınçlı sulama konusunda yüzde 50’sini biz karşılıyoruz. Sulama konusundaki gerekli ekipman desteği sunuyoruz. Müracaat etsinler biz gereken tüm ekipman desteğini sunuyoruz” dedi.
İHA